Thailand. Opnieuw jacht op Redshirt-kalenders met foto Shinawatra-duo

Wassana Kenhla, een mevrouw uit Udon Thani, kreeg maandag een groepje soldaten over de vloer.  Haar ongenode gasten maakten bezwaar tegen een door haar op Facebook geplaatste foto van een jaarkalender 2019 met het voortvluchtige Shinawatra-duo Thaksin en Yingluck erop. Ze bleek bovendien dertig van die kalenders in huis te hebben.

Redactie, Kalenders, Shinawatra
Facebookfoto van Wassana met haar bezoek

Wassana stelde dat ze niets strafbaars had gedaan en weigerde de posting van Facebook te verwijderen. Ze plaatste daar gisteren ook foto’s bij van het geüniformeerde bezoek aan huis. De kalenders heeft ze, op vier exemplaren na, aan de militairen en politie afgegeven.  De militaire eenheid handelde  volgens Thaise media op directe orders van de junta.

Wassana had de kalenders uit Bangkok, waar ze waren verspreid op onder meer de Thammasat universiteit. Ze was niet de enige afneemster. Dinsdag maakten zo’n vijftig militairen en politie op kalenderjacht in Ubon Ratchathani vijfduizend exemplaren buit. De eigenaresse van de winkel, Rattana Puiprom, volgens de Bangkok Post bestuurslid van de lokale Redshirts-afdeling, was geheel toevallig afwezig, maar plaatste een dag later wel een foto van de kalenderjagers op Facebook.

Redactie, Kalenders, Shinawatra
De kalenderjacht in Ubon, op Facebook geplaatst door winkelierster Rattana

Volgens politiecommissaris Srivara Ransibrahmanaku heeft onderzoek uitgewezen dat er sinds oktober al twee miljoen ‘redshirt’-kalenders zijn verspreid in Bangkok en Noord-Thailand. Hij achtte het niet aannemelijk dat de naar het buitenland gedeserteerde Shinawatra’s zelf verantwoordelijk waren voor de uitgifte en kon ook nog niet aangeven of er wel sprake was van wetsovertreding. Dat moet diepgaand politieonderzoek uitwijzen.

Het is niet voor het eerst dat het geüniformeerde gezag op jacht gaat naar redshirt-parafernalia. In 2016 werden onder meer in Chiang Mai soortgelijke kalenders en traditionele waterkommetjes met wens van Thaksin erop geconfiskeerd. Generaal-premier Prayuth stelde destijds de retorische vraag of iedere crimineel zomaar kalenders met zijn foto erop mag verspreiden.

Volgens de junta zaaien de twee ex-kopstukken op een kalender onrust en verdeeldheid onder de bevolking. Kennelijk doen geüniformeerde kalenderjagers dat niet. Ze leveren in elk. geval de uitgevers van deze kalender veel gratis publiciteit op in de Thaise media.

Kalenderjacht 2018: https://www.bangkokpost.com/news/politics/1571018/more-calendars-seized-in-ubon-ratchathani
http://www.khaosodenglish.com/politics/2018/11/06/police-to-get-to-bottom-of-yingluck-thaksin-calendars/

Kalenderjacht 2016http://www.khaosodenglish.com/politics/2016/01/18/1453087751/
De kommetjes 2016https://www.trefpuntazie.com/rode-kommetjes-gevaar-nationale-veiligheid-thailand/

Redactie
Over Redactie 531 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*