Thailand. Naamsverandering van voedselgigant veroorzaakt schokgolf

Tijdens een emotionele persconferentie gehouden voor de deur van haar allereerste Saleven Eleven op Patpong verbaasde een tot tranen toe bewogen Soepak Palofkippie, CEO van de Thaise voedselproducent Charred Pophand (CP) investeerders en klanten met de aankondiging van een nieuwe naam voor het in het in opspraak geraakte bedrijf.

CP kwam de afgelopen jaren verscheidene malen in het nieuws met berichten dat het bedrijf minder ethische principes zou hanteren. Daaronder waren beschuldigingen van het houden van slaven op vissersschepen en de minder in het oog springende landslavernij, die Thaise boeren opzadelt met niet meer in te lossen schulden. Meer recentelijk werd het bedrijf ook genoemd als een van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling in Noord Thailand tijdens het z.g. ‘rookseizoen’ als de velden na oogst worden afgebrand.

Rob Gregory, Voedselgigant, Naamsverandering, Satire
Branded korenveld
Foto op Warmheartfoundation.com

Begrijpelijk dus dat Soepak tijdens de persconferentie zijn zelfbeheersing verloor ten overstaan van een aantal nieuwsgierige ladyboys, barmeisjes en masseuses uit de nabije Rode Buurt. Trefpunt Azië verslaggever Ajarn Farangy Hooyenflikker, die ook van de partij was had zich voor deze speciale gelegenheid uitgedost in uitsluitend een minirok en naaldhakken.

‘Het is hartstikke oneerlijk’, lamenteerde Soepak. ‘Door de manier waarop de media ons gedemoniseerd hebben, zou je denken dat er iets mis is met het inkopen van vismeel afkomstig van slavenschepen. Maar er wordt volkomen voorbijgegaan aan het feit dat we daardoor goedkoop kunnen leveren aan onze klanten en dat we er niemand die belangrijk is kwaad mee doen. Om het eerlijk te zeggen, hebben die aantijgingen me behoorlijk van streek gemaakt. Dit jaar heb ik pas vier nieuwe Mercedessen kunnen kopen en het maakte me niet eens gelukkig. Ik heb na veel nadenken daarom besloten de naam van ons bedrijf te veranderen en een nieuw pad in te slaan’.

Welingelichte bronnen weten ons te melden dat CP voor het bedenken van de nieuwe naam het gerenommeerde Amerikaans reclamebureau Big Sticky Balls heeft ingeschakeld. Dit bedrijf steeg fors in waardering door de samenwerking met president Donald Duck. De Big Sticky Balls slaagden er in deze agressieve, laagopgeleide geest, die soms neigt naar zwakzinnigheid, in de ogen van het publiek om te turnen tot een ware levensgenieter die de wereld vermaakt met het rondtwitteren van korte gevatte zinnetjes. Een ander opvallend succes van dit reclamebedrijf was het ombouwen van Jean-Claude Con-Domme van tafeldanser en mannelijke escort tot een Hollywood ster op de B-lijst, al was dat dan maar kort.

Rob Gregory, Voedselgigant, Naamsverandering, Satire
Een stukje zoete koek. Foto gezien op slowfood.com

Soepak had in zijn commentaar alle lof voor het samenwerkingsverband met het Amerikaanse bedrijf. ‘Met Big Sticky Balls achter ons, zijn we tot alles in staat en ik ben er zeker van dat onze nieuwe naam er bij het publiek ingaat als zoete koek zonder zich verder vragen te stellen’.

De nieuwe naam voortgekomen uit een geniale marketingtechnische inval van Sticky Balls en de bijbehorende check van 1 miljoen dollar is er een die hout snijdt. Met ingang van heden gaat het bedrijf voortaan PC heten.

‘Met PC als onze nieuwe naam, die in grote delen van de wereld geassocieerd wordt met politiek correct, en met onze nieuwe missie de voedselbank van de armen te zijn, zullen we bij iedereen geliefd zijn en zal onze voormalige ondeugendheid snel vergeten zijn. PC zijn is absoluut geweldig en ik ben trots er deel van te zijn’, zei Soepak. ‘Bovendien als we er voor zorgen publiekelijk PC te zijn, wordt er niet zo op gelet wat we privé doen’, voegde hij er binnensmonds nog aan toe.

Rob Gregory, Voedselgigant, Naamsverandering, Satire
‘Drugsverslaafden en langharige vegetariërs’
Afb. YouTube video

In het vragenuurtje dat volgde werd hem van verschillende kanten gevraagd of de naamswijziging alleen maar een PR truc was om het bedrijf schoon te wassen.
‘Als je soms mocht denken dat ik me iets aantrek van de kritiek van een stel langharige vegetariërs en drugverslaafden heb je het bij het verkeerde eind. Ik heb hun namen en we zullen harde maatregelen tegen ze nemen’, riposteerde Soepak verbolgen.

Daar herpakte hij zich na deze freudiaanse tongslip. ‘Ik betreur het ten zeerste dat er mensen zijn, die zich door de media laten misleiden. Zij begrijpen niets van het goede werk dat we doen. We staan aan de goede kant. We zijn tenslotte PC’.

Rob Gregory
Over Rob Gregory 4 Artikelen
Rob Gregory (44) werd geboren in Engeland, waar hij biologie studeerde. Hij werkte vijftien jaar op het gebied van Dierenwelzijn in de Azië en gebieden in de Stille Oceaan. Rob woont in Chiang Mai. In 2017 gaf hij zijn baan op om zich volledig te kunnen wijden aan schrijven. Hij publiceerde drie kinderboeken (The DATS Trilogy, beschikbaar als e-boek bij Amazon) en een fantasie roman (Drynwideon, The Sword of Destiny – Yeah, Right, te bestellen bij www.rob-gregory.com). Binnenkort verschijnt zijn tweede roman ‘Yogol’s Gold’. Ook als blogger is hij actief met grotendeels humoristische verhalen.