Thailand gaat de plastic soep te lijf.

Thailand, plastic soep, Erik Kuijpers

De ‘Plastic Waste Management Road Map’ van start

Thailand schaart zich nu ook in de rij landen die iets gaan doen aan de schadelijke effecten van onze wegwerpmaatschappij en wil tegen het einde van 2019 al af zijn van drie soorten uiterst schadelijk materiaal: de microbeads, flessendoppen en oxo-degradeerbare plastics.

Thailand, plastic soep, Erik Kuijpers

Het is hard nodig; er drijft op de wereldzee plastic soep rond die het milieu beschadigt en het dierlijk leven moet hoognodig beschermd worden. Een organisatie die zich daarvoor inspant is de Plastic Soup Foundation, zie de weblink.

Daaronder gaan ook vallen de populaire plastic rietjes voor ons glaasje ranja en het plastic vorkje waarmee we onze vette hap prikken.

Maar daarmee is Thailand nog niet klaar.

Over drie jaar zullen alle plastic zakken er aan moeten geloven, en de styrofoam (piepschuim) doosjes en andere gevaarlijke hulpmiddelen zoals drinkbekertjes. Het kabinet heeft dit kortgeleden besloten. Daarvoor in de plaats moet komen het gebruik van gerecycled plastic met een ‘Eco’-stempel.

Maar ook dat ‘ongevaarlijke’ afval mag niet in de zee terecht komen dus de burgerij zal een handje toe moeten steken……..

Thailand, plastic soep, Erik Kuijpers

Maar is weggooien niet een nationale hobby in Thailand?

Zeg maar gerust ja! De in Nederland zo populaire blikvanger zou op vandaag in Thailand nog met hoon begroet worden of wellicht gestolen voor het basketbal van de pleinjeugd. Rommel op straat is in Thailand de normaalste zaak van de wereld en ben je bed of sofa moe dan dump je dat ding eenvoudig achter de mangobomen. Een stevig eind uit de buurt, uiteraard….

Niet voor niets bevat het plan van de overheid een bewustwordingscampagne via de social media, heeft het kabinet besloten, daarmee aangevend dat de social media (nog) niet verboden gaan worden…… Het zal een project van lange adem worden om 69 miljoen inwoners af te leren hun rommel op straat te gooien.

Thailand, plastic soep, Erik Kuijpers

Terug naar natuurlijke verpakking?

Enkele winkels zijn er al mee begonnen en halen de grote media maar wie perifeer Thailand kent weet al jaren dat verswaren verpakt worden in bananenblad.

Dat wordt buitengewoon kunstig dichtgevouwen of met stro vastgebonden en kan meerdere keren worden gebruikt. Daarna gaat het terug de natuur in.

Thailand, plastic soep, Erik Kuijpers

Voorts verkopen winkelketens al draagtassen van katoen of jute die langdurig gebruikt kunnen worden en daarna de natuur niet beschadigen zoals plastic. Maar die tassen zijn nog niet gratis…

Het zijn allemaal stapjes in de goede richting maar echt resultaat is afhankelijk van wereldwijde bewustwording over plastic soep. En dat kon wel eens een zaak van lange adem zijn…..

Bron:

The Thaiger/The Nation; https://tinyurl.com/y5cw2exg

Meer lezen?

Wikipedia over plastic soep: https://nl.wikipedia.org/wiki/Plasticsoep_in_de_Noordelijke_Grote_Oceaan

Plastic Soup Foundation: https://www.plasticsoupfoundation.org/

Foto’s en prenten

Plastic flessen; wikimedia, 5539252.

Plastic rietjes; wikimedia, 45899088.

Blikvanger in Drenthe; wikimedia, 4557317.

Bananenblad als verpakking; wikimedia, 38436438 en 10352723.

 

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland