Korte verhaaltjes uit Zuid-Thailand (2)

Zuid-Thailand, Nai Raeng, Erik Kuijpers

De avonturen van Nai Raeng

In het zuiden van Thailand, in een dorp nabij de stad Phatthalung en nabij de kust aan het Meer van Songkhla, woont een echtpaar dat na vele jaren huwelijk nog steeds kinderloos is. Ten einde raad vragen ze advies aan een monnik die ze adviseert veel te bidden en een kiezelsteen gerold in wit laken onder hun kussens te leggen.

En jawel, de vrouw wordt zwanger! Maar haar eetlust verbaast; ze eet en eet en eet en zegt daarvan ‘Ik moet nu voor twee eten…’ doch ze eet zich helemaal vol, negen maanden lang. Dan wordt hij geboren: een jongetje maar een wel heel grote baby. Ze noemen hem Nai Raeng (นายแรง): de machtige.

Zuid-Thailand, Nai Raeng, Erik Kuijpers

Nai Raeng heeft erg grote honger….

Hij heeft enorme honger! Een pan gekookte rijst, 10 trossen bananen en heel veel melk. Zijn ouders zijn ten einde raad want ze kunnen dit niet meer betalen. Het komt zover dat ze denken ‘Was jij maar niet geboren…’. En ze broeien op een plan terwijl hij maar eet en eet en groeit…..

Hij is nu tien jaar oud en krijgt van vader de opdracht een grote boom om te hakken in het bos. ‘We hebben hout nodig voor de winter want het wordt koud.’ Maar stiekem hoopt vader dat hij een ongeluk zal krijgen….. In plaats daarvan velt hij de hoogste boom, hakt hem in mootjes en brengt het netjes thuis. En wat zijn vader hem later ook opdraagt, meneertje doet het en eet maar door….

Dan legt een Chinese handelaar met zijn jonk aan nabij hun huis. ‘Dit is onze kans’ denken de ouders en ze halen de handelaar over hun zoon Nai Raeng in te huren als dekknecht. Vader zegt ‘Hij is een grote, sterke kerel en werkt voor tien!’ Dan zeilt de boot weg met hun zoon aan boord.

Maar ook daar blijft Nai Raeng eten…..

Het duurt niet lang en de Chinese handelaar begrijpt wat hij aan boord heeft gehaald. De jongen eet alles op en daar gaan zijn voorraden! Hij roept de bootsman. ‘Die jongen moet weg. We dagen hem uit een dolfijn te vangen en als hij zwemt dan varen wij weg.’ En zo gebeurt het; Nai Raeng blijft alleen achter in zee……

Hij is een goede zwemmer en bereikt de kust waar een kapotte vissersboot ligt. Nai Raeng weet hem te repareren en vaart terug naar zijn ouders. Die nemen hem graag weer in huis; hij vindt een goede baan en kan zelf zijn eten betalen. Iedereen blij. Hij werkt zo goed en wordt zo geliefd dat hij wordt gevraagd gouverneur te worden. Een grote eer die Nai Raeng wel aanstaat.

Zuid-Thailand, Nai Raeng, Erik Kuijpers

Omdat in de stad Nakhon Sri Thammarat, net ten noorden van zijn ambtsgebied, een festival is rond relikwieën van Boeddha die worden bijgezet in de tempel gaat Nai Raeng met een goudschat ter waarde van 900.000 baht per boot naar het noorden.

De scheepsramp

Maar er woedt een zware storm uit het noordoosten en zijn schip raakt uit de koers. Ze komen dichter en dichter bij de rotsige kust tot een enorme golf ze tegen de rotsen kwakt. De boot moet gerepareerd worden maar ze zullen de ceremonie zeker gaan missen. Nai Raeng is ten einde raad en bedroefd en besluit dat zijn mannen het goud naar de kust dragen en veilig begraven in het zand. Daarna geeft hij opdracht zijn hoofd er af te hakken en dat op het goud te leggen. En een bevel van de gouverneur zelf wordt natuurlijk uitgevoerd…..

Daarmee eindigen de avonturen van Nai Raeng…..

Zuid-Thailand, Nai Raeng, Erik Kuijpers
Hua Nai Raeng; het hoofd van Nai Raeng

En is dit allemaal waar gebeurd?

In de Wat Phra Mahathat in Nakhon Sri Thammarat ligt inderdaad een relikwie, een tand, van Boeddha begraven. En ben je ooit in Songkhla bezoek dan nabij Chalatat Beach het dorpje Khao Seng; dan leer je dat die naam de verbastering is van Khao Sen, het Thaise woord voor 900.000… Je vindt daar ook een enorme kei op een rotspunt die Hua Nai Raeng heet: het hoofd van Nai Raeng. De mensen zeggen dat zijn geest nog steeds de gouden schat bewaakt.

Misschien zit er toch een zweem van waarheid in een volksverhaal….

Bron:

Internet.

Meer lezen?

Over deze legende; https://xpressenglish.com/folktales/nai-raeng/

Foto’s en prenten

Holle Bolle Gijs, De Efteling; wikimedia, 982397.

Thais eten (foto bewerkt); wikimedia, 6135609.

Zandstenen Boeddha, ongeveer jaar 475; wikimedia, 7004539.

Rotsblok, foto internet

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland