Thailand. Schatrijke partijleider: ‘Ik hoor niet bij Thaise elite’

‘Ik maak geen deel uit van de elite’,  zegt miljardair Thanathorn Juangroongruangkit, leider van de nieuwe progressieve partij Nieuwe Toekomst, in de Engelstalige media Future Forward Party genoemd. De partij is nog niet erkend door de Kiesraad, maar de junta heeft de leider al voor de rechter gedaagd..

Tino Kuis, Thanathorn Juangroongruangkit. Interview
Thanathorn
Foto Khaosod English

Eén van de belangrijkste speerpunten van het partijprogramma is het ongedaan maken van de erfenis van de huidige regering.  De partij wil de wetten van de junta voor een groot deel schrappen, de invloed van de militairen op de politiek verbieden en een nieuwe grondwet schrijven. De algemene doelstellingen blijkt uit hun logo: een omgekeerde pyramide waar de onderkant van de samenleving nu de bovenkant gaat vormen.  Concrete plannen in die richting heb ik nog niet gezien hoewel ik weet dat de leden van zijn partij uit alle geledingen van de maatschappij komen.

Hoort hij bij de elite?

Als je kijkt naar zijn achtergrond dan zou het antwoord ja moeten zijn.  Zijn middelbare schooljaren bracht hij door op de St. Dominic’s, een katholieke school en later op de Triam Udom school, een springplank voor hogere functies. Hij studeerde als  ingenieur af op de Thammasat Universiteit en trad daarna toe tot het familiebedrijf in auto onderdelen, de Thai Summit Group, waar miljarden omgaan. Zijn oom, Suriya Juangroongruangkit, was transport minister in 2002.  Bovendien zat Thanathorn in de raden van andere ondernemingen zoals de media groep Matichon.

Hij zei in een interview met Khaosod English dat zijn rijke achtergrond geen belemmering hoeft te zijn voor een opkomen voor de gewone man en vrouw.

Tino Kuis, Thanathorn Juangroongruangkit. Interview
Thanathorn viert Songkran in Udon Thani
Foto op Khaosod English

Ik ben maak geen deel  uit van de elite, de ammart, de kapitalistische klasse of de 1 procent’,  zei hij, ‘Geld hebben en privileges claimen zijn twee verschillende dingen’.  Als iemand van  het ‘nieuwe geld’ ziet hij zich niet als behorend tot  de traditionele elite.  Een ‘nouveau riche’ die zelf hard heeft gewerkt voor zijn geld is anders dan zij die in weelde zijn geboren. ‘Ik heb geen connecties met  de ‘oude elite’, voegt hij er aan toe. ‘De oude elite kijkt op  ons neer. We zijn alleen maar kooplieden en ze beledigen ons. We hebben geld maar niet hun oude en grote familienamen’.

Niet iedereen is overtuigd. De columnist Phakkad Hom schreef in de Thai Post:  ‘Zal hij Thaksin’s fouten  herhalen als hij de verkiezingen wint en premier wordt?  Thaksin nam het premierschap op zich en het eindigde in corruptie’.

Nu hij zich geheel wijdt aan zijn politieke activiteiten mist hij toch het bedrijfsleven.

‘Ik was verdrietig toen ik afscheid nam van het bedrijf’, zegt hij.

Actief in  sociale en progressieve bewegingen

Thanathorn was al in zijn jonge jaren actief in allerlei sociale bewegingen.  Zo steunde hij ‘The Assembly of the Poor’. Op zijn boekenplanken liggen afleveringen van het links-georiënteerde blad ‘Same Sky’, en een prominente roodgekafte en in 2006 verboden uitgave daarvan  gaat over de monarchie.

‘Ik praat niet over de koning maar over de monarchie als instituut’, zegt hij, ‘de monarchie moet meegroeien met de wereld er om heen en moet een belangrijk instituut zijn onder de grondwet’.  Maar hij wil  liever nog niet praten over een herziening van de majesteitsschennis wet, voor sommigen een teleurstelling.

‘Ik  heb voeling met de bevolking. Ik bezocht al 41 provincies om te horen hoe de mensen denken over waar het land naar toe moet groeien’.

De aanklacht en intimidatie

Een aantal dagen voor het interview werd Thanathorn  bij de politie op het matje werd geroepen  na een aanklacht door een advocaat van het huidige bewind.  Hij zou de Computer Crime Act hebben overtreden en de bevolking hebben opgeruid door een recentelijke Facebook posting waarin hij kritiek leverde op de junta.  Op diezelfde dag werd een andere activist,  Ekachai Hongkangwan, door drie mannen aangevallen wat hem een gebroken en bloedende linker hand opleverde.

Tino Kuis, Thanathorn Juangroongruangkit. Interview
Op campagne, dreigementen van junta
Foto Khaosod

‘We leven nu in een duistere tijd’,  zegt Thanathorn, ‘we worden overstelpt met aanklachten. Als dat geen resultaat afwerpt sturen ze iemand om ons te intimideren’.

Op de vraag of hij meer aanvallen vreest voor het trotseren van de junta antwoordt Thanathorn ontkennend. Maar hij is bezorgd voor zijn drie schoolgaande kinderen en zijn zwangere vrouw.

‘Als ikzelf bedreigd wordt haal ik mijn schouders op maar ik ben bang dat de intimidatie ook mijn familie zal  treffen’, zegt Thanathorn.

De toekomst

Naast een hervorming van het militaire apparaat en een nieuwe grondwet wil hij recht voor alle partijen in de conflicten van de afgelopen tien jaar. Op de vraag of dat een algehele amnestie inhoudt  voor hen die de staatsgreep pleegden of een rechtszaak voor  generaal en politieke leiders antwoordt hij dat er een evenwicht moet zijn tussen recht en verzoening omdat er geen  in rots uitgehouwen toekomstbeeld bestaat.

‘Alle  partijen moeten samenkomen en nadenken’, zegt hij, ‘we moeten de wonden van alle partijen zien te genezen’.

Lees hier het verhaal op Khaosod:

 

Tino Kuis
Over Tino Kuis 132 Artikelen
Tino Kuis. gepensioneerde huisarts, woont in Zutphen. Na zijn opleiding werkte hij drie jaar als tropenarts in Tanzania en daarna vijfentwintig jaar als huisarts in Vlaardingen. Hij heeft in Nederland drie volwassen kinderen. Tino verbleef van 1999 tot 2017 in Thailand. Zijn 18-jarige Thaise zoon studeert in Chiang Mai. Tino heeft zich gespecialiseerd in Thaise taal, cultuur en geschiedenis.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.