Thailand. Poi Luang, een groot feest van de tempel

Verbouwing geslaagd, de tempel geeft feest ( Poi Luang )


Poi Luang, Lode Engelen.

Wat Paak Muang (vrij vertaald “Tempel aan het begin van de kleine beek”) is één van de drie tempels in ons dorpje. Toch is de tempel er in geslaagd voldoende fondsen te werven om een flinke verbouwing uit  te voeren. Dat werk is nu af, en zoals de traditie bij tempelbouw voorschrijft wordt een feest gegeven om iedereen in de wijde omgeving te laten weten wat er aan de gewijde plaats veranderd of vernieuwd is. .

Poi Luang, Lode Engelen.

Een tempel heeft na de verbouwingen natuurlijk ook nog geld nodig, ook monniken moeten eten en rekeningen betalen. En in tegenstelling tot België bijvoorbeeld, zijn er in Thailand geen subsidies voor de tempels. Dus bij deze gelegenheid wordt weer beroep gedaan op de lokale bevolking een steentje bij te dragen. In ruil daarvoor geven de monniken een verdienste (“TamBun”, in het thais). Hoe meer verdienste je verwerft hoe beter je het na je dood in een volgend leven kunt hebben. Het verzamelde geld wordt op een geldboom gestoken en ‘s avonds naar de tempel gedragen.

Poi Luang, Lode Engelen.

De geldbomen worden door lange stoeten van inwoners begeleid tot in de tempel. Vooraan loopt een man met een bordje om te laten zien van welk deel van het dorp de mensen komen. In dit geval werd hij gevolgd door een honderdtal deelnemers, eerst de danseresjes, gevolgd door de andere verenigingen, en als laatste de geldbomen.

Poi Luang, Lode Engelen.

Voor de muzikale begeleiding zorgt een mobiel drumstel, waar ze met drie tegelijk op tekeer gaan. Het hele dorp hoort dus dat ze onderweg zijn.

Poi Luang, Lode Engelen.

Poi Luang, Lode Engelen.

Poi Luang, Lode Engelen.

Zodra de danseresjes door de poort van de tempel gelopen zijn vergasten ze het publiek op een prachtig dansje!

Poi Luang, Lode Engelen.

De monniken van de omringende tempels zijn ook gekomen om deel te nemen aan het feest.

Poi Luang, Lode Engelen.

Terwijl onze processie zich klaarmaakt om de geldbomen aan de monniken van de tempel te overhandigen zijn er nog dansvoorstellingen van andere groepen te bekijken.

Poi Luang, Lode Engelen.

De leider van ons dorpje overhandigt de geldbomen aan de hoofdmonnik van de tempel. Deze toont zijn dankbaarheid door een aantal gebeden uit te spreken.

Poi Luang, Lode Engelen.

Poi Luang, Lode Engelen.

Zelfs ons jongste danseresje luistert geboeid naar de gebeden van de monnik.

Poi Luang, Lode Engelen.

Poi Luang, Lode Engelen.

Net buiten de tempel is een groot podium opgezet. Een “beroemde” Thaise zanger zorgt samen met zijn danseresjes en achtergrondkoortje voor een door het publiek zeer gewaardeerd concert.

Poi Luang, Lode Engelen.

Ook van naburige dorpjes kwamen afvaardigingen met geldbomen naar de tempel. Deze prachtig geklede dames luisterden  het op met een exotische dans.

Poi Luang, Lode Engelen.

Muzikanten van een andere groep staan te wachten tot de geldbomen in ontvangst genomen zijn door de monnik.

Dit keer werd er 9800 Baht (€230) op de geldbomen gestoken door de mensen van onze groep. Geen onaardig bedrag voor een bevolking die vooral van de longan-teelt leeft, en zeker niet rijk genoemd kan worden.

©Lode Engelen, Sansaikom 20.05.2018.

To read captions in English hover cursor over pictures

Deze pagina delen

 • Delen op Facebook
 • Delen op Twitter
 • Delen op LinkedIn
 • Delen op Google+
 

Lees ookgerelateerde berichten

3 Reacties

 1. Lode Engelen has captured the very essence of “Thainess” in these photos.

  He shows that the dedication of the Thais to their local temple(merit, tambon) and their love of enjoying time together with friends and neighbours in the community, (sanuk in Thai) can exist simultaneously.

  Merit to the temple and having fun at the same time. Yes, Lode has shown a very important aspect of Thai lifestyle

  I live close to this temple and I remember when it was not as rich as it was now. There’s a story behind that which I will gladly share with you.

  The link is http://bestthailandbooks.com/2018/06/07/a-thai-temple/

 2. Your photos of the people’s faces are worth a 1000 words. They tell us so much about the emotions they are experiencing.

 3. Mooi foto-verslag.

  Berthy

Reageer

E-mail (wordt niet gepubliceerd)