Thailand. Kroning brengt nationale vrije dag en koninklijk politiekorps


Redactie, Kroning Politiekoprs, Thailand
Foto: beeld YouTube-video

Met de kroning van Rama X, ZM koning Vajiralongkorn, op 4, 5 en 6 mei zijn ook de nieuwe nationale feestdagen vastgelegd. Thailand krijgt er definitief twee bij, nu de Thaise regering bekend heeft gemaakt dat 6 mei een nationale feestdag wordt. Voorheen was dit 5 mei, de kroningsdag van wijlen koning Bhumibol in 1950. De andere wijzigingen op de kalender van nationale vrije dagen zijn de verjaardag van de nieuwe koning op 28 juli en 13 oktober, de sterfdag van zijn vader.

Volgens premier-generaal Prayuth Chan-ocha, die met het oog op de verkiezingen van 24 maart thans de leider is van een ‘interim-regering’, is voor 6 mei gekozen omdat het de maandag na het kroningsweekeind is en de feestelijkheden zo ononderbroken kunnen plaatsvinden. De eigenlijke kroning vindt plaats op 4 mei, de koninklijke processie en inauguratie van de officiële naam en handtekening van de vorst op vijf mei. Ook wordt op die dag bekend wie welke rol heeft in de rangen van de koninklijke familie. Maandag 6 mei geeft de koning in het Grand Palace audiëntie aan vertegenwoordiger van de bevolking en het corps diplomatique.

Nieuw tijdperk

De kroning is niet het enige signaal van een nieuw tijdperk. Over de veiligheid van de vorst en familieleden zal worden gewaakt door een elite-eenheid van de politie. De vorig jaar oktober opgerichte Divisie Speciale Diensten is omgedoopt tot Ratchawallop Police Retainers, King’s Guards 904. Ratchawallop is de naam van een historische gardisteneenheid die het paleis diende. 904 komt van de codenaam die de koning als kroonprins had in de communicatie tussen veiligheidsagenten.

Redactie, Kroning Politiekoprs, Thailand
Training politiecommando’s
Archieffoto Khaosod English

De naamswijziging van dit 1200 man sterke politiekorps gaat gepaard met verandering van commando-structuur en taken en bevoegdheden. De King’s Guard kan op nationale schaal opereren en valt organisatorisch onder de Thaise FBI, het Central Investigation Bureau. Tot de taken behoren naast beveiliging van het koninklijk huis en andere VIPS ook bestrijding van terrorisme. Alle King’s Guards zijn hoofdelijk geselecteerd uit de besten van andere militaire en politie-eenheden.

Een onderdeel, de Divisie Speciale Taken, is tevens belast met begeleiding en training van Chit Arsa, een organisatie van vrijwilligers, eerder opgezet door de nieuwe koning. Deze richt zicht vooral  op  jongeren, die  sociaal werk willen doen als het schoonhouden van straten en parken en het organiseren van feestelijkheden op koninklijke hoogtijdagen. Dit netwerk van vrijwilligers zou al honderdduizenden leden tellen.  Voor online-krant Khaosod English reden  om te refereren aan de ultra-nationalistische Village Scouts die in de zeventiger jaren vooral op het Thaise platteland actief waren

Bronnen: Khaosod English, Bangkok Post

Foto Paleis Bangkok: Wikipedia

Terugblik op Trefpunt: aantreden nieuwe koning

Redactie
Over Redactie 637 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.