Thailand. De plantenfluisteraar

Een oudere man zit bij zijn plastic mand, en neemt voorzichtig één voor één de jonge mangoboompjes uit de mand. Eenmaal daarmee klaar plaatst hij ze met evenveel zorg ook weer netjes terug in de mand. Ondertussen praat hij voortdurend tegen de plantjes. Wat hij vertelt kan ik niet verstaan. Het is een Karen-man en het Karenvolk spreekt nog steeds de eigen taal in Thailand.

Lode Engelen. De plantenfluisteraar.

Zijn woonplaats, Baan huay Suea Thao, is een vluchtelingenkamp voor Karen uit buurland Myanmar (Birma). Deze etnische minderheid kent twee ‘subgroepen’: de Padaung en de Kayan. In Myanmar ijveren zij voor onafhankeljkheid. De mensen in het dorp zijn gelucht voor zowel het geweld als vervolging door werkelijke machthebbers in Myanmar, de militairen.

Lode Engelen. De plantenfluisteraar.

Ban Huay Suea Tao is dertig km rijden van de stad Mae Hong Son. De weg naar het kamp loopt door de bossen en is als toeristische trip zeker de moeite waard. De weg voert dwars door beekjes. In de regentijd en bij hevige regenval betekent dat voor een gewone auto geen doorkomen aan, maar is het droog dan blijft het dorp makkelijk bereikbaar.

Lode Engelen. De plantenfluisteraar.

Hier woont een twintigtal Kayan families.

Lode Engelen. De plantenfluisteraar.

De Karen op Thais grondgebied worden door de Thaise autoriteiten op zijn best getolereerd, maar in het slechtste geval worden ze teruggestuurd, over de grens gezet. Omdat de Karen luchtelingen zijn mogen ze geen regulier werk zoeken in Thailand. De dorpen worden door toeristische beozekers vaak bekeken als menselijke dierentuinen en daar heeft het soms wel wat van weg. Maar omdat andere inkomstenbronnen ontbreken levert toerisme de vluchtelingen wel brood op de plank. De vrouwen in het dorp zijn trots op hun etnische afkomst en schamen zich absoluut niet hun producten aan toeristen te tonen en te verkopen.

Lode Engelen. De plantenfluisteraar.
Foto Patchaneeboon Charoenpiew

Lode Engelen. De plantenfluisteraar.

 

© Lode Engelen. Fotos gemaakt op 06.08.2018 te Baan huay Suea Thao, Mae hong Son, Thailand
Over Lode Engelen 286 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be