Thailand. Nuttaa Mahattana, Thaise moeder die zich niet de mond laat snoeren

In het korte rijtje bij het grotere Thaise publiek bekende namen van democratische activisten die zich niets wensen aan te trekken van door de militaire junta afgekondigde demonstratieverboden en arrestaties neemt zij sinds kort een prominente plaats in: Nuttaa Mahattana, bijnaam Bow, 39, onderwijzeres, alleenstaande moeder van een tienjarige zoon, activiste voor democratie. Nergens bang voor zo lijkt het, knap fotogeniek koppie ook, vriendelijke uitstraling.

Nuttaa nam vorige week deel aan een een demonstratie in Bangkok van een kleine groep moedigen die als tactisch doel heeft gekozen de generaals vast te pinnen op hun belofte van nog dit jaar te houden verkiezingen. Dit soort kleine betogingen werden en worden ook in andere delen van het land gehouden, maar trokken nationaal nauwelijks media-aandacht. De demonstratie in Bangkok deed dat wel door ingrijpen van de politie. 35 actievoerders moesten naar het politiebureau omdat zij in strijd met het verbod op samenscholingen van meer dan vijf mensen hadden gehandeld. Dat kan maximum zes maanden cel opleveren. Nuttaa was een van de negen uit dit gezelschap die harder werden aangepakt. Zij werden aangeklaagd voor ‘opruiing’. Indien de rechter hen schuldig oordeelt kunnen de negen rekenen op gevangenisstraffen tot zeven jaar.

Hans Geleijnse, Nuttaa, Thaise moeder, Protestbeweging
Nuttaa in actie
Foto Khaosod

Nuttaa is de enige vrouw onder de bekende actievoerders. Samen met haar uiterlijk en haar achtergrond maakte haar dat  ‘darling’ van de massamedia en ‘gezicht van het verzet’. Dat doet haar onrecht, want ze zet zich in betrekkelijke anonimiteit al sinds de staatsgreep in voor kameraden die in de gevangenis zijn gestopt. Bijvoorbeeld voor Jatupat “Pai Dao Din” Boonpattararaksa, die werd veroordeeld tot 2,5 jaar gevangenisstraf wegens het op Facebook delen van een BBC-biografie over de nieuwe koning Rama X. Die activiteiten brachten haar in contact met journalisten en Nuttaa bleek een snelle leerlinge, gewilde zegsvrouw zowel voor binnen- als buitenlandse media. Ze had daarvoor ook de achtergrond. In het verleden had ze talloze freelance jobs, variërend van tv-presentatrice tot medewerkster van de British Council en de  Australische ambassade.

Haar kwaliteiten, gevoegd bij  haar  uitzonderingspositie (vrouw, Bangkokse middenklasse, Engels gestudeerd, handig met sociale media) wist zij tot een wapen te maken ten voordele van de pro-democratiebeweging. Op Facebook, waar de meeste Thai verslaafd aan zijn, heeft zij 28.000 ‘volgers’. Vanuit het niets naar protestleidster, ze blijft daar zelf bescheiden onder. In een vraaggesprek met de bekende columnist en junta-criticus Pravit Rojanaphruk zegt ze met verwijzing naar de financiële steun die zij en de andere gearresteerden hebben gekregen om hen op borgtocht vrij te krijgen: ik heb het gevoel dat ik nu voor hen werk om Thailand te bevrijden van militaire dictatuur.

Nuttaa, Thaise moeder, Protestbeweging
Activisten Sirawith Seritiwat, Nuttaa Mahattana en Rangsiman Rome komen op voor vrijlating van hun gevangen kameraad Pai Boonpattararaksa

Haar boodschap houdt ze simpel. In interviews geen uitgesproken woord over een andere voor haar ergerlijke zaak, de wetgeving op majesteitsschennis die op elke overtreding een maximumstraf van vijftien jaar stelt. Ze beperkt het tot ‘de junta heeft verkiezingen beloofd, aan die belofte moeten ze zich houden.’ En: ‘De acties van de autoriteiten tegen ons zijn om te intimideren. We vechten voor een rechtvaardige zaak. Ik heb geen andere keuze. Ik zou doodgaan als ik me niet zou verzetten, dus denk ik over mezelf als een persoon die al dood is’, zegt ze in het interview.

Deze referentie aan een mogelijk langjarige opsluiting wil niet zeggen dat ze geen angst heeft voor haar lot of dat van haar zoontje. ,,Ik doe echt wel aan risico-inschatting.  Ik heb mijn zoon Neo verteld dat ik de gevangenis in kan gaan, maar dat het voor een goede zaak is. Natuurlijk maak ik me zorgen over hem. Maar meer beangstigend dan de gevangenis indraaien is hem het beeld te geven dat niets is gedaan, het kwade het van het goede heeft gewonnen.’

Nuttaa, Thaise moeder, Protestbeweging
‘Bow’ komt slaap tekort als veelgevraagd ‘interviewobject’. Hier voor de camera van Al Jazeera

Haar veelvuldige optredens voor binnen- en buitenlandse media die de indruk geven dat zij leidster van de beweging is hebben binnen wat Rojanaphruk noemt ‘de hechte kliek van activisten’ wel de wenkbrauwen doen fronzen en meer dan dat. Er kwamen verdachtmakingen dat zij ‘een mol van de junta’ binnen de beweging zou zijn. Daarin speelt mee dat Nuttaa een ‘eenzame wolf’ zou zijn aan het protestfront, iemand die haar eigen plan trekt en zich door niemand de wet laat voorschrijven. Zij noemt de verdachtmakingen ‘te gek voor woorden’ en beperkt zich tot: natuurlijk ben ik geen spion’.

Deze zaterdag zal Nuttaa weer de nodige media-aandacht trekken, want de pro-democratiebeweging heeft een nieuwe betoging in Bangkok aangekondigd en hoopt dat die meer mensen zal trekken dan voorheen het geval was. Aan Nuttaa zal het niet liggen. ‘De mensen kunnen vol angst blijven of in opstand komen. De kansen zijn vijftig om vijftig. Of de Thaise maatschappij moedig of laf is zal door onze moed aan het licht komen’, meent ze.  Ze vergelijkt de huidige situatie met een wedstrijd touwtrekken, waarbij geen van de strijdende partijen lijkt te kunnen winnen. ‘Het zal afhangen van ons uithoudingsvermogen.’

 

Voornaamste bron: Citizen Bow and the making of an anti-protestleader, Khaosod English
Aanvullend: Bangkok Post, Al Jazeera

 

Gerelateerde berichten

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 304 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Woont sinds 2010 met partner en dochter in Thailand.

3 Comments

  1. Weer een goed en degelijk geschreven artikel Hans. Ik zou het als ik jou was naar wat media in Nederland sturen. Misschien doen ze er iets mee.

    • Uitstekend artikel. Ik kijk nu naar een live uitzending van een demonstratie op de Rachadamnoen met Bow als spreekster en zangeres. Ja, stuur het artikel naar de NRC!

      • Ik sluit me bij jullie heren aan. En Tino, bedankt voor de videolinks die je me stuurden.
        De activisten zijn dan wel afgevoerd in een politiebusje, maar gelukkig werden ze niet weggeknuppeld (dat staat ook wat ongelukkig op beelden die heel de wereld rond gaan). Volgens de Bangkok Post waren er honderden toehoorders die luisterden naar oproepen om verkiezingen en het respecteren van het Democratie monument achter hun. Er was ook een blik van 300 agenten die een barricade vormden en mensen op vertoon van hun ID toelieten.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*