Thailand. Over schandalen gesproken


De schandalen rond de besmettingshaarden in Bangkok gaan steeds meer lijken op een wrange grap. De derde uitbraak van Covid-19 ontstond in twee exclusieve nachtclubs in Bangkok: de Krystal Club en de Emerald Thonglor13. Daar werden tientallen mensen besmet met het virus dat zich van daaruit verspreidde over de rest van het land.

Vooral de Krystal Club, waar van de klanten verwacht wordt op een avondje minstens 200.000 Baht (meer dan 5000 Euro) te besteden is een plaats waar Thaise ministers, parlementariërs, hoge legerofficieren en politiemensen frequent aanleggen. Om zich wat te vermaken met de aanwezige gastvrouwen, met een erotisch getinte themashow of om in aan het oog van het publiek onttrokken privé kamertjes een dure zakendeal af te sluiten met kopstukken uit het bedrijfsleven. Op sociale media wordt het ‘Government House 2’ genoemd.

Minister van Transport, Saksayam Chidchob

Inmiddels heeft ook minister van Transport, Saksayam Chidchob het virus opgelopen, hoewel hij ten stelligste ontkent de club bezocht te hebben. Hij zou het gekregen hebben van zijn ondergeschikten, die er wel geweest waren. Het is in Thailand een beproefde techniek voor ministers om eigen verantwoordelijkheid af te schuiven op hun ondergeschikten. Ook generaal Sansern Kaewkamnerd, hoofd van het bureau public relations van de regering raakte op dezelfde dag besmet, evenals verschillende parlementariërs.

Ministers die in nauw contact geweest waren met Saksayam gingen in zelfquarantaine, waaronder ook Minister van Gezondheid Anutin Charnvirakul. Saillant detail daarbij is dat een dag voordat Saksayam positief werd getest, Anutin naast hem zat tijdens een ceremonie zonder mondkapje.

Minister van Gezondheid Anutin Charnvirakul zonder mondkapje.

Wat de regering verder in verlegenheid brengt is dat ook 18 politieofficieren van het Thonglor politiebureau positief werden getest, zoals van politiezijde werd toegegeven. Dit bureau wordt onder meer geacht toezicht te houden op het functioneren van nachtclubs in de wijk waarin Krystal Club en Emerald Thonglor13 zich bevinden.

De managers van de twee clubs werden gearresteerd en in een opmerkelijk snel proces veroordeeld tot twee maanden gevangenisstraf. Dit omdat ze corona maatregelen zoals social distancing in de clubs niet gerespecteerd hadden, te lang waren opengebleven en niet over de juiste vergunningen zouden beschikken.

De politie zegt nu op zoek te zijn naar de eigenaren van de clubs, maar heeft die nog niet kunnen achterhalen, want ze ‘moet eerst een aantal documenten bestuderen om te zien wie de aandeelhouders zijn’. Algemeen wordt aangenomen dat voormalig politicus Newin Chidchob, thans godfather van Buriram, de eigenaar is. Hij is de oudere broer van Minister van Transport Saksayam Chidchob.

Newin Chidchob

Met het optreden van voormalig politicus en eigenaar van enkele van de duurste massagehuizen in Bangkok, Chuvit Kamolvisit, kreeg deze hele zaak een nog pikantere wending.

“Deze derde uitbraak van Covid-19 begon vanuit een vermaakscentrum in Bangkok en dit is de Krystal Club. Laten ze er toch gewoon voor uitkomen, je mag die club gerust de Government House Club noemen, want ministers en regeringsgezinde parlementariërs hangen er rond met de grote namen uit het bedrijfsleven om zakelijke overeenkomsten af te sluiten voor projecten die miljarden kosten en de meisjes te imponeren”, zo schreef hij op zijn Facebookpagina. Door Coconuts Bangkok wordt hij de ‘pooier veranderd in klokkenluider’ genoemd. Gezien zijn achtergrond mag echter worden aangenomen dat hij gedegen kennis heeft van wat zich in deze kringen afspeelt.

 

Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

1 Comment

 1. Het is niet de eerste keer dat er een uitbraak van het virus plaatsvindt waarin mensen uit de maatschappelijke elite een prominente rol spelen. Ik noem hier:
  – een van de eerste uitbraken via het Lumpini boksstadion;
  – de uitbraak via het illegaal werven en vervoeren van Birmese medewerkers naar Samut Songkram
  – uitbraken via een aantal illegale casino’s in Bangkok.
  Daarnaast zijn er nog de incidenten met de elite-kinderen die met een vlucht uit de USA terugkeerden en niet in quarantaine wilden maar naar huis. En enkele incidenten van besmette studenten op een aantal elite-universiteiten zoals Chula, en nu Rangsit.
  Het heeft er alle schijn van dat de elite in een andere wereld heeft dan het overgrote deel van de Thaise bevolking. Misschien moeten we blij zijn dat het virus zich hier geen bal van aantrekt en dat dit immorele, decadente en onverantwoordelijke gedrag nu aan de oppervalkte komt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*