Thailand. Protest in tijden van Corona over miljarden voor wapentuig


Een golf van protesten op sociale media heeft Thailands militaire top doen besluiten voorgenomen miljoenen aankopen aan nieuw materieel (voorlopig) uit te stellen. Dit meldt het doorgaans goedingelichte online nieuwsagentschap Khaosod.  Vooral op Twitter regende het verwensingen nadat dinsdag uitlekte dat defensie 3,4 miljard baht wilde uitgeven aan een tweede zending Amerikaanse pantservoertuigen.

Miljoenen in Thailand hebben in deze coronacrisis geen werk en geen inkomen meer, maar de militairen smijten het geld over de balk, was de teneur van de boze commentaren op sociale media. Eerder al was de aankoop van een Chinees landingsplatform van 4 miljard baht op de lange baan geschoven.

Inkomstenbron toerisme, goed voor ruim een kwart van het bni, is opgedroogd, naar schatting tien miljoen mensen hebben daardoor geen werk. Er geldt een lockdown met avondklok, want de  regering-Prayuth heeft de noodtoestand uitgeroepen. De sociale spanningen lopen daardoor op. Vooral in de grote steden zijn duizenden afhankelijk van liefdadigheid, zoals voedselbanken van goedwillende horeca-ondernemers.

Vorige week deed Prayuth een beroep op de twintig rijksten van het land om met ideeën te komen om Thailand door de coronacrisis te helpen. Hij verwachtte binnen een week antwoorden, maar daarover is nog niets vernomen. De media kondigden wel met enige ophef aan dat koning  Vajiralongkorn zijn handtekening heeft gezet onder een economisch hulpprogramma van zo’n 1,9 biljoen baht (circa 75,5 miljard euro).  Het prive-vermogen van de koning is overigens ongeveer een derde van dat bedrag, maar  hij behoort niet tot de  geadresseerden van Prayuths brief aan Thailands rijken.

In Thailand zijn volgens officiele opgave meer dan 2700 corona-zieken en 48 dodelijke slachtoffers.

 

Lees ook: Prayuth roept rijkste Thai te hulp
Rama X:  Rijkste koning ter wereld

Foto Amerikaans pantservoertuig M-1126 Strykers Wikipedia

Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*