Thailand: Nonnen meditatiecentrum gearresteerd voor oplichting


Nonnen meditatiecentrum gearresteerd voor oplichting en verduistering
Arrestatie ‎Mevrouw Issaree (non Ou), eigenaar meditatiecentrum Phra Phutsikkhi Nakhon Phanom. Foto: Pattanapong Sripiachai.

Dat boeddhistische nonnen ook de fout in kunnen gaan bleek deze week weer. De politie arresteerde drie vrouwen in een meditatiecentrum in de Thaise Isaan regio. De dienaressen van Boeddha hebben naar verluidt meer dan 400 mensen opgelicht die investeerden in een ‘fonds voor de armen’. Dat meldt de online krant The Thaiger.

Volgens de slachtoffers die aangifte deden, hebben de ondernemende nonnen van het Phra Phutsikkhi meditatiecentrum ongeveer 10 miljoen baht laten verdwijnen in hun eigen pij-zakken. De honderden investeerders vertelden de politie dat hen hoge rendementen in contanten of goud werd voorgehouden als ze investeerden in de zogeheten ‘pha pa’- fondsen, vergelijkbaar met een piramidespel. Elk van de gedupeerden gaf een bedrag van 2.000 tot 3.500 baht. Maar uiteindelijk kreeg niemand de beloofde rendementen uitbetaald.

Zichzelf verklaarde non

Hoofdverdachte is de 49-jarige Mae Chee Ou, oftewel non Ou. Zij beweert de eigenaar van het meditatiecentrum te zijn en de klerikale titel Phraya Thammikkarat Inchaiya te hebben. Volgens de lokale politie is zij het brein achter het plan. De verdachte ontkent echter alle aantijgingen van fraude en vertelde verslaggevers van de krant dat ze een nobel individu is, vergelijkbaar met een monnik.

Non Ou is echter een leek, en geen officieel ingetreden non zoals ze claimt te zijn, zegt het hoofd van het Provinciaal Boeddhisme Bureau. Voor die claim kan ze ook vervolgd worden. De zichzelf verklaarde non vertelde verslaggevers dat de fondsen waren opgezet om de armen te helpen. Er was wel degelijk sprake van rendement maar hebzucht overheerste bij de deelnemers die inlegden, aldus non Ou. Uitbetaling zou pas later volgen.

Haar twee handlangers zijn 45 en 31 jaar oud. De nonnen zouden in opdracht van Mae Chee Ou mensen hebben overgehaald om te investeren in het fonds. De drie vrouwen zijn aangeklaagd voor fraude. Ze worden vastgehouden terwijl het onderzoek doorgaat.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 791 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*