Volksverhaal. Prins Wichit en Prinses Sno

Erik Kuijpers

De jonge prins Wichit Chinda was de zoon van de koning en koningin van Nakon Noparat, een mooie stad in Thailand.

Direct na zijn geboorte werd de hofastroloog geraadpleegd. Hij zei niets maar zuchtte…. De koning stond er op antwoord te krijgen. Volgens de astroloog had de net geboren prins in een vorig leven een goddelijke ‘Naga’, slang, gedood. Deze kwaadaardige daad zou de prins zijn leven lang achtervolgen; op een bepaald moment zou hij zeven jaren dood blijven maar zou gered worden door een mooie prinses met wie hij zou gaan trouwen.

Ondanks dat voedden de vorsten hem op met de grootste liefde en zorg. Maar toch, op die dag, prins Wichit zat op een steen aan de rand van de tuin en een slang had daar gif achtergelaten. Hij raakte het gif aan en viel dood neer.

Erik Kuijpers
Thaise sala

De ouders waren buitengewoon bedroefd. De astroloog adviseerde hen het lichaam van de prins te bewaren in een sala in de tuin. Daar lag het voor zeven jaar en de bosengelen bewaakten hem. De prins zag er net zo fris en knap uit alsof hij leefde….

Vrouwe Fortuna en prins Wichit….

In het nabije koninkrijk Romanasai kregen de koning en koningin een mooie dochter. Maar tijdens de geboorte hadden de hovelingen een visioen. Ze zagen de prinses geboren worden in een heel mooi huisje gemaakt van de zachte, geurige bladeren van de Sno-plant. Muzikanten speelden een betoverend lied en het baby-meisje lachte……

Haar ouders noemden haar prinses Sno Noi Ruan Ngam ofwel Kleine Sno van het mooie huisje. Zij groeide op tot een knappe jonge vrouw van 15 jaar en toen werd de hofastrologen gevraagd te voorspellen omtrent haar huwelijk en haar toekomst. Maar die waren hoogst verbaasd na hun berekeningen: ‘Koning,’ zeiden ze, ‘prinses Sno brengt ongeluk naar de stad en naar iedereen hier tenzij je haar direct verbant. Ze zal dan trouwen met een dooie prins die ze tot leven brengt door een wonder. Maar ze moet nu direct worden weggestuurd.’

Diep bedroefd voldeden de vorst en vorstin aan deze opdracht; zij werd weggestuurd naar het oerwoud met slechts een bundeltje kleren. Ze liep over dierensporen totdat de god Indra vond dat hij moest ingrijpen. Hij deed zich voor als kluizenaar en sprak prinses Sno aan. De kluizenaar kende de bestemming van prins Wichit en prinses Sno en sprak haar moed in.

‘Kind, neem dit medicijn mee. Als je ziek bent wrijf je wat op je voorhoofd en dan word je beter. Zie je een dode dan kun je hem tot leven wekken als je het medicijn mengt met water en de dode er mee inwrijft.’ Prinses Sno was verbaasd maar bewaarde het medicijn; de kluizenaar vertrok weer.

Volksverhaal, prins Wichit, Erik Kuijpers
Tegen alle kwalen….

Het medicijn werkt….

Tijdens haar tocht ontmoette prinses Sno een lelijke vrouw, Kula. Die werd helaas door een slang gebeten en stierf maar de prinses diende het medicijn toe en ze leefde weer! Ze vroeg de prinses haar mee te nemen als verzorgster maar diep in haar hart wilde ze meer weten over dat middel….

Ze kwamen op hun reis aan in de stad Nakon Noparat en hoorden van prins Wichit die al zeven jaar dood lag in zijn sala. Ze stuurde iedereen de sala uit; alleen Kula bleef bij haar. Ze maakte een mengsel van het medicijn en water en wreef de prins er mee in. Uit zijn lichaam stegen dampen op van het slangengif; de prinses besloot een fris bad te nemen in de vijver en liet Kula met haar kleren achter. Die zag de prins tekenen van leven vertonen en voerde haar boos plan uit: zij trok de kleren van de prinses aan en zei prins Wichit dat zij hem tot leven had gewekt.

Prinses Sno werd als dienstmeisje behandeld door Kula maar zowel prins Wichit als zijn ouders hadden Kula al lang door. Kula had Sno inmiddels verbannen naar een hut en als hoedster van eenden en kippen. Om de ware prinses te ontdekken zou prins Wichit een boottocht gaan maken en hij gaf Kula stof en verf om een koninklijke vaan te maken voor de voorsteven. Iemand van koninklijke huize wist hoe dat moet.

Kula wist zich daarmee geen raad en gooide in paniek alles kapot, ook het medicijn. Sno kon de restjes nog verzamelen en maakte de vaan voor de boot doch die pikte Kula in en ze sloeg Sno buiten westen……

De ingreep van boven

Maar toen men wilde afvaren kreeg men het anker niet omhoog. De stuurman wist het antwoord: de prins had alle goede mensen moeten vragen welk cadeautje ze van hem wilden hebben. Kula vroeg een rode edelsteen voor een ring. En zo werd iedereen gevraagd maar nog steeds ging het anker niet op. ‘Je bent iemand vergeten. Misschien dat meisje dat eenden en kippen hoedt? Dat is een nette vrouw.’ En Sno werd gevraagd.

‘Ik wil prins Wichit vragen om een mooi klein huisje van Sno hout. Dat wordt mijn cadeau.’ De prins vond het maar vreemd maar het anker ging nu omhoog en de boot voerde naar het koninkrijk Romanasai. Daar wist niemand het huisje te kopen en dus werd de koning er naar gevraagd. Die wist zeker dat het om zijn dochter ging en ondervroeg prins Wichit minutieus. Hij gaf hem daarna een klein huisje van Sno-hout en stuurde twee man mee om die vrouw te bezoeken.

Het verraad van Kula kwam uit. Prinses Sno werd herkend. Zij trouwde toen eindelijk met haar prins Wichit.

Bron: Folk Tales of Thailand (1976). Vertaling en bewerking Erik Kuijpers.

Astrologen spelen in dit verhaal een hoofdrol alsmede een geheim smeersel en een kwaadwillende hofdame. Maar aan het eind is alles weer goed…..

Volkstoneel en -dans in Thailand, een uitgebreide toelichting; website wikiwand.

Volksverhaal, prins Wichit, Erik Kuijpers
Negen edelstenen brengen voorspoed

Toelichting

Nakon Noparat; de gebruikelijke schrijfwijze is Nakhon Noppharat. Nakhon betekent stad, Noparat (en de afwijkende spelling) komt van het Sanskriet woord Navaratna en betekent ‘nine gems’, negen edelstenen die garant zouden staan voor voorspoed. In een van de vele namen van de stad Bangkok komt Noppharat voor. Zie deze link.

Foto’s

Naga, slang, in de Wat Sisaket in Vientiane, Laos. Wikimedia.
Thais paviljoen, de sala. Wikimedia.
‘Tegen alle kwalen’; Haarlemmerolie capsules. Wikimedia.
De Queen Sirikit Navaratna halsketting; wikimedia.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*