Thailand. Phrathat Phanom, een belangrijk heiligdom

Phrathat Phanom, een bedevaartsoord voor boeddhisten

Phrathat Phanom is een heiligdom voor de boeddhisten uit zowel Thailand als Laos. In de pagode word het borstbeen van Boeddha bewaard. De stupa is onderdeel van Wat Phrathat Phanom, een tempel op de westelijke oever van de Mekong. De tempel ligt in That Phanom, provincie Nakhon Phanom, in het Noordoosten van Thailand. De stupa heeft een hoogte van 57 meter. In de top is 16 kg goud verwerkt.

Het heiligdom is al meer dan twee duizend jaar een heilige plaats voor boeddhisten uit de Mekong-vallei. Jaarlijks komen er duizenden boeddhisten uit Thailand en buurland Laos om verdienste te verwerven voor een beter leven te krijgen na dit leven. De stupa wordt beschouwd als het oudste boeddhistisch monument uit Thailand en Laos.

Lode Engelen, Phrathat Phanom.

Een heel oud heiligdom

Volgens oude geschriften zou de stupa acht jaar na het overlijden van de Boeddha gebouwd zijn. Maha Kassapa, één van de meest vooraanstaande discipelen van Boeddha, zou de stupa gebouwd hebben. Het bouwwerk zou toen ongeveer 10 meter hoog geweest zijn. Archeologische onderzoek van de oude structuur, geeft aan dat de stupa dateert uit de 7e of 8e eeuw na Christus. Maar deze datering is niet relevant voor de aanbidders van Phrathat Phanom. Het belangrijkste voor de mensen uit de regio is dat Phrathat Phanom er staat als een glorieus en levend heilig monument.  De stupa staat nog steeds op de plaats waar ze meer dan twee uizend jaar geleden voor het eerst zou gebouwd zijn. Ze is  goed beschermd binnen de muren van de tempel.

Rond de stupa worden regelmatig ceremonies gehouden in overeenstemming met de oude tradities. De Stupa is dus blijven dienen als een centrum van spirituele inspiratie voor het bevorderen van harmonie en vrede onder de mensen in de regio. Bovendien is de architectonische vorm en stijl van Phrathat Phanom het prototype geworden van talloze andere relikwieën en stupa’s in de omringende districten van Nakhon Phanom en in de nabijgelegen provincies. Het beeld van Phrathat Phanom heeft ook veel hedendaagse ontwerpen geïnspireerd.

Lode Engelen, Phrathat Phanom.

Lode Engelen, Phrathat Phanom.

Lode Engelen, Phrathat Phanom.

Renovatie en heropbouw van Phrathat Phanom

De stupa Phrathat Phanom is in de loop der eeuwen verscheidene keren gerenoveerd en heropgebouwd. Ze is daarbij ook steeds hoger geworden. Van de oorspronkelijke 10 meter is ze nu 57 meter geworden. In 1975 is de stupa volledig ingestort tijdens een week lang durende regenstorm. Gelukkig bleef de kamer waar de relikwie bewaard wordt volledig intact. De stupa die er nu staat is opnieuw opgebouwd en het borstbeen van Boeddha is opnieuw veilig in de kamer van de stupa opgeborgen. De herbouwde stupa is vrijwel identiek aan de in 1901 gerenoveerde.

Lode Engelen, Phrathat Phanom.

Volgens de traditie moeten we drie keer al biddend rond de stupa lopen om verdienste te verwerven.

Lode Engelen, Phrathat Phanom, Heiligdom

Lode Engelen, Phrathat Phanom, Heiligdom

Lode Engelen, Phrathat Phanom.

Lode Engelen, Phrathat Phanom, Heiligdom,

Lode Engelen, Phrathat Phanom.

Lode Engelen, Phrathat Phanom. Heiligdom

Tijdens een ceremonie wordt er hier een nieuw doek rond de basis van de stupa gehangen. Voorop lopen de monniken en de ambtenaren, gevolgd door de “gewone ” mensen. Eerst, zoals steeds, drie keer rond de stupa lopen waarna de doek rond de basis is gewikkeld.

Lode Engelen, Phrathat Phanom.

Lode Engelen, Phrathat Phanom.

Lode Engelen, Phrathat Phanom.

In een klein museum net buiten de muren van de tempel, staat de top van de oude stupa, die in 1975 omgevallen was.

Lode Engelen, Phrathat Phanom.

Een tekening van de stupa zoals ze er uitzag ergens in één van de vorige eeuwen.

 

Meer werk van mij vind je hier.

© Lode Engelen. Foto’s genomen in Nakhon Phanom op 25.02.2020.

Meer van Lode op Trefpunt: Rituele gift voor overledenen
Lode Engelen
Over Lode Engelen 245 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*