Thailand, Nederlander gearresteerd voor miljoenen oplichting

De politie in Phuket heeft een 37-jarige Nederlander gearresteerd. Hij wordt verdacht betrokken te zijn bij het ‘SPM Shopping Mall’ piramidespel en zijn slachtoffers tientallen miljoenen baht afhandig te hebben gemaakt. De man, Wesley H., werd dit weekend aangehouden na tientallen aangiften van slachtoffers bij de politie in Phuket.

Volgens de verklaring van de slachtoffers zou de Nederlander hen hebben aangezet om te investeren via een website. Mensen werden betaald om op producten te ‘klikken’ en ze een positieve beoordeling te geven om zo de productpositie bij zoekmachines als Google te verbeteren. Hoe meer geld de slachtoffers investeerden, hoe meer winst ze op de lange termijn zouden ontvangen. Dat ging een tijdje goed tot de uitbetalingen stopten en ook het geïnvesteerde bedrag niet langer beschikbaar was. De geïnvesteerde bedragen liepen in sommige gevallen op tot wel 200 duizend baht zegt Kanchai Khlaikhleung van de afdeling computer criminaliteit.

“Op dit moment zijn er ongeveer 1.000 slachtoffers. Velen van hen kwamen op het politiebureau met tranen in hun ogen, ze hebben al hun spaargeld in het piramidespel gestopt. De meeste slachtoffers wonen in Phuket en Koh Samui” zegt Kanchai.

De websites van het piramidespel zijn geregistreerd in China en Hong Kong, en het door de deelnemers geïnvesteerde geld werd weggesluisd naar bankrekeningen in het buitenland. De Thaise politie werkt samen met politiediensten in het buitenland om andere verdachten op te sporen.

De Nederlander zou dit weekend hebben geprobeerd samen met zijn vrouw en kind Thailand te ontvluchten maar werd opgepakt op het vliegveld van Phuket. Hij zit nu vast in Bangkok in afwachting van nader onderzoek.

De politie roept slachtoffers op aangifte te doen, dat kan online en ze kunnen daarvoor gebruik maken van dit formulier. 

Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*