Volksverhaal. Asni en Kokila


Volksverhaal, ananas, Erik Kuijpers

Rijk of arm, vis of ananas

Twee engeltjes in de hemel maakten ruzie om niks… Uma, de vrouw van Siva de god, bestrafte hen en bepaalde dat ze als mens geboren zouden worden in Suvannabhumi in Siam. Daar werden ze als mens geboren in een dorp. En alleen als ze zich netjes zouden gedragen mochten ze ooit weer als engel terug naar de hemel…

Volksverhaal, ananas, Erik Kuijpers

Een van hen werd de dochter van een rijke visser. Ze was niet echt knap maar had de mooie stem van een afgestudeerde zangeres. Ze werd Kokila genoemd naar de naam van een koekoek, een vogel met een mooie roep.

Het andere meisje werd geboren in een nacht met storm en heel veel zware regen; wind en het getij hadden het water in het kanaal opgezweept en het overstroomde de ananas plantage van haar arme vader. Zij werd Asni, de bliksem. Een lief kind; bevallig en vrolijk.

Kokila werd natuurlijk verwend door haar rijke ouders; cadeautjes en speelgoed. De arme Asni moest hard werken met haar vader en zorgen voor de ananas. Maar ze morde nooit en was op haar manier gelukkig.

Volksverhaal, ananas, Erik Kuijpers
Varuna

Varuna, de godin van de regen

Toen ondanks de moessontijd de regens niet kwamen werd iedereen in het dorp ongerust die akkers met rijst, groente en fruit zoals ananas bewerkte. De ouderen besloten dat Phra Pirun, Varuna de godin van de regen, gunstig gestemd moest worden met de gebruikelijke ceremonie met de zwarte poes. Een zwarte poes werd in een mand gestopt en die werd aan een paal gebonden die door twee jongens werd gedragen.

Zij liepen met die kat rond het dorp terwijl men de trommels sloeg en luidkeels zong. De ouderen gingen ondertussen in het dorp zitten drinken en de jeugd liep met de kat rond. De kat werd om regen gevraagd! Maar omdat katten een hekel hebben aan water werd deze ceremonie zo gedaan. Na drie rondjes lopen werd de kat vrijgelaten. Daarna ging de jeugd dansen ter ere van Phra Pirun; men vroeg vergiffenis en om regen…

Onder de toeschouwers was een knappe jongeman; Manop. Hij woonde in de stad en hij viel direct voor de knappe Asni; zijn ogen lieten haar niet los. Haar aangename omgangsvormen, de hoffelijke danspassen, haar lenig lijf fascineerde de jongeman. Hij nam de eerste de beste gelegenheid te baat om haar ouders te ontmoeten. Die ouders waren blij Manop te zien; een keurige jongeman met een goeie baan en nette kleren. Asni mocht er even bij komen en ze babbelden wat tot Asni weer op het land moest gaan werken aan de ananas.

Kokila deed met de jeugd mee; roddelen, lol maken, eten en drinken en sigaren gerold in lotusblad roken. Asni heeft gezongen met haar mooie stem en toen zag Kokila dat Manop haar met de ogen volgde. Ze werd stinkend jaloers. Kokila lokte een klein ongelukje uit nabij Manops boot, de twee raakten aan de praat en werden op slag meer dan vrienden alleen. Dit was het spelletje van godin Uma die de twee uit de hemel had verwijderd en zij strafte hen nu met het zoet en het zuur van verliefdheid. Asni was diep bedroefd maar moest het wegslikken tijdens haar werk in de boomgaard.

Erik Kuijpers

De koning en de gouden ananas

Asni ontdekt een gouden ananas in de boomgaard! Naar lokaal gebruik wordt dit aan de koning afgestaan en de ouders vertelden er bij dat hun dochter hem had gevonden. De koning ontbood haar. Paniek in de familie! Iedereen wist dat de koning een ouwe snoeper was en haar snel zou vervangen door een ander jong ding terwijl hij getrouwd was met de koningin…

Asni hield stand ondanks de dreigementen van de koning. Zij wist heel goed dat ze geen fouten mocht maken omdat godin Uma meekeek en Asni dan haar kansen op de hemel zou verspelen. De koning zag dat tenslotte ook in en liet haar gaan.

Maar toen sloeg het noodlot toe. Bandieten hadden hun huis overvallen en haar ouders vermoord en de boomgaard verwoest. Over Manop hoorde ze toen dat Kokila niet was geslaagd hem in te palmen en zelfmoord had willen plegen maar door dorpelingen was gered en nu zwaar ziek thuis lag. Ze rende als een bezetene naar Manops huis, dwars door het bos over het buffelspoor toen ze viel over iets warms dat op het pad lag.

Het was een dode hond; om haar heen zeven pups. Ze stopte de zeven pups in haar jurk en zwoegde door het bos naar een lichtje in de verte. Het was een huis. Ze was doodop van alle gebeurtenissen; de koning, Kokila, Manop, het werd haar allemaal teveel en wat hen gebeurde liet haar verder koud. Dat het ze maar goed moge gaan! Ze vroeg Uma of ze haar straf nu niet heeft gehad en wilde weer terug naar de hemel.

De bewoners kwamen naar buiten met lampen en stokken, denkend dat er inbrekers waren. Ze zagen een mooie jonge vrouw uitgeteld liggen met zeven pups in haar jurk.

Toen lichtte de top van de berg Sabarb op. Een lichtflits kwam uit de jonge vrouw en ze leek wel te dansen. Daarna was de jonge vrouw weg. Ze was gesmolten en haar ziel was op weg naar godin Uma. Haar straf zat er op…

Bron: Folk Tales of Thailand (1976). Vertaling en bewerking Erik Kuijpers. Vanwege de lengte is de tekst ingekort.

Uma is de vrouw van Siva, de god. Siva, Shri Shiva of Shiwa is het hoogste goddelijke wezen in de Ishvara tradities in het hindoeïsme. Zie deze link.

Suvannabhumi, ook Suvarnabhumi, ‘Gouden Land’, is een plaatsaanduiding die voorkomt in oude boeddhistische geschriften en Indiase bronnen. Voor een toelichting zie deze pagina.

Foto’s

Siva en Uma (14e eeuw); wikimedia.
Kokila, de Sanskrietnaam voor een koekoek, Nederlandse naam koël; wikimedia.
Varuna, godin van de regen. India en zuidoost Azië. Wikimedia.
Ananas; wikimedia.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*