Thailand. Demo Bangkok getolereerd. Is met protesten de geest uit de fles?

Na het aantreden van de militaire Junta in 2014 werden alle politieke manifestaties en protestacties in Thailand verboden. Onder artikel 44, waarmee het dictatoriale bewind zich absolute macht toekende, zijn samenscholingen van meer dan vier mensen op straffe van arrestatie verboden.

Redactie, Protesten, Bangkok, Junta
Boekje lezen, drie jaar terug reden voor oppakken

Soms nam dat bizarre afmetingen aan. Zo werd enkele jaren geleden een student opgepakt omdat hij in de openbare ruimte op ‘demonstratieve’ wijze George Orwell’s boek 1984 zat te lezen. Kennelijk zag de junta teveel overeenkomst tussen haar eigen activiteiten en met wat er in dat boek beschreven wordt. Zowel het boek als de verfilming ervan zijn in Thailand verboden.

Het gebeurde onder het oog van de politie

Ondanks het verbod op samenscholing werden er de afgelopen jaren hier en daar wat plaagstootjes uitgedeeld door opposanten van de junta. Vorige maand gebeurde dat opnieuw toen door 39 mensen een protestmars werd gehouden op de voetgangersbrug van het Ma Boon Krong Shopping Center te Bangkok. De directe aanleiding daartoe was het opnieuw verschuiven van vrije verkiezingen van november dit jaar naar februari 2019.

De actievoerders werd gesommeerd zich op het politiebureau te melden. Opmerkelijk daarbij was dat dit niet gebaseerd was op het verbod op samenscholing, maar op een door de junta gefabriceerd wetsartikel dat samenkomsten in de buurt van het Koninklijk Paleis verbiedt. Daarop staat ‘slechts’ een maximale gevangenisstraf van zes maanden en een boete van 10.000 Baht. Wel werd later tegen vier van de protestleiders een arrestatiebevel uitgevaardigd wegens opruiing waarop veel zwaardere straffen staan.

Afgelopen zaterdag vond in Bangkok opnieuw een protestactie plaats georganiseerd door ditzelfde viertal. Aan deze actie namen enkele honderden mensen deel. De politie die met veel mankracht aanwezig was, trad echter niet op en er werden geen arrestaties verricht. Wel was voordat de actie plaats vond Ekachai Hongkangwan, een van de organisatoren, bij het verlaten van zijn huis aangehouden. Maar de andere drie, die eveneens een arrestatiebevel tegen zich hadden lopen voor opruiing, konden onder het oog van de politie hun toespraken houden. ‘Vandaag is slechts het begin”, schreeuwde protestleider Sirawith Seritiwat in de microfoon. ‘Vandaag maken de mensen een start en staan ze op.’

Redactie, Protesten, Bangkok, Junta
Roma en medestanders. Geest uit fles?

De politie zou massale demonstratie hebben verhinderd

‘Sommige lieden zeggen dat politiek geen kinderspel is. Maar als de P-clan van Prayuth en Prawit (premier en vicepremier) ons geweld aan blijft doen, ziet de toekomst er voor mensen van mijn generatie somber uit’, zei Rangsiman en riep jongeren op in opstand te komen tegen het bewind.
Rangsiman, student aan een van de universiteiten in Bangkok, is een bekend gezicht bij de diverse protestacties die in Thailand de afgelopen jaren plaatsvonden. Vrienden van het drietal zeiden dat ze zich later bij de politie zouden aangeven. Volgens andere berichten zijn zij na de demonstratie in een politiebusje meegenomen.

Ofschoon de junta de laatste tijd behoorlijk aan populariteit heeft ingeboet was het aantal deelnemers aan deze protestactie niet beduidend hoger dan bij vorige acties. Maar volgens Sirwawith waren er door de politie wegversperringen opgezet om mensen te verhinderen om naar de hoofdstad te reizen om aan het protest deel te nemen. ‘Als de autoriteiten werkelijk enig lef hebben, nemen ze die weg en dan vullen we deze hele boulevard. Als we bang zijn voor deze onwettelijke junta, is er geen hoop. Ik zet het gevecht hoe dan ook voort. We geven hier de junta een duidelijk signaal af’, zo hield hij zijn toehoorders voor.

