Thailand. Na de olifanten nu aandacht voor de dolfijnen


Er is de laatste jaren in de pers en op de sociale media heel wat aandacht besteedt aan de Aziatische olifant. Dat had tot gevolg dat een groot aantal touroperators op Thailand de voorheen haast verplichte olifantenshow en het daaropvolgende ritje uit hun programma geschrapt heeft. Als het aan de World Animal Protection (WAP) ligt, moet er nu ook een einde komen aan de verkoop van dolfijnenshows.

De organisatie startte een campagne om de Expedia Group die deze shows wereldwijd aanbiedt, te bewegen daarmee op te houden. WAP liet weten dat ze Virgin Holidays, TripAdvisor, Booking.com en zelfs British Airways hebben kunnen overtuigen de verkoop van kaartjes voor deze shows te stoppen. De organisatie zegt dat de petitie die ze startte om ook Expedia aan hun kant te krijgen, al door meer dan 100.000 mensen is getekend.

De organisatie bracht een rapport uit genaamd ‘Behind the Smile’ , dat een boekje opendoet over in gevangenschap leven de dolfijnen. ‘Laat je niet voor de gek houden door wat op een glimlach lijkt’, stelt WAP daarin.  ‘Dolfijnen in gevangenschap lijden in stilte om mensen te vermaken. Expedia noemt dat familiepret. Wij noemen het wreedheid’.

‘De Expedia Group wil doen geloven dat dolfijnen in gevangenschap gelukkig zijn. Maar niets is minder waar. Het publiek wordt volkomen misleid. Ze worden gehouden in bassins die 200,000 keer kleiner zijn dan hun natuurlijke leefomgeving en om ze af te richten wordt eten hun onthouden’, fulmineert WAP verder. De organisatie karakteriseert deze vorm van vermaak als ‘gebaseerd op leugens’.

WAP schat dat er wereldwijd een 3000 dolfijnen in gevangenschap leven die deze vermaaksindustrie miljarden dollars opleveren. Ook in Thailand zijn verschillende dolfinaria, die goed bezocht worden. Een van de grote attracties hier is het zwemmen met de dolfijnen, wat na de show plaats vindt net als het olifant rijden in de olifant kampen. Maar ook in Thailand zijn in toenemende mate protesten te horen zoals ten tijde van de opening van het Nemo Dolfinarium in Phuket. De lokale reisindustrie alsmede duikscholen wilde dat dit project werd afgeblazen, maar het kwam er uiteindelijk toch.

In de V.S. zijn er nog een 30 dolfinaria, maar daar loopt het bezoekersaantal terug. In het Verenigd Koninkrijk werd het laatste overgebleven dolfinarium enige jaren geleden gesloten. Maar in het Verre Oosten neemt het aantal toe. China heeft er 39 en er zijn er nog eens 14 in aanbouw.  Het grootste is te vinden in de buurt van Macao. Daar trekt het Chimelong Ocean Kingdom in Zhuhai, meer dan 80.000 bezoekers per dag.

Meer op Trefpunt over dierenbescherming en toerisme: selfie met de tijger

 

 

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.