Thailand. Prins Birabongse; koninklijke Formule 1 racer

Thailand, Prins Bira, Erik Kuijpers

Prins Bira, racer en olympisch zeiler.

De prins, kleinzoon van Koning Mongkut, gaat in 1927, op 13-jarige leeftijd, studeren in Windsor, Engeland, aan het Eton College. In dat jaar sterft zijn vader; ook zijn moeder is op jonge leeftijd overleden. Hij is jong wees en wordt begeleid door zijn oudere neef Prins Chula Chakrabongse die studeert in Harrow, Westminster/Londen, Engeland. Beide neven trouwen in 1938 in Engeland.

Thailand, Prins Bira, Erik Kuijpers
De MG F2.

Zeilen en autosport

Prins Bira heeft op college als hobby zeilen maar langzaamaan interesseert hij zich meer voor de autosport, een activiteit die ‘en vogue’ is in de ‘betere’ Engelse kringen van die tijd. Prins Chula wordt dan zijn manager en financiert de niet geringe uitgaven uit zijn royale toelage. Ze richten een raceteam op met de naam ‘White Mouse Stable’ en de auto’s worden blauw geverfd met aan weerszijden een grote witte muis.

Op het racecircuit wordt hun kleur al snel als ‘Bira Blue’ bekend. De eerste auto is een MG Magna.

Thailand, Prins Bira, Erik Kuijpers
De Prins in 1948.

Zijn palmares

Al voor de oorlog behaalt Prins Bira resultaten. In 1935 tweede in de GP van Dieppe en tweede in Bern. In 1936 eerste in Monaco. Tijdens de oorlog ligt het racen stil en gaat de prins vliegen.

Na de oorlog neemt de prins deel met diverse auto’s waaronder de Maserati 250F en hij wint in 1948 de GP Zandvoort, in 1954 in Chimay en daarna de GP van Frankrijk. In 1955 wordt hij eerste in de GP van Nieuw-Zeeland. Dan stopt hij, 41 jaar oud, met racen. De racesport is dan veranderd; de renstallen doen hun intrede en racen is geen hobby meer voor welgestelde jongelieden.

Thailand, Prins Bira, Erik Kuijpers
De Prins in 1954 in een Maserati.

Vliegen

Tijdens de oorlog meldt hij zich voor de pilotenopleiding bij de Royal Air Force maar wordt afgewezen vanwege zijn ogen; de prins is bijziend. Omdat hij aandringt mag hij wel instructeur worden voor zweefvliegers en hij behaalt tegen het einde van de oorlog zijn diploma. Hij koopt een zweefvlieger.

Thailand, Prins Bira, Erik Kuijpers
Miles Gemini.

Dan, in 1952, slaagt hij toch voor het examen en wordt piloot. Hij vliegt zelf met een Miles Gemini van Londen naar Bangkok en terug.

Olympisch zeilen

Zeilen is zijn hobby op college en na zijn carrière in het racen pakt hij dat weer op. Hij vertegenwoordigt Thailand op de O.S. in Melbourne (1956), Rome (1960), Tokio (1964) en München (1972) maar valt niet in de prijzen.

De prins overlijdt tegen kerstmis 1985 in Barons Court, Londen, aan de gevolgen van een hartinfarct. Zijn naam leeft mede voort in het in 1985 geopende Bira Circuit in Pattaya.

 

Bron:

In het Duits: https://tinyurl.com/yaehqjwb

Meer lezen?

Over zijn leven en palmares; https://en.wikipedia.org/wiki/Birabongse_Bhanudej

Toelichtingen

Prins Birabongse, volledige naam His Highness (Mom Chao) Birabongse Bhanutej Bhanubandh, in het Thais พีรพงศ์ภาณุเดช, is een telg uit het huis Chakri. Zijn vader is een zoon van Koning Mongkut, Rama IV. B. Bira, zoals hij zich binnen de sport laat noemen, leeft van 1914 tot 1985.

Prins Chula Chakrabongse leeft van 1908 tot 1963 en is kleinzoon van Koning Chulalongkorn, Rama V. Hij ontfermt zich in Engeland over Prins Bira nadat de laatste zijn beide ouders is verloren.

Foto’s en prenten

Prins Birabongse als jong officier in 1944; wikimedia, 36177852.
MG F2, bouwjaar 1932; wikimedia, 5375260.
Prins Bira in 1948; wikimedia, 72908429.
Miles Gemini 1A; wikimedia, 568951.
Prins Bira in 1954, Maserati 250F, Grand Prix Frankrijk; wikipedia, 42142197.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 705 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*