Thailand. Registratie verkiezingskandidaten in carnavaleske sfeer

In alle Thaise provincies hebben zich gisteren kandidaten persoonlijk laten registreren voor de door de junta toegestane  parlementsverkiezingen op 24 maart. Vaak gebeurde dat in een feestelijke en soms carnavaleske sfeer. De meeste kandidaten staan op de kieslijsten van de meer dan dertig politieke partijen die zich al eerder hebben laten registreren.

Sommige kandidaten hadden zich kleurrijk uitgedost. Zo arriveerde Saranwut Saranket van een van de grootste oppositiepartijen verkleed als Thaise krijger op een paard bij het registratiekantoor van de provincie Uttaradit. Zijn boodschap aan ieder die het maar horen wilde: ik ga de militaire dictatuur van het toneel schoppen.

Redactie, Parlementsverkiezingen, Registratie, Thaise junta
Enkele kandidaten die met nieuwe voornamen Thaksin en Yingluck op de kieslijsten zullen prijken.
Foto ©Khaosod English

Andere kandidaten van partijen die aan de zelfverbannen ex-premiers Thaksin en Yingluck Shinawatra gelieerd toonden trots hun identiteitskaarten met nieuwe voornamen erop: negen mannelijke aspirant-politici kozen voor Thaksin, twee  vrouwelijke heten voortaan Yingluck. Een grapje om de aandacht te trekken, want in Thailand is het meer dan eens veranderen van voornamen een soort nationale sport.

De laatste vrije verkiezingen in Thailand werden in 2011 gehouden. Die brachten Yingluck en haar Pheu Thai partij aan de macht. In februari 2014 probeerde Yingluck haar politieke leven te redden door ontslag te nemen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Die werden ook gehouden, maar ze werden nadien door ’s lands hoogste gerechtshof geannuleerd. In mei 2014 namen de militairen onder putschleider generaal Prayuth de macht over.

Kandidaten wachten aparte verkiezingen

Hoewel sommige partijen zich uit tactische motieven opgesplitst hebben is het ondenkbaar dat één partij de vereiste 251 zetels meerderheid haalt in het 500 zetels tellende Huis van Afgevaardigden. Regeringsvorming zal daardoor een moeizame zaak worden. Bovendien bepaalt niet de verkiezingswinnaar maar de Senaat wie de nieuwe premier wordt. Alle 250 leden van die Senaat worden dankzij de door nieuwe (junta)grondwet van 2017 door de militairen benoemd.

Redactie, Parlementsverkiezingen, Registratie, Thaise junta
Ook leider en aanhang van de progressieve Future Forward Party maken er een feestje van
Foto ©Khaosod English

Dat mag het animo bij de aspirant-politici niet drukken. ‘Dit zijn. geen faire vrije verkiezingen, we moeten het spelletje meespelen. Maar we zullen hen met hun eigen regels verslaan,’ zei een kandidaat van de Future Forward Partij, een progressieve groepering geleid door een jonge steenrijke zakenman.

Alleen de pro-junta partijen menen dat deze verkiezingen eerlijk en vrij zullen zijn. De in de opiniepeilingen grootste onder hen, de Phalang Pracharat Partij, wil niets weten van kritiek dat het hele systeem in het voordeel van de conservatieven is. ‘We doen allemaal mee met dezelfde regels. We houden ons aan de wet en de kiezer heeft het laatste woord,’ verklaarde PPP-woordvoerster Rat Burana.

Onduidelijk blijft nog steeds welke partij junta-leider Prayuth Chan-o-cha kiest om in mei, na het bekend worden van de officiële uitslag, in meer democratische setting zijn politieke carrière voort te zetten. Phalang Pracharat heeft hem uitgenodigd lijsttrekker te worden. Prayuth heeft tot vrijdag de tijd om zijn keuze te maken. Maar dat de verkiezingszenuwen ook bij hem een rol gaan spelen blijkt uit zijn uitval naar de pers vorige week vrijdag. Op de vraag waarom hij en zijn kabinet niet zoals dat hoort demissionair worden voor de verkiezingen viel hij uit met een ‘jullie zijn eikels’. Later bood hij daarvoor zijn excuses aan.

Foto’s: met dank aan ©Khaosod English

Bronnen: Khaosod English en persbureaus

Meer op Trefpunt over Thailand en verkiezingen: Schatrijke partijleider: ik hoor niet bij de elite
Redactie
Over Redactie 538 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*