Thailand. Nieuwe royalistische partij presenteert zich

Tino Kuis, Suthep, Actie Coalitie Thailand
Suthep pinkt traantje weg bij toespraak voor Actie Coalitie Thailand
Foto Khaosod English

Ex-protestleider Suthep in tranen terug in politiek

Eén van de vele  nieuwe politieke partijen In Thailand hield afgelopen zondag op de Rangsit Universiteit in Bangkok zijn eerste vergadering, bijgewoond door 1000 leden en aanhangers. De partij noemt zich in het  Thais ‘Palang Prachachat Thai Partij’ , ‘Macht van het Thaise Volk Partij’, en zal in het Engels de ‘Action Coalition for Thailand’of ACT Partij worden genoemd.

De partij benadrukte dat zij corruptie wil bestrijden en sprak loyaliteit uit aan de koning. Onder de oprichters bevinden zich de oud-politicus en activist Suthep Thaugsuban, een andere leider van de geelhemden, Suriyasai Katasila, en academicus Anek Lathammatas.

Een gebroken belofte

Suthep is het meest prominente  lid van de partij. Met een betraand gezicht zei hij dat hij zijn belofte om niet terug te keren in de politiek, gedaan na de staatsgreep in mei 2014, moest breken om ‘naast het volk te staan’.

Hij was de leider van de PDRC, de People’s Democratic Reform Committee, die eind 2013 straatprotesten hield om een veelomvattende amnestiewet tegen te houden. Nadat de amnestiewet was ingetrokken gingen de demonstraties door om de al  afgetreden regering Yingluck en de verkiezingen op 2 februari 2014 te dwarsbomen. Dat leidde uiteindelijk  tot de militaire coup op 22 mei.

Suthep bracht die betogingen in herinnering: ‘Denk aan de opoffering van hen die in de straten sliepen. Zij die werden beschoten en aangevallen met bommen. De duizenden gewonden en tientallen die werden gedood. Ik zou willen dat zij er vandaag bij waren, de dag dat we hen en hun opofferingen gedenken’.

Royalisme en andere programmapunten

Het royalistische gedachtengoed van de partij blijkt uit de buiging die iedere spreker maakte voor een drie meter hoog  portret van koning Vajiralongkorn . ‘De grootste trots in mijn leven is dat ik in dit land onderdaan ben van de koning’, zei Anusree Tubsuwan, woordvoerster van de partij, ‘ik geloof dat  iedereen hier die ideologie deelt’. Zij vertelde verder dat Suthep geen rol als  partijleider, of andere functies, op zich zal nemen.

De partij zal een politieke school en een jeugdafdeling in het leven roepen.

Naast het bestrijden van corruptie en trouw aan de koning wil de partij de ‘self-sufficiency’ politiek van wijlen koning Bhumibol als principe bij de nationale ontwikkeling handhaven en zet zich in voor een beter milieu en duurzame ontwikkeling.

De Actie Coalitie voor Thailand zal niet meewerken aan een belangrijk programmapunt van de eveneens nieuwe Future Forward Party en de al bestaande Pheu Thai Partij. Deze twee partijen willen de grondwet van 2017 herzien of geheel vervangen en alle wetten en bevelen van de junta van de afgelopen 4 jaar laten vervallen.

De partij zal 2 september opnieuw bijeenkomen om leiders te kiezen en verdere regels van de partij vast te  stellen.

 

Tino Kuis
Over Tino Kuis 125 Artikelen
Tino Kuis. gepensioneerde huisarts, woont in Zutphen. Na zijn opleiding werkte hij drie jaar als tropenarts in Tanzania en daarna vijfentwintig jaar als huisarts in Vlaardingen. Hij heeft in Nederland drie volwassen kinderen. Tino verbleef van 1999 tot 2017 in Thailand. Zijn 18-jarige Thaise zoon studeert in Chiang Mai. Tino heeft zich gespecialiseerd in Thaise taal, cultuur en geschiedenis.