Volksverhaal. De Nakhon Pathom pagode


Erik Kuijpers

Rondom de oudste tempels en kloosters in Thailand bestaan legendes en andere verhalen. Dit komt in India ook voor. De oudste gebouwen daar zoals de Konarak tempel in Orissa (Oost-India nabij Kolkata) en de Somnath tempel in Gujarat (West-India niet ver van Karachi, Pakistan) komen voor in legendes rondom hun ontstaan.

Dit geldt ook voor het oudste gebouw van het boeddhisme in Thailand, de Wat Phra Pathom chedi in Nakhon Pathom, ten westen van Bangkok.

Volksverhaal, Nakhon Pathom, Erik Kuijpers

De chedi in Nakhon Pathom

Dit is het oudste boeddhistische monument van Thailand, tenminste 2.000 jaar oud, en ook de oude stad van Nakhon Pathom dateert van meer dan 100 jaar voor onze jaartelling. Het was toen de hoofdstad van het Mon koninkrijk en droeg de naam Nakhon Chaisi.

De oude stad was in verval geraakt en Koning Mongkut, Rama IV (1804-1868, vorst van 1851-1868) startte de restauratie van het bouwwerk. De restauratie van het 127 meter hoge bouwwerk werd voltooid tijdens het bewind van Koning Chulalongkorn. De chedi wordt (normaliter) bezocht door vele pelgrims en duizenden toeristen.

Volksverhaal, Nakhon Pathom, Erik Kuijpers
Keizer Asoka

Omtrent het ontstaan van het bouwwerk loopt dit verhaal dat speelt onder de regering van keizer Asoka (268-232 vC), heerser over wat thans India is.

Het verhaal over Nakhon Pathom

De koning over het gebied waarin Nakhon Pathom ligt was in die tijd Phya Kong. Tot hun grote vreugde kregen koning en koningin een zoon. Dan komen naar goed gebruik de astrologen bijeen om de toekomst van de prins te voorspellen.

De astrologen waren verbijsterd toen ze zijn toekomst zagen in de sterren. De prins was voorbestemd later zijn vader, de koning, te doden en hij moest verbannen worden naar heel ver weg of direct worden vermoord. Maar de vorst en vorstin konden moord op hun eigen kind niet opbrengen.

Volksverhaal, Nakhon Pathom, Erik Kuijpers

Het kind werd op een vlot gelegd en losgelaten in de rivier. Zij dachten dat het wel zou sterven door gebrek aan voedsel of anders door dieren zou worden opgegeten. Maar het lot besliste anders. Het vlot liep vast nabij een hut op de oever en daar woonde een kinderloos echtpaar, meneer Choma en mevrouw Homa. Zij adopteerden blij het kind.

Het was een knap kindje en de ouders besloten het te geven aan de koning van Rataburi (Ratchaburi) en die adopteerde het jongetje. Hij leerde onder meer jagen en vechten. Rataburi was in die tijd horig aan het koninkrijk Kanburi (Kanchanaburi) en daar was koning Phya Kong, de natuurlijke vader van de prins…

Hoezo, schatplichtig?

Rataburi was schatplichtig aan Kanburi en gaf jaarlijks drie kunstbomen van goud en drie van zilver aan Kanburi. De jonge prins, die de naam Phya Pan had gekregen, was inmiddels volwassen en een bekwaam soldaat en adviseerde zijn vader daar maar eens mee te stoppen. De koning ging met tegenzin akkoord en waarschuwde zijn pleegzoon dat dit een oorlog tot gevolg zou hebben.

Die oorlog kwam er! Er werd stevig weerstand geboden en tenslotte daagde Phya Pan koning Phya Kong uit voor een man tegen man gevecht op de olifant, niet wetend dat het zijn vader was. Het kwam tot een serieus gevecht waarbij Phya Kongs olifant ineens terugdeinsde en Phya Pan de koning kon doodsteken.

Phya Pan bezette Kanburi en dwong, naar de gewoonte van die tijd, de zittende koningin met hem te trouwen. Maar de koningin herkende haar zoon aan een litteken op zijn gezicht dat hij had opgelopen toen de nanny hem in bad had gedaan. Phya Pan had zo’n spijt dat hij zijn eigen vader had gedood dat hij zijn pleegmoeder, Homa, doodstak omdat zij hem nimmer van zijn afkomst had verteld.

Een knagend geweten…

Phya Pan had een slecht geweten over de twee laaghartige moorden die hij had begaan: zijn vader vermoord en de vrouw die hem had geadopteerd. Hij vroeg wijze monniken om raad of hij niet beter zelfmoord kon plegen. Hun advies was: ‘Nee, zelfmoord levert niks op. Bouw een pagode, de grootste en hoogste van het land en bestem die voor Lord Boeddha. Dat zal je troosten en je misdaden goedmaken.’

Phya Pan aanvaardde dat advies. Hij bouwde de grootste pagode van het land en er werd een tand van Boeddha in begraven. Hij bouwde voor mevrouw Homa een tweede pagode, de Phra Pratone nabij Nakhon Pathom niet ver van de eerste pagode, de Phra Pathom Chedi.

Bron: Folk Tales of Thailand (1976). Vertaling en bewerking Erik Kuijpers.

Meer lezen?

Wat Phra Pathom in wikipedia.
De heerschappij van Keizer Asoka (Ashoka);

Foto’s

Wat Phra Pathom Chedi in Nakhon Pathom. Wikimedia.
De chedi; wikimedia.
Keizer Asoka in zijn strijdwagen; wikimedia.
Raft; thanks to Coconut Mushrooms Wiki.

Ook op Trefpunt: Hoogmoed komt boosaardige koning voor de val

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*