Volksverhaal. De zevenkleurige smaragd

 Volksverhaal, smaragd, Erik Kuijpers

Koning Hongse Thong had twee koninginnen. De oudste van die twee beviel van zijn dochter prinses Sroi Pradub en van de kroonprins, Prins Hongse Yout. Prins Hongse Noi werd later geboren uit de tweede koningin.

De koning werd langzaamaan oud en besloot zijn vermogen te verdelen onder zijn twee zoons want een van hen zou koning worden. Zijn dochter kreeg helemaal niks.

De zevenkleurige smaragd

Nu had de koning een heel mooie en erg grote zevenkleurige smaragd.

Hij wilde die geven aan de kroonprins. Maar toen werd de jongere prins boos; hij klaagde bij zijn vader dat hij in plaats van de zevenkleurige smaragd niets extra kreeg. Hij kreeg steun van een broer van de koning maar alle andere edelen aan het hof waren het met de koning eens dat de kroonprins de smaragd zou krijgen. Het zaaide verdeeldheid in koninklijke kringen en zelfs de burgers kregen er lucht van.

Hoe dan ook, een schaamteloos brutale dief brak in en stal de zevenkleurige smaragd. Toen kreeg geen van de prinsen hem. De koning was pisnijdig en de prinsen verbitterd. Maar ja, wat doe je er aan? Niets, dus…….

 

Bron:

Folk Tales of Thailand (1976). Vertaling en bewerking Erik Kuijpers.

Meer lezen?

Over ’s werelds grootste smaragd.

Foto’s

Bahia smaragd, 341 kg. Wikimedia.

Andere volksverhalen op Trefpunt: wraak van de klapperboom
Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 845 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*