Thailand: Welke olifantenparken kan je vertrouwen?


 

 

Welk olifantenpark kan je wel vertrouwen?

Er wordt veel over geschreven. De exploitatie en dierenmishandeling in olifantenparken voor de vermaaksindustrie in Thailand en buurlanden. Nog steeds komen drommen toeristen af op deze attracties waar deze kolossale beesten kunstjes moeten doen. Vaak onder dwang. Maar welke olifantenparken kan je wel vertrouwen?

Het lijkt inderdaad vaak zo dat ze het leuk vinden, deze olifanten die zo op het eerste oog vrolijk voorbijdartelen met hun slurf omhoog. Maar meestal zijn de beesten zo geslagen en gemarteld dat ze alles doen wat de trainer wil. Daar wil je niet aan meewerken. Toch? Het goede nieuws is dat er ook Thaise olifantenparken zijn die juist het beste voor hebben met de olifant en die je met een gerust hart kunt bezoeken.

Olifantenparken

Thai Elephant Conservation Center Chiang Mai

Thailand: Welk olifantenpark kan je wel vertrouwen?
Foto: PubliekDomein/Animals Today

De Thai Elephant Conservation Center (TECC) geeft onderdak aan 50 Aziatische olifanten en enkele witte olifanten die eigendom zijn van de Thaise Koning. Het bevat een ziekenhuis waar gewonde olifanten vanuit alle delen van Thailand worden behandeld. Je kunt ze bezoeken, er zijn dagelijkse shows om 10.00, 11.00 en om 13.30 uur. www.thailandelephant.org

The Golden Triangle Asia Elephant Foundation Chiang Saen

Dit park is zit direct naast het Anantara Golden Triangle Resort. De mensen achter het park zetten zich in om mishandelde olifanten er weer bovenop te helpen. Ze leiden ook de berijders van de olifanten op, zodat de olifant in de toekomst een beter bestaan krijgt. Veel berijders (mahouts) hebben namelijk geen idee hoe ze een olifant moeten behandelen, wat vaak resulteert in mishandeling van het dier. www.helpingelephants.org

Thailand: Welk olifantenpark kan je wel vertrouwen?
Olifanten Nature Parc. Waar olifanten wel goed behandeld worden

Friends of the Asian Elephant Lampang

Dit park in Noord-Thailand bestaat al meer dan 20 jaar en was destijds het eerste ziekenhuis voor olifanten. Ze worden hier gratis en belangeloos geholpen. Het ziekenhuis heeft speciale apparatuur in huis en ervaren ziekenhuispersoneel. Zonder enige ervaring kun je er geen vrijwilliger worden. www.elephant-soraida.com. Op een uur rijden van Lampang ligt het Elephant Nature Park Chiang Mai. Het biedt de olifanten een natuurlijke omgeving waar ze vrij kunnen rondlopen en een vredig bestaan kunnen leiden. Het beidt onderdak aan 30 olifanten die uit handen van hun eigenaren zijn gered. Je kunt bij beide olifanteparken vrijwilliger worden, dan word je begeleidt door een vakkundig team. Je kunt ze ook bezoeken en dan leer je alles over de olifant. www.elephantnaturefoundation.org. 

Wildlife Friends Foundation Petchburi

Thailand: Welk olifantenpark kan je wel vertrouwen?
Edwin Wiek met geredde olifant

Deze stichting, een aanrader wat mij betreft, is opgericht door de Nederlander Edwin Wiek. Hij en zijn team hebben in de loop van jaren honderden gewonden en mishandelde dieren opgevangen, waaronder ook olifanten. Hij organiseert promotiecampagnes om de Thaise bevolking, en vooral kinderen, te vertellen hoe schadelijk het mishandelen van dieren eigenlijk is, maar ook het jagen op dieren die tot de ‘wildlife’ behoren.

Zijn kritische houding heeft hem al enkele malen in botsing gebracht met de Thaise autoriteiten. Bij WFFT kun je een dier adopteren, waaronder ook olifanten. www.wfft.org.


Bert Vos
Over Bert Vos 185 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Goed idee dit te publiceren, maar mis in uw artikel zoveel meer verantwoorde olifant parken:
    1: Elephant Jungle Sanctuary – 2: Phuket, Phuket elephant Sanctuary 3: Phuket elephant park , 4:Phang Nga Elephant Park – Phang Nga, 5: Elephant Hills – Khao Sok, 6: Boon Lott’s Elephant Sanctuary, Sukhutai, 7: The Surin Project in Baan Tha Klang, noord-west Thailand, 8: Friends of the Asian Elephant Hospital, Lampang, 9: Burm and Emily’s Elephant Sanctuary in Mae Chaem, 10: Boon Lott’s Elephant Sanctuary, ten Noorden Bangkok in Baan Tuel, 11: The Wildlife Friends Foundation Thailand (WFFT), in de regio: Hua Hin en Cha-Am, 12:elephant jungle sanctuary, ook in Phuket, Pataya en Samui, 13: Mahouts Elephant Foundation, 14: Elephant Valley, Chang Rai

    Kortom, u doet vele prachtige olifant reddende instanties / parken tekort. Ik hoop dat u er opnieuw aandacht aan schenkt, maar met veel meer volledigheid. (denk dat ik misschien nog wel er een heb over het hoofd gezien), alle beetjes helpen.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.