Protesten georkestreerd door buitenlandse machten

De vraag is of het deksel nu van de pan is. Te verwachten is dat er de komende tijd meer protestacties zullen volgen om de Thaise militaire machthebbers aan de kaak te stellen. Het feit dat de politie geen actie ondernam tijdens deze politieke samenscholing is niet zonder betekenis. De vraag is wat de militairen gaan doen. Het is in dit verband veelbetekenend te herinneren aan wat juntaleider Prayuth te horen kreeg tijdens een bezoek aan Prem Tinsulanonda, ex-generaal, voormalig premier en tot voor kort voorzitter van het adviescollege van de koning. Volgens berichtgeving uit de Thaise pers zou Prem aan Prayuth gezegd hebben, dat ‘zijn opties opraakten’.

Redactie, Protesten, Bangkok, Junta
Aangehouden bij protest, thans geuzennaam MBK 39. Voor junta-supporters handlangers van buitenlandse machten (foto Prachatai)

Naar het zich laat aanzien zal dit regime alles uit de kast halen om nog wat langer aan de macht te blijven. Na de demonstratie van afgelopen zaterdag, beweerde een medewerker van vice-premier Prawit op zijn Facebook-pagina, dat deze protesten georkestreerd zijn door ‘buitenlandse machten’. Hij plaatste er een foto bij van een acteur in de rol van een historische Chinese militaire strateeg. Een in dit soort gevallen veel gebruikte afleidingsmanoeuvre, maar een opmerking die niet zomaar als gratuit moet worden afgedaan.

Want opmerkelijk genoeg viel dit samen met berichten in de Thaise pers dat Thaksin en Yingluck Shinawatra, beiden gekozen premiers die Thailand zijn ontvlucht, in Beijing gesignaleerd waren. Het blijft speculeren, maar het kan zijn dat grote broer China vindt dat de samenwerking met Thailands junta niet naar wens verloopt.

China heeft grootse infrastructurele plannen voor Zuidoost Azië, zoals een hoge snelheidslijn vanuit China naar de diepzeehaven Laem Chabang in Thailand. Met Thaksin werd tijdens zijn bewind voor een dergelijke lijn al in principe overeenstemming bereikt. Nadat hij werd afgezet, verdween het project even uit zicht om door de huidige junta weer opgepakt te worden. Tijdens onderhandelingen hierover kwam het tot meningsverschillen, vooral over financiering van het project.

Het is meer dan waarschijnlijk dat, zou Thaksin nog de lakens in Bangkok uitdelen, al met de aanleg begonnen was. Wie weet begint in Beijing het idee post te vatten dat een machtswisseling in Thailand voordelen kan hebben.

Bron: Khaosod English

Gerelateerde berichten

Redactie
Over Redactie 490 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Een duidelijk stuk. Dat hoger in de boom of apenrots er niet door iedereen steun voor P & P is lijkt steeds duidelijker te worden. Ik was benieuwd naar dat citaat en exacte bewoording van Prem en kwam met wat moeite dit tegen van eind december: Prem zou hebben gezegd dat steun aan Prayuth tanende is en dat hij (Prayuth) “used up almost all of his reserves.” Aldus de Asia Times.

    • Ook Khaosod English had eind vorig jaar een uitvoerig verhaal over de ontmoeting met de 97-jairge Prem. Omdat de crux ervan al in ons duidelijke stuk staat laten we het daarbij. Er zijn meerdere bronnen te vinden voor de uitlatingen van Prem, maar ja, wat over het hoofd zien is makkelijk en snel gebeurd. Mooi dat we je op het goede linkspoor hebben kunnen zetten. Geen dank. Graag gedaan

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*