Thailand. Phanom Rung een kasteel voor Shiva

Prasat Phanom Rung, een stenen kasteel voor Shiva

Prasat Hin Phanom Rung (Thai: ปราสาท หิน พนม รุ้ง – Phanom Rung stenen kasteel), is een hindoeïstisch Khmer-tempelcomplex op de rand van een uitgedoofde vulkaan op 402 meter  hoogte, in de provincie Buriram in  Thailand.  Het werd gebouwd met geel zandsteen en lateriet van de 10e tot de 13e eeuw. Het was een hindoe-altaar gewijd aan Shiva en symboliseert de berg Kailash, zijn hemelse woning.

Thailands Department of Fine Arts heeft 17 jaar gewerkt aan de restauratie van het complex, en geprobeerd, om het zo goed mogelijk in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen. Op 21 mei 1988 werd het historisch park officieel geopend door prinses Maha Chakri Sirindhorn

Lode Engelen. Wat Phanom Rung
Foto Patchaneeboon Charoenpiew

De processieweg is één van de meest indrukwekkende elementen van het park. De weg is 160 meter lang en wordt begrensd door zeventig zandstenen palen met toppen van lotusknoppen. De weg eindigt met de Naga brug die de verbinding vormt met de trap.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

Een indrukwekkende trap die je van de processieweg naar de top van de vulkaan brengt, waar het tempelcomplex staat.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

Boven aan de trap zie je de tweede Naga brug, die de toegang tot het complex vormt.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung
Foto: Patchaneeboon Charoenpiew

In het midden op deze foto de stupa, waaronder het beeld van Shiva zich bevindt. Rechts zie je een soort van inkomhal.

Het is duidelijk dat de mensen die de restauratie gedaan hebben, bijzonder goed werk geleverd hebben. Vrijwel alle beeldjes op de stupa en boven de ingangen zijn volledig intact.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

In het centrale deel staat Shiva, hier afgebeeld door een linga. Rechts zie je de “somasutra”  die werd gebruikt om water af te voeren tijdens religieuze riten

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

In het midden van het heiligdom zie je de beeltenis van Shiva, op de voorgrond ligt de water afvoer.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

Eén van de highlights van de tempel, het beeld van Vishnu.

Een van de bekendste elementen van de tempel is een decoratieve latei die boven de oostelijke toegang tot het centrale heiligdom is geplaatst. Het beeldt een liggende Vishnu of Vishnu Anantasayin af, en is in het Thais bekend als Thap Lang Narai Banthomsin (ทับหลัง นารายณ์ บรรทม สิน ธุ์).

De bovendorpel is het best bekend omdat hij vanaf 1988, 20 jaar tentoongesteld was in het Art Institute of Chicago. Het werd gestolen uit de tempel en werd in 1967 door het museum verworven. Het werd beschreven als “de Geboorte van Brahma met liggende Vishnu op een Makara “. Begin 1988, toen de restauratie van de tempel bijna voltooid was, werden door verschillende partijen in Thailand pogingen gedaan om het latei terug te halen. Het kreeg veel media-aandacht, waarbij sommigen de Amerikaanse regering zelfs beschuldigden van het vergemakkelijken van de diefstal.

De Thaise overheid ging onderhandelingen aan met het museum. Het museum was echter niet zomaar bereid het stuk terug te geven, omdat zij het item ‘te goeder trouw’ hadden gekocht. Eindelijk, in oktober, stemde het museum ermee in om de bovendorpel te laten repatriëren, in ruil voor een donatie aan de in Chicago gevestigde Elizabeth F. Cheney Foundation.  De terugkomst van de latei was groot nieuws in Thailand, en werd live op de nationale tv uitgezonden. Het werd op 7 december op zijn oorspronkelijke plaats teruggezet, en daarmee was de restauratie van de tempel voltooid.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung
Foto Patchneeboon Charoenpiew.

Het beeld op het bovenste stuk stelt een dansende Shiva voor. Shiva die boven Vishnu staat heeft als betekenis, dat deze tempel van Shiva is.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

Een detail van de stupa, met een uitbeelding van de ramajana waar de apen tegen de mensen vechten.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

De bewaker van de tempel zorgt ervoor dat er geen slechte mensen of invloeden kunnen binnenkomen. Het beeld dat er nu staat is een kopie, het origineel staat in een museum.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

De muur rond het complex bestaat uit een gaanderij, die vroeger overdekt was.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

Een detail van de stupa dat duidelijk het grote vakmanschap van de kunstenaars  laat zien .

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

De laatste Naga brug die de verbinding maakt tussen de ingang, hier links, en het hoofdgebouw.

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

Lode Engelen. Wat Phanom Rung

Onder aan de ingangen vind je beeldjes van Yogi die het gebouw moeten beschermen.

Een plattegrond van het tempelcomplex met dank aan Wikipedia Thailand.

 

© Lode Engelen. fotos genomen in Wat Phanom Rung, Nang Rong in Buriram Thailand. Op 22.11.2018, en december 2013.

Lode Engelen
Over Lode Engelen 218 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

4 Comments

  1. Phanom Rung. Dat is waar ook ik geweest ben bedenk ik mij net. Wel 15 jaar geleden, met een reismaatje van mij. Maar wist niet dat die aan Shiva gewijd was. Heb ik alleen analoge foto’s van. Goed gedaan Lode.

  2. Prachtig! Daar wil ik volgend jaar naar toe!
    Even over de naam. ปราสาท หิน Praasaath Hin (tonen: midden, laag, stijgend): ‘kasteel’ en ‘steen’.
    Dan พนม รุ้ง phanom roeng (tonen: hoog, midden, hoog). Phanom is een Khmer woord en betekent ‘heuvel’ en komt ook voor in de plaatsnamen Nakhorn Phanom en Phnom Pen. Roeng kan ‘regenboog’ betekenen maar ook ‘breed en gebogen’.
    ‘Het Stenen Paleis op de Heuvel van de Regenboog’.
    Ik ben pas in de oude hoofdstad Sukhothai geweest. Wat mij steeds meer opvalt is hoeveel de ‘Thaise cultuur’ te danken heeft aan de Khmers, de Cambodjanen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.