Opinie. Zijn de noodmaatregelen Thailands toekomst?


Thailand, nieuwe normaal, coronavirus, Pravit Rojanaphruk

Moet de Thai zich zorgen maken om het nieuwe normaal?

Er is nog geen einde te zien aan de corona-pandemie en reeds zien we het nieuwe normaal verschijnen in het dagelijks leven en in de politiek. Noem maar op: avondklok, noodmaatregelen, sluiting, verplichte quarantaine, ‘drooglegging’, Thais in het buitenland mogen niet terug naar huis, etc. Dit gaat al een maand zo door en er is geen einddatum afgesproken.

Het nieuwe normaal gaat zeker een tijdje voortduren; generaal Prayut Chan-o-cha deelt deze week mee dat er nog niet wordt gedacht aan heropening van winkels en bedrijven, aan het verlichten van de avondklok of het intrekken van noodmaatregelen tegen het einde van deze maand, en dat allemaal in weerwil van wat het publiek stilletjes hoopt.

Mensen die de vrijheid koesteren, mensenrechten en democratie moeten nu de crisis voortduurt waakzaam blijven! Zij mogen niet indommelen en braaf volgen wat de staat ze vertelt te doen zonder er kritisch naar te blijven kijken.

Het virus is er echt, en doet ons pijn.

Voor een goed begrip, ook ik besef dat de doden door COVID-19 niet verzonnen zijn. Ik ontken het virus niet. De doden en geïnfecteerden zijn onweerlegbare feiten en wij moeten alles doen om te voorkomen, of tenminste in te perken, dat er meer doden en zieken komen in de komende weken en maanden.

Feit is wel dat in de afgelopen week de nieuwe besmettingen een sterke daling te zien geven tot maar 13 nieuwe zieken op donderdag. Deze vooruitgang valt samen met het feit dat een aantal mensen, naar verluidt, zelfmoord heeft gepleegd vanwege armoede en gebrek door de sluiting van hun bron van inkomen.

Thailand, nieuwe normaal, coronavirus, Pravit Rojanaphruk
Woordvoerder Dr Taweesin

Wordt het nieuwe normaal al gekoesterd?

Naast maatregelen door de overheid is de kracht van overreding ook een weg naar het nieuwe normaal. Veel mensen zijn gecharmeerd door, of mogelijk verslaafd aan, de dagelijkse instructies door Taweesin Visanuyothin (foto), de woordvoerder van het Landelijk COVID-19 Centrum.

Taweesin, psychiater van beroep, kan aardig en overtuigend tegelijk overkomen in zijn praatje. Maar hij ontmoet kritiek van academici, onder andere van de socioloog Anusorn Unno van de Thammasat Universiteit, omdat hij zich bedient van uitdrukkingen uit legerkringen. Hij noemt artsen die het virus bestrijden ‘soldaten in witte schorten’.

En vorige week waarschuwt hij met zijn vlotte babbel de armen die in lange rijen wachten op voedselpakketten van een particuliere schenker nabij de Don Muang tempel: dat ze mogelijk straks gevoed moeten worden door een neusmaagsonde omdat ze niet voldoende afstand houden…

Afgelopen woensdag, als de roep toeneemt om bedrijven weer te openen, zegt Taweesin dat mensen beter om hun leven kunnen denken dan aan het economisch overleven van de nering. Ja, de regering heeft overduidelijk een nieuwe woordvoerder gevonden die veel effectiever is dan de vorigen.

Blijf waakzaam tegen het nieuwe normaal

Het debat gaat door over hoe lang Thailand zich nog moet bevinden in deze alles beperkende situatie. Maar voor ons burgers is het nu belangrijk er voor in te staan dat wij ons niet te prettig gaan voelen bij dit nieuwe normaal. Wij moeten ons blijven afvragen hoe noodzakelijk de maatregelen zijn, week na week. Enkele mensen beginnen zich al af te vragen hoe nodig die maatregelen nog zijn en of beperkingen niet kunnen worden opgeheven. Het moet in evenwicht zijn.

Want, helaas, machtsmisbruik komt ook wel voor tijdens noodmaatregelen. Afgelopen maandag wordt een vrouw die bij het Hualamphong-station voedselpakketten uitdeelt opgepakt en aangeklaagd wegens het negeren van de ‘social distancing regels‘ en omdat ze een gevaar voor de gezondheid vormt. Maar waarom niet eerst een waarschuwing doch direct een dagvaarding? En in Chiang Mai worden tenminste twee daklozen gearresteerd omdat ze tijdens de avondklok niet binnen waren. Maar als je nu geen huis hebt om naar toe te gaan?

En de portemonnee trekken?

Terwijl de overheid aarzelt om geld te geven aan mensen zonder inkomen die het hard nodig hebben om rond te komen, komt het leger op het geweldige idee om de regering 4,5 miljard baht, 128 miljoen euro, te vragen voor de aankoop van pantservoertuigen in Amerika. Maar de legerleiding trekt dat voorstel schielijk in na een half miljoen tweets in 24 uur……

Het is wel duidelijk dat wij de regering niet kunnen toestaan ons burgers te besturen onder het nieuwe normaal zonder dat we naar de reden vragen en de mensen aan de macht verantwoordelijk houden. Het laatste waar Thailand op zit te wachten, na vijf jaar militaire dictatuur, is het nieuwe normaal dat de dood betekent van democratie, rechten en vrijheid en dat ons leven vervuilt met een autoritaire cultuur daarvoor in de plaats.

De noodtoestand tijdelijk? Ja. Autoritair bestuur voor altijd? Nee. Nooit.

 

(Met toestemming van Khaosod English overgenomen. Vertaling Erik Kuijpers)

Foto’s en prenten

Eerste minister Prayuth; photo courtesy of Khaosod English.
Dr Taweesin Visanuyothin, woordvoerder van het COVID-19 team; photo Facebook ‘Eric from Udon’.

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 35 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.

1 Comment

  1. Dank je wel voor het schrijven.
    Wat u beschrijft , bevestigt mijn gevoel en wat ik ook steeds op FB zet: Machtsmisbruik, 52 doden. Voor wat het waard is?
    En miljoenen die lijden nu en de komende masnden

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.