Thailand. Ontbinden oppositiepartij wekt storm van verontwaardiging

 

reacties van supporters nadat het vonnis bekend werd

Vrijdag werd door een uitspraak van de rechter van het Constitutionele Hof de progressieve Future Forward Partij ontbonden. De oppositiepartij, opgericht door miljonair Thanathorn Juangroongruangkit (41),  was reeds geruime tijd een doorn in het oog van de militaire kliek, die het in Thailand voor het zeggen heeft.

Daarmee is de belangrijkste oppositiepartij, die vooral onder jongeren in Thailand veel aanhang heeft monddood gemaakt. Onder de begeesterende leiding van Thanathorn, die zijn hogere opleiding genoot in ST Gallen University in Zwitserland, wist de partij na vijf jaar militaire dictatuur bij de verkiezingen van 2019 als nieuwkomer een fors aantal stemmen binnen te halen.

Corruptie en machtmisbruik

Dit ondanks de tegenwerking van de militairen en het verbod op campagnevoeren dat tot vlak voor de verkiezingen van kracht was. Het was zelfs meer dan de Democraten wisten te behalen en daarmee haalde ze het politieke landschap aardig overhoop.

Hans Geleijnse, Thaise verkiezingen, Opiniepeling
Foto: Facebookpagina Prayuth Chan o-cha

De gerechtelijke uitspraak komt op een moment dat de via een militaire staatsgreep aan de macht gekomen premier Prayuth Chan-o-cha,  goed uit. Maandag zou immers het debat beginnen rond een ingediende motie van wantrouwen.

Aangezien de militairen over een meerderheid beschikken in de Tweede Kamer, zou dat de facto waarschijnlijk weinig hebben veranderd. Maar het betekent voor het militaire bewind wel dat ze een belangrijke opponent die lastige vragen kan stellen over corruptie en machtsmisbruik, nu kwijt zijn.

Gezien de militairen er alles aan gedaan hebben de rechtsgang in het Constitutionele Hof onder hun controle te stellen, kwam de uitspraak niet als een verrassing. De rechter bepaalde dat een door Thanathorn aan zijn partij verstrekte lening van THB 191 miljoen (ongeveer 6 miljoen Euro),  gezien moet worden als een donatie.

De Thaise wet verbiedt individuen meer dan THB 10 miljoen aan politieke partijen te schenken. Thanathorn, uit een familie die miljardair werd met de handel in auto-onderdelen, had van deze lening nooit een geheim gemaakt.

Lenen mag een oppositiepartij niet

Op het vonnis is natuurlijk alles af te dingen. De Thaise wetgeving  verbiedt immers niet dat politieke partijen een lening aangaan, zoals ook door de advocaten van Future Forward tijdens de zitting werd betoogd. De rechter hield echter vast aan zijn interpretatie dat het hier om een donatie ging, waarmee het lot van deze antimilitaristische oppositiepartij bezegeld werd.

boze generaal Apirat : communisten…

De partij die met 79 zetels in de Tweede Kamer zat, is daarmee opgeheven.  Het is hiermee de vierde keer in dertien jaar, dat op last van het Constitutionele Hof een antimilitaristische partij wordt geëlimineerd. Het veroorzaakte op de sociale media een storm van verontwaardiging.

Bovendien zullen 16 van haar vooraanstaande Kamerleden zich gedurende een periode van 10 jaar niet meer met politiek mogen bemoeien. Thanathorn zelf was middels een andere gerechtelijke uitspraak al eerder uit zijn functie van fractievoorzitter gezet.

Dit, nadat hij gezegd had zich te willen inzetten voor het terugbrengen van de democratie en de militairen te zullen terugsturen naar hun kazernes. Dit tot groot ongenoegen van boze legerleider generaal Apirat Kongsompong, die zelfs zover ging te oreren dat hier sprake was van communisme.

Geen tijd te gaan zitten snotteren

Met weergaloze hypocrisie gaf juntabaas Prayuth als zijn commentaar dat aanhangers van de Future Foward Partij nu andere methoden kunnen kiezen zijn regering ter verantwoording te roepen. Want ‘een goede en verantwoordelijke oppositie komt het land en het volk alleen maar ten goede’, aldus deze ex-legerbaas.

Myanmar, Thailand, militairen, Erik Kuijpers
Prayuth;oppositie goed voor het land

Thanathorn zelf was niet aanwezig  bij de rechtszaak, maar had het vonnis met de andere leiders van de oppositiepartij afgewacht in hun hoofdkwartier in Bangkok. Nadat dit bekend werd verzekerde hij zijn supporters ook buiten het parlement te zullen blijven streven naar vrijheid en rechtvaardigheid.

‘Het is nu niet de tijd om te gaan zitten snotteren. Ik zal me blijven inzetten voor mijn doel om een ideologische vlag te planten in dit land. De enige oplossing die er voor dit land nu overblijft is de grondwet te wijzigen’, zo hield hij zijn publiek voor.

Het zou overigens de twintigste keer zijn dat dit gebeurt sinds Thailand een constitutionele monarchie werd. De grondwet wordt door de heersende machthebbers veelal gebruikt als een belangrijk instrument om in het zadel te blijven. De huidige grondwet werd in 2017 opgesteld door de militaire kliek die thans aan het bewind is.

Het vuur zal zich verspreiden als een bosbrand

Meer strijdlustige woorden waren te horen bij mede oprichter van de partij Piyabutr Saengkanokkul. Hij riep de partij aanhang op massaal naar hun hoofdkwartier in Bangkok te komen.

Redactie, Future Forward Party ontbonden, Oppositiepartij, Thanatorn
Thanathorn: zich blijven inzetten

‘Als de machthebbers denken dat deze uitspraak de zuurstof aan het vuur ontneemt, dan hebben ze het goed mis. Dit zal zich als een bosbrand verspreiden. Dit is niet het einde maar slechts een begin. ‘Wij zijn het monster voortgekomen uit deze tijd om de mensen uit de oude wereld met hun versleten ideeën te verjagen’, zo zei deze strijdlustige politicus onder instemmend gejuich van zijn toehoorders.

Inmiddels had ook de politie van de hoofdstad een waarschuwing laten uitgaan naar de supporters van de partij zich strikt aan de wet de houden. ‘Als we eenmaal legale (sic) actie ondernemen, dan is er geen weg meer terug’, aldus een woordvoerster. Een hooggeplaatste politiechef liet bovendien weten als voorzorgsmaatregel een ploeg van 150 agenten van de oproerpolitie naar het hoofdkwartier van de Future Forward Partij te zullen sturen.

Bron: Khaosod English

Eerder op Trefpunt: columnist Pravit ziet Future Forward Party als doelwit van Prayuth
Redactie
Over Redactie 596 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*