Thailand: Politie verbiedt panel-discussie Foreign Correspondents Club

Bert Vos Thailand Foreign Correspondents Club annuleringsbijeenkomst
FCC-leden luisteren naar de verklaring van de politie

De Thaise politie een panel-discussie in Bangkok van de Foreign Correspondents Club Thailand verboden. Dat meldt de journalisten-organisatie op zijn website. Volgens politiefunctionarissen was dat op bevel van de militaire regering. Dit om negatieve berichtgeving te voorkomen over commandant-generaal Min Aung Hlaing van Myanmar, die door de VN is beschuldigd van genocide. Een onderwerp dat op de agenda stond.

De FCCT is diep teleurgesteld door het besluit van de Thaise autoriteiten om de ​​geplande discussie op 11 september te verbieden. Die ging over een confronterend rapport, gepubliceerd door de Verenigde Naties. Daarin worden militaire leiders en de overheid van Myanmar aangeklaagd wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden in gebieden van etnische minderheden. Waarvan de Rohingya in het bijzonder.

Bert Vos, Thailand, Foreign Correspndents Club Thailan
Vice-voorzitter Tassanee Vejpongsalee

In een brief aan de FCCT verklaarde de politie dat de discussie door ‘derden’ kan worden gebruikt om onrust te veroorzaken. En het kan de nationale veiligheid in gevaar brengen. Volgens de vice-voorzitter van de FCCT, Tassanee Vejpongsalee, zijn er geen gronden voor dergelijke vermoedens. De club houdt, zegt ze, al 62 jaar lang ordelijke en informatieve paneldiscussies over actuele zaken. Deze hebben nooit tot onrust of subversie geleid. Daarbij hoorden ook tientallen evenementen over Myanmar gedurende de afgelopen decennia. Deze hebben over het algemeen bijgedragen aan een beter begrip van het land en zijn relaties met anderen in de regio.

Persvrijheid Thailand

De FCCT is van mening dat de Thaise autoriteiten overdreven politiek-correct reageren. Dit incident heeft de reeds gedeukte reputatie van het land op het gebied van persvrijheid onnodig verder geschaad, aldus de organisatie. Waarbij herinnerd wordt dat Thailand ooit een van de meest vrije landen in Zuidoost-Azië was, met een hoge mate van persvrijheid.

Foreign Correspondents Club

Sinds de staatsgreep in 2014, waarbij het land werd onderworpen aan militaire heerschappij, is dit de zesde keer dat de autoriteiten ingrijpen bij de FCCT om een bijeenkomst of discussie te verbieden.

 

Bert Vos Foreign Correspondents Club Logo
Het logo van de FCC Thailand

 

Foto homepage: niet de eerste aanvaring FCCT met de autoriteiten

Foto’s FCCT

 

Bert Vos
Over Bert Vos 171 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.