Thailand; het pensioenplan voor werknemers

Thailand, Pensioenplan

 

Komt er een pensioenplan voor werknemers?

De regering kondigt het trots aan: de wetgeving ligt klaar voor het parlement en men wil dit voor de verkiezingen geregeld hebben. Ook Thailand krijgt te maken met vergrijzing en mensen moeten na hun actieve periode een inkomen hebben. Op dit moment heeft slechts 20% van de burgers van 60 jaar en ouder enige vorm van pensioen en velen van hen zijn grotendeels afhankelijk van familieleden zoals (klein)kinderen. Slechts 6 tot 7 procent heeft een echt pensioen.

Alleen voor werknemers

Thailand heeft 17 miljoen mensen in loondienst van de naar schatting 68 miljoen inwoners; maar de mensen die via hun werkgever verzekerd zijn van pensioen zijn met slechts 3 miljoen. Dus wil men deelneming aan het pensioenplan verplicht gaan stellen want vrijwillig sparen ‘is niet aan de Thai besteed’ zegt de heer Paiboon, voorzitter van de Federation of Thai Capital Market Organisations (Fetco).

En na die verplichtstelling kunnen werkgevers kiezen hun fondsen bij de pensioenverzekeraars te laten of in te brengen in het National Pension Fund, NPF.

Premiebetaling

Bij lage inkomens, tot 10.000 baht per maand, betaalt de werkgever de hele premie. Ligt het inkomen tussen 10 en 60 k baht per maand dan wordt de premie berekend volgens een schaal die de premie laag houdt in de eerste tien jaren, maar daarna is de minimumbijdrage 10%.

Voor het beleggen wordt deskundigheid ingehuurd; de bedoeling is 60% veilig te beleggen in waarden die een vast inkomen geven, en 40% in beleggingen die beperkt risico dragen.

Doch geen nationale pensioenvoorziening

Er is een beperkte voorziening voor niet-werknemers, maar de maandelijkse uitkeringen zijn laag. De bedragen liggen onder 1.000 baht per maand en dat is te weinig om van rond te komen. Een nationale oudedagspot zoals de Nederlandse AOW zit niet in de plannen.

Bron: Bangkok Post, 1574794.

Foto’s en prenten

Bankbiljet; banknotenews.com

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 651 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*