Thailand. Paniek in de straten van Chiang Mai

Chiang Mai, de stad van duizend tempels die zichzelf gepromoveerd heeft tot de clitorische hoofdstad van Thailand, werd onlangs tot in haar gereïncarneerde kern opgeschrikt door een handgemeen tussen Nederlandse en Engelse toeristen.

Zoals wel vaker het geval is, werd de voorzet gegeven door overdreven macho vertoon dat begon op Loy Koh Road. Buiten de goedbedoelde en ietwat monotone broodkreetjes van de barvlinders (Handsome man come inside please) is dit een van de rustigste straatje van Chiangmai. Daarna verspreidde het geweld zich ook naar de omliggende wijken tot groot ongenoegen van de locale bewoners en Chinese winkeliers, die vreesden voor hun omzet.

Anonieme bronnen weten te melden rond twee uur ‘s morgens geschreeuw te hebben gehoord voor het populaire schaakcafé Madame Wa’s Paleis van Plezier. Dat werd gevolgd door getoeter, het afgaande alarm van auto’s en het geluid van verbuigend metaal, aangezien de strijdende partijen alles gebruikten wat voorhanden was om elkaar te lijf te gaan. Daaronder waren ook scooters, tuk-tuks en  zelf een bus van lijn dertien.

Rob Gregory, Straten van Chiang Mai, Paniek, Satire
Spoor van vernielingen, afscheurend staal, bus als handwapen
Foto PP Post

Trefpunt Azie verslaggever Achan Falangy Hooyenflikker, spoorde de man op die naar mag worden aangenomen aan het begin stond van deze onoorbare ordeverstoring, een zekere Piet de Pesteraar (96). Om anoniem te blijven sprak hij met hem vanachter een deken.

‘Zeker te weten dat ik Madame Wa’s was toen het allemaal begon’, zei de Pesteraar zijn hoofd gewikkeld in een tulband van verbandgaas en voorzien van een prachtig dichtgeslagen blauw oog.

‘Ik geef toe dat ik bij nader inzien er misschien iets te veel spelletjes op had zitten. Maar goed, ik stond juist op het punt de rokade te doen met mijn paard en toren, toen mijn tegenstander begon te mekkeren dat dit een ongeoorloofde zet was. Dat was natuurlijk een Engelsman, eentje van enorme afmetingen, met een zwarte baard, een houten kunstbeen en een piratenhoed, wat geeft te denken’.

Rob Gregory, Straten van Chiang Mai, Paniek, Satire
… Brexbrit met lullige opmerkingen over klompen…
Foto van Movieweb

‘Hij begon meteen lullige opmerkingen te maken over mijn witgeschuurde klompen en de verfijnde kaas die we in Nederland hebben. Voordat ik er erg in had hij een trishaw te pakken en slingerde die naar mijn hoofd. Je kunt je voorstellen hoe geschokt ik was…’

Uit pure zelfverdediging had de Pesteraar zonder er zelf erg in te hebben naar het eerste het beste wapen gegrepen, volgens eigen zeggen een Honda PCX, om de Engelsman lik op stuk te geven. Daarna was de beer pas goed los.

De Pesteraar: ‘Vergeten waren de schaakspelletjes…de koninginnen  krijsten alsof ze gewurgd werden en we gaven ons over aan een heel andere sport…’

‘De Engelsen waren dichter bij de deur en hadden de beschikking over tuk tuks en rode taxi’s. Wij moesten het doen met de handtassen van de koninginnen en wat scooters en fietsen. Maar zoals je ongetwijfeld weet, kan elke rechtgeaarde Nederlander daar prima mee overweg’.

Rob Gregory, Straten van Chiang Mai, Paniek, Satire
… alsof het papier maché was…
Foto CNN.com

Toen de schermutselingen zich naar buiten verplaatsten ging het pas echt hard tegen hard. De Pesteraar meende gezien te hebben dat iemand een passerende pick-up verpulverde alsof het papier maché was en die in de neus van zijn tegenstander duwde. Iemand anders zou een volwassen kiepwagen uit zijn zak gehaald hebben om die te gebruiken als een slagwapen.

De Pesteraar: ‘Er was zelfs een Engelsman, een zekere Xavier geloof ik, die een paar legervoertuigen had weten te bemachtigen en die rondzwaaide alsof het einde van de wereld nabij was. Tegen de tijd dat de politie ter plekke verscheen, was de straat bezaaid met brokstukken van vrachtwagens’.

Hij vond dat hij zelf relatief goed was weggekomen, Maar heel veel anderen hadden minder geluk gehad. Het zou hem niet verbazen dat er heel wat lieden rondliepen ‘met meer dan maar wat hoofdpijn.’

Volgens de Pesteraar zou er ook een Belg aanwezig geweest zijn in Madame Wa’s. Die zou zich echter snel uit de voeten gemaakt hebben toen de zaak uit de hand liep.

Een politiewoordvoerder vond dat de gewelddadigheid alles bijeen wel meeviel en noemde het voorval ‘uit de hand gelopen jongensplezier’. Het is onwaarschijnlijk dat het een juridisch staartje krijgt, zo zei hij en maande de locale gemeenschap hun kalmte te bewaren. Maar met de Chiangmai International Scrabble competitie over enkele weken, voelt die zich na deze woordenwisseling bijzonder ongemakkelijk.

Rob Gregory
Over Rob Gregory 4 Artikelen
Rob Gregory (44) werd geboren in Engeland, waar hij biologie studeerde. Hij werkte vijftien jaar op het gebied van Dierenwelzijn in de Azië en gebieden in de Stille Oceaan. Rob woont in Chiang Mai. In 2017 gaf hij zijn baan op om zich volledig te kunnen wijden aan schrijven. Hij publiceerde drie kinderboeken (The DATS Trilogy, beschikbaar als e-boek bij Amazon) en een fantasie roman (Drynwideon, The Sword of Destiny – Yeah, Right, te bestellen bij www.rob-gregory.com). Binnenkort verschijnt zijn tweede roman ‘Yogol’s Gold’. Ook als blogger is hij actief met grotendeels humoristische verhalen.

5 Comments

 1. Ik herken Trefpunt hier niet in. Absurd. Clitorische hoofdstad? Niet mijn voorkeursniveau.

 2. Deze grap mist volledig enig doel of opzet. Het is zelfs niet absurdistisch.
  Mogelijk begrijpen we de Engelse humor niet.
  Doet me denken aan de Transformers, de Autobots en de Decepticons… maar dan zonder enige fantasie.
  Clichés te over, de Hollander is alweer een kaaskop; de laffe Belg kiest het hazenpad…
  Terwijl ik bedenk dat de Nederlandse humor zulke hoogtepunten opleverde in verleden en heden.
  Onze Nederlandse cabaretiers zijn subliem en uniek in de wereld.
  Kan uit deze bron niet geput worden voor humor op Trefpunt Azië?
  Column van Ronald Goedemondt op ons geliefd Azië-blog misschien…
  Waarom hij bij zijn pensioen naar Chiang Mai wil verhuizen… omdat de Transformers weer naar Cybertron zijn weggetrokken.

 3. Dit is verhaaltje 3 van deze meneer.
  Ben fan van van Engelse humor maar van deze flauwekul begrijp ik niks.
  Zit er een dubbele bodem in dit verhaal of wat?
  Gerard

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.