Thailand. In grottenstelsel vermist voetbalteam gezond en wel gevonden

Redactie, Voetbalteam, Nieuwsflits, gered
Beeld uit video gemaakt door reddingswerkers. Gepubliceerd in Bangkok Post

Het drama kent een goede afloop. Het in een grottenstelsel bij Chiang Rai verdwenen voetbalteam is gevonden. Dol geluk bij de ouders van de twaalf jongens, die tien dagen geleden met hun coach van de aardbodem verdwenen leken. Het nieuws werd maandag bekendgemaakt door de regionale gouverneur. Team en coach werden door reddingswerkers gelokaliseerd in een gewelf dat bekend staat als  Pattaya Beach.

De dertien  verdwenen zaterdag 23 juni in het grottenstelsel Tham Luang bij Chang Rai, vermoedelijk door na hevige regenval de grotten binnengestroomde watermassa’s. Het nieuws over hen hield de Thaise natie tien dagen in de greep. 

De groep is nog niet bevrijd. Er wordt nog bepaald hoe ze uit de grot zullen gehaald worden. Het plan is sowieso om het water zoveel mogelijk uit de grot te pompen, maar ze zullen mogelijk elk met een duikuitrusting uit het grottenstelsel begeleid worden. Een medisch team is op weg naar de jongens en hun coach om hen te onderzoeken. Pas als de dokter beslist dat de dertien mensen sterk genoeg zijn, zullen ze uit de grot gehaald worden. Gouverneur Osatanakorn zegt ook nog dat er voedsel zal gebracht worden naar de groep, “maar we zijn niet zeker of ze zullen kunnen eten omdat ze al zo lang geen voedsel hebben binnengekregen”. Volgens Osatanakorn zullen de reddingswerken alleszins nog de hele nacht duren. In tussentijd zullen dokters en redders bij hen blijven.

Hier de eerste video van de jongens.

https://www.facebook.com/Channel4News/videos/10156034540416939/

Missing boys found alive in cave after nine days

“We are the first. Many will come.”This is the moment rescuers reached 12 boys and their football coach who had been missing in an underground cave in Thailand for nine days.This is how they were eventually found.

Geplaatst door Channel 4 News op Maandag 2 juli 2018

 

Op de videoeelden van de Thaise marine is het moment te zien waarop twee duikers de groep vinden in een droog hoekje van de ondergelopen grot. De jongens zien er angstig en vermoeid uit, maar de opluchting is groot. Niet alleen bij de groep, maar ook bij de redders. “Het is oké, we komen eraan. Er komen veel mensen aan”, zegt een van de duikers, die ook blij is te horen dat ze nog met dertien zijn.

De jongens en hun voetbalcoach brachten negen dagen geleden, na een voetbaltraining, een bezoek aan de grot van Tham Luang, in het noorden van Thailand. Nadat de kinderen niet teruggekeerd waren naar huis, sloegen ouders alarm. De fietsen van de tieners werden gevonden aan de ingang van de grot.
Sindsdien hebben gespecialiseerde duikers uit verschillende landen – onder hen ook Vlaming Ben Reymenants – elke dag gewerkt om de groep terug te vinden. In totaal hebben duizend reddingswerkers met man en macht gezocht naar de jongeren en hun coach.
De fietsen van de tieners werden negen dagen geleden teruggevonden aan de ingang van de grot.

De zoektocht werd bemoeilijkt door de hevige regenval die de grot onder water heeft gezet. Thailand zit middenin het regenseizoen. De moessonregens veroorzaken vaak overstromingen in grotten. De voorbije dagen werden pompen ingezet om het waterpeil te doen dalen. Duikers hebben bovendien een doorgang moeten verbreden om makkelijker door te kunnen.
Het reddingsteam heeft de afgelopen dagen gewerkt om een lange en diepe kamer van het grottenstelsel te bereiken, omdat men vermoedens had dat de groep zich daar zou schuilhouden. Die plek – gekend als “Pattaya Beach” – was echter ook ondergelopen en van de jongens was geen spoor. De duikers hebben de groep uiteindelijk kunnen lokaliseren op zo’n 300 à 400 meter van “Pattaya Beach”.

Redactie, Voetbalteam, Nieuwsflits, gered

Thailand zit middenin het regenseizoen. De moessonregens veroorzaken vaak overstromingen in grotten. Volgens een vehraal in het Algemeen Dagblad kan het nog maanden duren voor ze bovengronds kunnen worden gehaald. Ze zouden daarvoor duikles krijgen. Klik op deze link voor verhaal plus de video met Nederlandstalige info.

Foto homepage: opname van de ‘grotkinderen’ bij bezoek in 2016 aan zelfde grot 

Bron: Persbureaus, Het Laatste Nieuws (België)

Gerelateerde berichten

Redactie
Over Redactie 513 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*