Thailand. Protest in tijden van Corona over miljarden voor wapentuig

Een golf van protesten op sociale media heeft Thailands militaire top doen besluiten voorgenomen miljoenen aankopen aan nieuw materieel (voorlopig) uit te stellen. Dit meldt het doorgaans goedingelichte online nieuwsagentschap Khaosod.  Vooral op Twitter regende het verwensingen nadat dinsdag uitlekte dat defensie 3,4 miljard baht wilde uitgeven aan een tweede zending Amerikaanse pantservoertuigen.

Miljoenen in Thailand hebben in deze coronacrisis geen werk en geen inkomen meer, maar de militairen smijten het geld over de balk, was de teneur van de boze commentaren op sociale media. Eerder al was de aankoop van een Chinees landingsplatform van 4 miljard baht op de lange baan geschoven.

Inkomstenbron toerisme, goed voor ruim een kwart van het bni, is opgedroogd, naar schatting tien miljoen mensen hebben daardoor geen werk. Er geldt een lockdown met avondklok, want de  regering-Prayuth heeft de noodtoestand uitgeroepen. De sociale spanningen lopen daardoor op. Vooral in de grote steden zijn duizenden afhankelijk van liefdadigheid, zoals voedselbanken van goedwillende horeca-ondernemers.

Vorige week deed Prayuth een beroep op de twintig rijksten van het land om met ideeën te komen om Thailand door de coronacrisis te helpen. Hij verwachtte binnen een week antwoorden, maar daarover is nog niets vernomen. De media kondigden wel met enige ophef aan dat koning  Vajiralongkorn zijn handtekening heeft gezet onder een economisch hulpprogramma van zo’n 1,9 biljoen baht (circa 75,5 miljard euro).  Het prive-vermogen van de koning is overigens ongeveer een derde van dat bedrag, maar  hij behoort niet tot de  geadresseerden van Prayuths brief aan Thailands rijken.

In Thailand zijn volgens officiele opgave meer dan 2700 corona-zieken en 48 dodelijke slachtoffers.

 

Lees ook: Prayuth roept rijkste Thai te hulp
Rama X:  Rijkste koning ter wereld

Foto Amerikaans pantservoertuig M-1126 Strykers Wikipedia
Over Redactie 797 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.