Thailand en de vele obese monniken

Thailand, obese monniken, Erik Kuijpers

‘Wilt u de monnik geen pijn doen svp?’

Soberheid. Een godsvruchtig leven. Meditatie. Vroeger kende men in Thailand de ‘woudmonnik’, de door muggen leeggezogen en van de malaria rillende kluizenaar die rond moest zien te komen van wat het bos hem bood aan vruchten en wat hij tijdens zijn tochten in zijn bedelnap ontving. En dat was allemaal gezond…..

Nu is een landelijke campagne gestart onder de naam ‘Making merit or creating hurt’. Ofwel doen we onbaatzuchtig een goede daad of doen we de goede man pijn?

Nee, geen mens wil de monnik kwaad doen! Wij willen hem slechts laten delen in onze welvaart, in onze ‘verbeterde’ voedselcultuur en uiteraard gunt iedereen de monnik, die vaak een gebed prevelt na de gift, het allerbeste en vooral een serie gezonde levens.

Thailand, obese monniken, Erik Kuijpers
Het Priest Hospital, Bangkok.

Maar helaas, de monnik wordt er ziek van…..

Het Thailand Priest Hospital, ook wel het Buddhist Monk Hospital, in Bangkok behandelt nu zoveel obese monniken dat het een actie is gestart samen met de Baramee Dhamma Hall Foundation en Oghilvy Thailand met als doel de monniken gezonder te laten leven en de bevolking bewust te maken dat van ongezonde voeding monniken ziek worden.

De actie is begin april 2019 begonnen door posters en beelden van gezonde, niet te dikke monniken te plaatsen in tempels, op markten en in ziekenhuizen welke hulpmiddelen met songkran zijn vervangen door afbeeldingen van slecht uitziende, obese monniken met wonden aan de voeten.

Daar is ondersteuning bij van een website waar je jonge kinderen niet zonder begeleiding naar wilt laten kijken want er worden beelden gepresenteerd die kinderen schrik aan kunnen jagen.

Dit is de website: http://www.obesitymonk.com/sculpture.php

Hartfalen, cholesterol, vette lever, buikvet, hoge bloeddruk en wonden door suikerziekte. De gevaren van de vette hap worden overduidelijk gepresenteerd.

Merit making zit diep bij de mensen.

Voedsel geven aan monniken betekent meer dan eten geven; het betekent een goede daad voor het eigen leven en in de gift eren ze overleden familie en vrienden. Wat de overledenen graag aten wordt aan de monnik gegeven waarbij men niet in de gaten heeft dat de monnik zo een overdaad aan verkeerd voedsel krijgt.

‘De medische kosten van zieke monniken rijzen voor de overheid de pan uit en belopen al een miljard baht per jaar’ aldus de directie van het Priest Hospital die de actie heeft georganiseerd.

Thailand, obese monniken, Erik Kuijpers

En dus wordt de bevolking verzocht acht te slaan op gezonder voedsel voor monniken zoals, onder meer, veldvruchten en jutteperen die juist vlak onder de schil zo allemachtig veel vitamines bevatten…..

Bron:

Yahoo; https://tinyurl.com/y4kll8kj

Foto’s en prenten

Logo van de landelijke actie; thanks to finance.yahoo.com.

Thailand Priest Hospital, Ratchathewi, Bangkok (foto bewerkt); http://www.priest-hospital.go.th/Site

Peren; wikimedia, 60027064.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 807 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland