Volksverhaal. Mekhala en Ramasoon


Volksverhaal, Mekhala, Erik Kuijpers

Onder ‘Volksverhaal’ plaatst Trefpunt Azië vertellingen die hun oorsprong vinden in de boeddhistische en hindoeïstische mythologie.

Mekhala en Ramasoon

Als de donder door de wolken gaat en de bliksem door de lucht vliegt in Thailand kijkt ieder Thais kind op en roept ‘Dat is Ramasoons bijl en Mekhala vlucht weg met de hulp van haar kristallen bal.’ Dit is een van de populairste Thaise volksverhaaltjes.

De traditionele afbeeldingen van Mekhala met haar kristallen bal en van Ramasoon met zijn bijl zijn gemaakt van leer, afgedrukt op rijstpapier en in duizendtallen verkocht. Hun beeld is bekend bij iedere man en vrouw in Thailand.

Volksverhaal, Mekhala, Erik Kuijpers
Mekhala

Mekhala

Mekhala, een bekoorlijke schoonheid, was geboren in het witte schuim van de golven op zee. Ze was al jong gezegend met betoverend mooie ogen, lange zwarte lokken en was opgewekt en zelfverzekerd. Ze kon vliegen en speelde vaak in de lucht en in de wolken met een kristallen bal in haar handen. Deze kristallen bal was voor haar bescherming. Ze kon die bal draaien en die spuugde dan gloeiende, verblindende en angstaanjagende lichtflitsen uit.

Had Mekhala niets te doen in haar paleis dan verliet ze dat en vloog hoger en hoger door de wolken heen. Vaak deed ze dat op haar eentje. Ze hield hiervan. Ook vloog ze wel eens rond met vrienden van haar leeftijd, allen glinsterend van de juwelen en in heldere, kleurrijke kleren. Mekhala hield dan de kristallen bal verstopt in haar kleren.

Volksverhaal, Mekhala, Erik Kuijpers
Ramasoon

Ramasoon

Haar schoonheid en charme bekoorde Ramasoon die geboren was in de stormwind en regen als zijn mantel had. De grootste vriend van Ramasoon was Rahoo, de god van de duisternis. Ramasoon droeg altijd zijn bijl bij zich als zijn wapen. Hij mocht Rahoo roepen als hij zin had en dan werd de wereld in duisternis gehuld. Ramasoon had de boosaardige wens Mekhala te pakken en mee te nemen naar zijn woonst.

Die dag was Mekhala aan het spelevaren op de donzige witte wolken die in groepen hoog in de lucht dreven. Plotseling zag ze een dik pak donkere wolken op zich af komen. Het was Ramasoon die snel naderbij kwam om de mooie dame te pakken maar Mekhala wist van zijn hebberig voornemen. Zij versnelde, hij versnelde ook maar hield zich in de donkere wolk verborgen. Maar ze had hem wel gezien!

Zij verloor geen moment. Pakte haar kristallen bal en beval dat de bal verblindende lichtflitsen zou uitzenden. Ramasoon slingerde zijn dodelijke bijl om haar te verwonden zodat ze niet verder kon vliegen en dat gaf een donderend kabaal in de wolken en een oorverdovende herrie. Maar de kristallen bal liet Mekhala niet in de steek. Na iedere lichtflits hoorde ze de bijl afketsen en door de wolken heen vallen.

Toen kwam, op Ramasoons wens, zware regen en onder dekking van die regen kon Ramasoon ontsnappen. Mekhala haastte zich naar haar paleis en droogde haar lange, zwarte haren.

Mekhala liet zich echt niet bang maken. Ze ging door met het spel in de wolken maar nam altijd haar kristallen bal mee. Ramasoon kon niet van zijn waanzinnige verliefdheid afkomen; hij probeerde nog vaak Mekhala te vangen door zijn bijl te gooien en Mekhala ontsnapte steeds weer dankzij haar kristallen bal.

En dit is hoog in de lucht nog steeds aan de gang. Daarom horen wij in onze wereld de oorverdovende slag van de donder als Ramasoon zijn bijl gooit. Dan zien we de flitsen uit Mekhala’s bal die Ramasoons ogen verblinden en voelen we de regen vallen die Ramasoon helpt te ontsnappen.

Bron: Folk Tales of Thailand (1976). Vertaling en bewerking Erik Kuijpers.

Mekhala, ook wel Makhara en Manimekhala, is de godin van de bliksem; Ramasoon (spreek uit Ramasoen), ook wel Ramasura, is de god van de donder die altijd een bijl draagt. Beiden zijn goden uit de boeddhistische en hindoeïstische mythologie.
Ramasoon is verliefd op Mekhala maar zij wil hem niet. Hij valt haar aan met zijn bijl doch Mekhala verdedigt zich met een kristallen bal.
Wie het gevecht tussen hen in beeld wil zien kan hier kijken (14 minuten.)

Foto’s

Het gevecht; wikimedia.
Mekhala, Ramasoon; photo courtesy of Siam Sterling.


Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

2 Comments

  1. Leuk, dit soort verhalen, Erik. En mooi vertaald ook. Je ziet in die volksverhalen vaak omgekeerde maatschappelijke verhoudingen: een boer slimmer dan een koning, een vrouw sterker dan een man.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*