Thailand Hof van Eden? Taiwan Utopia!

Paul van der Hijden, Taiwan, Utopia
“謝” (xiè) “to wither” uses the same character as “謝” (xiè) “to thank”. Coincidence? 
Nauwelijks kakkerlakken en geen wegvluchtende ratten te zien. Geen hondenpoep.
Veel vriendelijke mensen. Schone straten; overdekte trottoirs zonder gaten met goede hellingbanen voor gehandicapten overal.
In al de metrostations schone toiletten. “Sta op voor mensen die op de invalidestoeltjes willen zitten: ze kunnen ook een onzichtbare handicap hebben” bordjes in iedere coupé.  “Wij verzoeken u bij het telefoneren of praten andere reizigers niet te storen met lawaai.” wordt via de lichtkrant boven de deuren gemeld en een zachte boodschap omgeroepen. Wat een beschaving!
Autobussen geven bij bochten een geluid ter waarschuwing.
Men roept in verstaanbaar Engels om in het metro- en treinvervoer. Hogesnelheidstreinen verbinden binnenstad met luchthavens.
Nauwelijks geüniformeerde politie op straat.
Personeel in restaurants kijkt verbaast als je een tip geeft.   Winkelbedienden duiken niet weg als je eraan komt lopen ook al spreken ze niet allen Engels.
Paul van der Hijden, Taiwan, Utopia
trottoirs zonder nekbrekers, aan verf geen gebrek op het wegdek
Staan er al scooters op trottoirs, dan houdt een afgebakend looppad toegang tot het zebrapad vrij.
Uitgebreide supermarkten met ook veel buitenlandse producten. Geen extreme  belastingen op wijnen en kazen en geen verboden verkooptijden voor alcohol voor gewone burgers.
Bij zebra’s zijn automatisch secondenaftellers ‘little green men’ genaamd . De munteenheid staat ongeveer even hoog als de Thaise baht. Het onderwijs staat internationaal in hoog aanzien. BNP (koopkracht) is $39.600 per inwoner (in Thailand $ 9.900).
Uitgaan ’s nachts tot desgewenst 3 uur in de hele stad.
Over welk Utopia heb ik het? Ik ben op bezoek in Taiwan. Ik woon graag in Thailand maar ik begin om wille van de efficiency nu toch te twijfelen. Vaker vakantie plannen
Meer weten?
Taiwan Explorer over taal en zeden
Over Paul van der Hijden 27 Artikelen
Geboren Limburger Paul van der Hijden (1951) studeerde voor maatschappelijk werker en werkte jarenlang o.a in de crisisinterventie, psychiatrie, jeugdhulpverlening, ongehuwde moederzorg, zelfhulpondersteuning en buddyzorg. In 1992, bij toeval op vakantie in Thailand, besloot hij daar ooit zijn pensioenjaren door te gaan brengen. Na vervroegde uittreding maakte hij in oktober 2008 zijn droom waar. In Thailand is hij actief geweest in de Nederlandse Vereniging Thailand.

1 Comment

  1. Thailand is een land zonder rolstoelgebruikers, zonder ouderen met looprekje, zonder blinden of slechtzienden en… zonder wandelaars want dat zie je duidelijk aan de wijze hoe wegen hier worden aangelegd. Daarstraks ging ik te voet naar een koffiebar. Dat betekende driehonderd meter hindernissenparcours. De eerste tweehonderd ontbreekt een trottoir en zie je mensen op hun motorbike of in hun pick-up verbaasd kijken naar die roekeloze langs de rand van de weg. Dan volgt iets wat voor een Thaise variant van een trotoir zou moeten doorgaan: een voortdurend op en af met halsbrekende hoogteverschillen en slalommen tussen of langs straatverlichtingspalen, hekjes, eetkraampjes, bloembakken, geparkeerd allegaartje en ingepalmde zithoekjes. Ik zie hier de eerstvolgende dertig jaar geen beterschap in komen. Taiwan, komt na jouw beschrijving over infrastructuur op mensenmaat, helemaal bovenaan mijn lijstje. Misschien volgend jaar al, thanks Paul.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.