Thailand. Olifanten keren huiswaarts


 

Enige tijd geleden rapporteerde Trefpunt Azië over een provisorisch opgezet olifantenkamp in de provincie Surin. Daar houden zich een veertigtal olifanten op, die onder normale omstandigheden werkzaam zijn in toeristische plaatsen zoals Phuket, Chiang Mai en Pattaya. Na het instorten van de toeristenindustrie konden ze hun dieren, die dagelijks een enorme hoeveelheid voedsel nodig hebben, daar niet langer onderhouden. Door hun mahouts, afkomstig uit Surin, werden ze mee teruggenomen naar huis.

Maar er zijn meer olifanten die het niet langer redden in toeristenplaatsen. Vanuit Pattaya zou er enkele dagen geleden opnieuw een exodus van vijf olifanten starten naar huis. Te voet wilden de eigenaren van deze olifanten, die familie zijn van elkaar, de 500 kilometer lange tippel maken naar Buriram, waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

Voorheen werden deze olifanten ingezet voor ritjes ten behoeve van toeristen in een olifantenkamp in Ban Lamung. Het kamp betaalde de mahout per olifant een vast bedrag van 15.000 baht per maand. Met de fooien van de toeristen en het voedsel dat de toeristen voor de olifanten kochten, konden de mahouts goed  rondkomen. Maar nu, na een jaar lang tevergeefs gewacht te hebben op bezoekers, zien ze geen mogelijkheden meer om daar hun olifanten in leven te houden.

Aangezien ze het geld niet hadden om vrachtauto’s te huren om hun dieren terug naar huis te brengen, zou het te voet moeten gebeuren met voor en achter de colonne een begeleidende pick-up truck ter bescherming. De mahouts verwachtten dat de trip twee weken zou gaan duren en hoopten dat hun olifanten onderweg genoeg voedsel zouden kunnen vinden. Maar die voettocht ging uiteindelijk niet door. Nadat dit bericht over de sociale media verspreidde, werd door een goedgunstige dierenliefhebber die anoniem wenst te blijven, aangeboden de kosten voor de benodigde vrachtwagens op zich te nemen.

Twee dagen geleden vertrokken ze en ze zijn inmiddels terug in Buriram. Water is er daar voor deze jumbo’s voldoende, maar voedsel en fruit is er van harte welkom. De groep is te bereiken op telefoonnummer  093-3357062

Ook op Trefpunt Azie: Hongerige olifanten in Noord-Thailand


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*