Columnist Pravit: Sociale media zijn de lege spiegel van Prayuth

Nepnieuws, Spiegel

Zou de discutabele bewering van de Thaise junta, dat hard wordt gewerkt aan het democratiseren van Thailand oprecht zijn, dan past daarbij geen verbod op het ‘online’ voeren van politieke campagnes en discussies op sociale media.

Iedere dag berooft dit verbod burgers van hun recht zich te informeren over politieke partijen en hun beleid. Het onthoudt hen de mogelijkheid (interactief) deel te nemen aan debatten en opinie-uitwisseling over het proces van democratische besluitvorming.

Dat wringt. Niet alleen is politieke communicatie via sociale media een economische manier van campagne voeren, ook kunnen er heel veel Thaise kiezers mee worden bereikt. Bovendien omzeilen de sociale media de ‘toezichthoudende’ rol van de traditionele massamedia en de door de staat gecontroleerde media.

Volgens het ‘Thailand-profiel 2017’ van het Electronic Transactions Development Agency beschikt maar liefst 82 procent van de Thaise bevolking – 57 miljoen van de 69,1 miljoen inwoners – over een internetverbinding. Het aantal mobiele telefoonabonnementen is zelfs hoger dan dat van de Thaise bevolking, namelijk 93,6 miljoen, wat betekent dat een aanzienlijk aantal Thais meer dan één toestel gebruikt.

Van die mensen is 74 procent, oftewel 51 miljoen, actief op sociale media. Line en Facebook zijn de twee meest populaire platforms. Twitter blijft wat achter op de achtste plaats. Thai tussen 16 en 64 jaar zijn volgens het ETDA per dag liefst negen uur en 38 minuten ‘online’, en is daarmee nummer 1 op de wereldranglijst van internetgebruik. Gemiddeld drie uur en tien minuten daarvan worden dagelijks besteed aan activiteiten op sociale media. Alleen resp. de Filipijnen, Brazilië en Indonesië scoren hoger in deze leeftijdsgroep.

Deze cijfers maken duidelijk dat sociale media de nieuwe publieke ruimte is geworden, een marktplaats voor communicatie en leren over allerhande zaken, waaronder ook politiek, democratie en mensenrechten. De junta kan, ondanks veronderstelde absolute macht en wetgeving als de wet op Computer Misdaad, weinig doen om te voorkomen dat sociale-mediagebruikers van elkaar leren en kritiek hebben op hoe het land tegenwoordig wordt geleid.

Dit verklaart waarom het bewind altijd paranoïde is geweest over sociale media en een kunstgreep uithaalde om campagnes van politieke partijen daar weg te houden. Dit hoewel de junta middelen genoeg heeft om zichzelf te promoten in de aanloop naar de beloofde verkiezingen volgend voorjaar. En wel via de gecontroleerd massamedia van de staat -en de private massamedia- , inclusief nieuwe kanalen op sociale media

Vorige week liet juntaleider generaal Prayuth Chan-Ocha eindelijk blijken enigszins geïnteresseerd te zijn om als burgerkandidaat bij de verkiezingen te gaan voor het premierschap. Volgens de gevestigde  instituten voor opinieonderzoek is hij de torenhoge favoriet van de kiezers. Maar in de online-peilingen van mediagroep The Nation, Khaosod en TV Channel One kreeg hij slechts de voorkeur van dertien procent van de respondenten. Bij TV Channel One gaf zelfs 88 procent van de meer dan 350.000 deelnemers aan Prayuth niet te zullen steunen.

Natuurlijk zijn deze peilingen niet wetenschappelijk gefundeerd, maar de daarmee strijdige uitkomsten van opinie-onderzoekbureaus die Prayuth altijd op de eerste plaats zetten zijn ook vaak van dubieuze professionele kwaliteit. De nauwkeurigheid van de door de genoemde media gehouden onderzoeken mag discutabel zijn, de resultaten doen wel degelijk twijfel rijzen aan de mate van steun die Prayuth onder de kiezers heeft. Ze suggereren tevens dat gebruikers van sociale media misschien niet zo tam zijn of geïntimideerd door de junta als sommigen die waarde hechten aan de lof voor de junta, in de staatsmedia ons willen doen geloven.

Gebruikers van sociale media lijken onafhankelijker te zijn en wat zij de junta laten weten, schiet het militaire bewind in het verkeerde keelgat. De uitkomst van de strijd om de gunst van de kiezers blijft nog onvoorspelbaar. Dat verklaart waarom de junta bevreesd is voor het toestaan van politieke campagne en discussie op sociale media.

Foto homepage: journalisten nemen selfies met juntaleider Prayuth (Khaosod English, 2016)

Met toestemming van Khaosod English door redactie vertaalde en gepubliceerde column 

 

Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 20 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*