Thailand en oud worden. Minder, minder, minder is het devies

Het feit dat ik in de laatste helft van mijn zestiger jaren ben beland, betekent dat ik aan het aftellen in mijn leven ben begonnen. Ondanks dat ik aan mijn internist verteld heb dat ik 120 jaar oud wil worden, zit ik toch al enkele jaren in de tweede helft.
De arts bevestigde overigens mijn streven, echter onder de bemerking dat dit “medisch gezien de lastigste helft zou worden”. Maar ‘wie dan leeft wie dan zorgt’ blijft mijn motto.
Inmiddels merk ik toch dat ik economischer omga met mijn tijd en leven: ik leer nieuwe talen volgens de 20-80 Pareto regel: met 20% van de input 80% van de output  kunnen produceren.
En ook qua voedsel: na vroegere kuren als sapvasten, Montinac, sonjabakkeren en voedselzandlopen, nu eindelijk het ‘houvol dieet’ gevonden van gewoon van alles mìnder eten.
Alcohol hoeft ook niet telkens iedere dag en zeker niet meer in de slootsgewijze hoeveelheden uit mijn dertiger jaren: ja ik ben me een beetje gek; ik wil langdurig van mijn lange leven genieten en niet als verkindst in een aanleunwoning hangen.

Paul van der Hijden, Ouder worden, Thailand, Devies
En op z’n tijd….
Foto van Zorginstituut Nederland

Wat betreft de bottleneck bewegen dan? Zo veel mogelijk extra lopen – ook binnenshuis-  en als de temperatuur buiten weer wat stijgt, het zwembad in de tuin opwarmen met mijn 37°C.
Verder altijd optimistisch blijven, anders zit ik mezelf maar in de weg. Maar daarvan kan het ook in mijn omgeving wel wat meer meer meer.

 

Foto homepage: Beautyprofs.nl

 

Paul van der Hijden
Over Paul van der Hijden 27 Artikelen
Geboren Limburger Paul van der Hijden (1951) studeerde voor maatschappelijk werker en werkte jarenlang o.a in de crisisinterventie, psychiatrie, jeugdhulpverlening, ongehuwde moederzorg, zelfhulpondersteuning en buddyzorg. In 1992, bij toeval op vakantie in Thailand, besloot hij daar ooit zijn pensioenjaren door te gaan brengen. Na vervroegde uittreding maakte hij in oktober 2008 zijn droom waar. In Thailand is hij actief geweest in de Nederlandse Vereniging Thailand.