Thailand. Invaliden pikken het niet meer


Thailand, openbaar vervoer, Erik Kuijpers

 

Het openbaar vervoer moet echt een vlekje wegwerken…

Openbaar vervoer is in beweging; de nationale overheid bouwt in hoog tempo aan uitbreiding van het netwerk waaronder aan de metro en de skytrain in de hoofdstad, tramlijnen in steden als Chiang Mai, Khon Kaen en op Phuket, en de treindiensten zoals van Bangkok naar Nongkhai.

Maar is dat wel voor iedereen bedoeld? Tot nu toe is het openbaar vervoer in Thailand bepaald onvriendelijk jegens de ouderen en jegens mensen met een handicap.

Maar er is meer……

Overvolle trottoirs met brommertjes…..

Vergeet niet de trottoirs in Thailand! De overheid mag dan in Bangkok iets hebben gedaan aan de overvolle stoepen waar winkeliers en marktkooplui hun waren uitstalden, en wordt dapper gepoogd de kamikazepiloten op hun snelle tweewielers aan te pakken, de stoep zelf is een crime voor mensen die slecht ter been zijn. Hoge stoepen vanwege de moesson, luidt het verweer. Hoewel, er zijn plaatsen in Thailand waarin een flinke regenbui al leidt tot natte voeten……

Hoge stoepen, gaten in weg- en stoepdek, geparkeerde tweewielers, laaghangende luifels en kookpannen; vertaler dezes is zelf gehandicapt en ervaart iedere keer weer dat thuisblijven beter is……

Thailand, openbaar vervoer, Erik Kuijpers

Neem de skytrain in Bangkok!

Ergernis nummer één van de organisatie Rail System Accessibility Transportation For All die zich inzet voor toegankelijk openbaar vervoer in Thailand. De BTS, Bangkok Transport System, krijgt stapels klachten over de tekortkomingen zoals nauwe doorgangen en niet goed toegankelijke liften. De BTS en de organisatie BMA, Bangkok Metropolitan Administration, staan niet bekend om een voortvarende aanpak van de problemen.

De nationale overheid grijpt eindelijk in en heeft opgericht het OTP, The Office of Transport and Traffic Policy and Planning, een denktank met het voornemen daar iets aan te doen. De studie moet in maart 2019 klaar zijn en moet als leidraad gaan dienen voor het hele land. Er zijn inmiddels hoorzittingen geweest waar Minister van Transport Arkom Termpittayapaisith bij aanwezig was.

Thailand, openbaar vervoer, Erik Kuijpers
Confucius in rolstoel.

‘Studie, masterplan, timeframe maken en over 5 jaar hebben we een actieplan. Maar het gaat wel 20 jaar duren’ zegt de Minister. Hij heeft op het oog alle nationaal en regionaal vervoer op luchthavens, havens, trein- en busstations en dan niet alleen voor forensen maar ook voor ouden van dagen en invaliden.

Want Thailand veroudert; was in 1995 slechts 5% van de bevolking 65 of ouder, dat ligt nu op 11% van een bevolking van 69 miljoen. Het aantal invaliden beloopt circa 1,9 miljoen en dat aantal stijgt jaarlijks met 100.000 mensen.

Thailand, openbaar vervoer, Erik Kuijpers
Tram in Polen.

Van de 1,9 miljoen invaliden zijn 800.000 mensen pas tussen 15 en 60 jaar, doch slechts een derde van hen, 272.000 mensen, heeft een baan. Dat aantal vergroten hangt mede af van het openbaar vervoer dat hen faciliteiten moet bieden. Niet voor niets zijn organisaties voor ouderen en gehandicapten herhaaldelijk naar de rechter gestapt om maatregelen af te dwingen.

Thailand, openbaar vervoer, Erik Kuijpers
Zo moet een hellingbaan dus niet…

Manit Intharapim, voorzitter van Rail System Accessibility Transportation For All zegt ‘Iedereen moet goede toegang hebben tot openbaar vervoer. Gelijke rechten om te reizen voor iedereen. Invalide of niet, je moet net zo gemakkelijk kunnen reizen als een ander. Het kost een invalide of oudere toch al meer moeite om zich te verplaatsen.’

 

Bron: Bangkok Post. Bewerkt door Erik Kuijpers.

Foto’s en prenten

Logo; thanks to assistdisabled.org. te Chiangmai.

Gehandicaptensymbool; wikipedia, NS.jpg

Confucius in een rolstoel, de prent is van het jaar 1680; wikimedia, 9529940.

Toegang tot een tram, Polen; wikimedia, 10105330.

Hoe het niet moet; thanks to 9gag.com


Redactie
Over Redactie 662 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.