Thailand. Online-wet tegen nepnieuws moet ‘nationale veiligheid waarborgen’

Gewapend met een nieuwe onlinewet gaat Thailand alle onlineverkeer controleren. Vice-premier en minister van Defensie generaal Prawit Wongsuwan heeft de verantwoordelijke veiligheidsdiensten opgedragen alle online-informatie op internet te monitoren en hen die volgens de machthebbers valse informatie verpreiden voor het gerecht te brengen. Hun activiteiten zijn volgens de Thaise machthebbers een bedreiging voor de nationale veiligheid. Dat schrijft de Bangkok Post.

De Thaise junta heeft hiermee weer iets nieuws bedacht om kritische geluiden te laten verstommen met een nieuwe computerwet, die het verspreiden van zogeheten ‘valse informatie’ via het internet tegen moet gaan. De veiligheidsdiensten hebben vrij spel om in hun ogen onware, vervormde en verzonnen berichten en verhalen op te sporen.

Bert Vos, Nepnieuws, Online, Wetgeving
Illustratie The Nation

Wat ‘valse informatie’  precies is wordt niet vermeld. Op vragen van de krant zei Wongsuwan slechts dat online verzinsels en misleidende berichtgeving in strijd zijn met de Computer Crime Act, BE 2560. Daar voegde hij aan toe dat iedereen die schuldig wordt bevonden een boete riskeert of gevangenisstraf.

Like-knop

De plaatsvervangend premier adviseert internetters om hun bronnen te controleren alvorens ze informatie delen. Als die onder de Computer Crime Act valt is de deler ook schuldig, is de boodschap. Dus spontaan de like-knop intoetsen kan grote gevolgen hebben. Voorbeelden daarvan zijn de laatste jaren overal te vinden. De minister waarschuwde ervoor onmiddellijk een verantwoordelijke instantie in te lichten mocht iemand ‘nepnieuws’ of ‘valse informatie’ tegenkomen.

Als voorbeeld noemt premier Prayuth Chan-o-cha een online nieuwsbericht na de recente benzineprijsstijging, waar veel protest tegen was. Het bleek ‘nieuws’ te zijn waarin Prayuth de getroffen consument aanraadde hun benzinetanks met water te vullen als ze zich geen gas konden veroorloven. Iedereen kan echter weten dat dit een grapje was dat zeer zeker niet de nationale veiligheid in gevaar brengt. De wet oogt daarom als zoveelste aanslag op de vrijheid van meningsuiting.

Nationale veiligheid

Door te pas en te onpas het ‘gevaar voor de nationale veiligheid’ als argument te gebruiken heeft de overheid nu een nuttig instrument om dissidente geluiden van het internet te weren, desnoods door mensen achter tralies te brengen. Met de verkiezingen in vooruitzicht geen handige zet aangezien dit door de gemiddelde Thai als de zoveelste inperking in hun vrijheid wordt gezien. Waar gaat dat naar toe leiden? We zullen het zien.

Ook andere landen in de regio pogen nepnieuws aan te pakken. Lees dit engelstalige opinieverhaal bij persbureau Bloomberg.

Bert Vos
Over Bert Vos 106 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*