Thailand: Onthechting, maar liefst zo wit mogelijk

Antonin Cee, Onthechting, Monnik

Ergens in een Tesco mini-store zie ik hem rondscharrelen bij de rekken met witmakers, die zoals overal in Thailand in het assortiment toiletartikelen een prominente plaats innemen. Een monnik van een jaar of dertig, die in een oranje plunjezak al zijn bezittingen op zijn rug meetorst. Het is een zwerfmonnik die van tempel naar tempel naar tempel trekt, maar soms ook onder de blote hemel slaapt.

Hij heeft een enorme paraplu bij en is blootsvoets. Aangezien het buiten veertig graden is, moet lopen over het asfalt van de stoffige landwegen een soort van vuurdans zijn.  Hij bestudeert de producten, leest etiketten, maakt vergelijkingen en laadt zijn boodschappenmandje.

Toevalligerwijze komen we gelijktijdig bij de kassa waar hij afrekent: een deodorant roller, een pot gezichtscrème, een fles body lotion, een aftershave, een tube body scrub en bijbehorende douche gel en een knijpfles zonnebrandolie; alles met witmakende effecten en onlangs nog vernieuwd aan de hand van het meest recente laboratoriumonderzoek.

Het gaat allemaal in zijn plunje zak en daar gaat hij weer, op naar een nieuwe horizon want hij hecht immers aan niets en niemand. Ondertussen vraag ik me af of hij er soms ook van droomt zijn penis te laten bleken door een laserbehandeling in de daarin gespecialiseerde kliniek in Bangkok.

Antonin Cee
Over Antonin Cee 139 Artikelen
Antonin Cee woont sinds eind jaren tachtig in Chiangmai en voerde themareizen uit. Hij studeerde filosofie aan de Universiteit van Montpellier in Frankrijk en werkte enige tijd als redacteur bij The Nation in Bangkok. Ook schreef hij artikelen voor verschillende Nederlandse, Belgische en Engelstalige magazines. Met zijn achttienjarige dochter vormt hij een eenoudergezin en brengt elk jaar enige tijd door in Zuid-Frankrijk. Hij publiceerde een verhalenbundel getiteld 'Inheems Kruid'. Onlangs bracht hij zijn tweede boek 'Thailand tegen het Licht' uit. Beide boeken zijn zonder verzendkosten te bestellen bij www.amazon.de.