Thailand. Is de vrouw nu echt nergens veilig?

Thailand, aanranding, Erik Kuijpers

‘Grab them by the …’! Als staatslieden zich al aan dit gedrag schuldig maken of er lacherig over doen, wat moet Bert Burger dan wel denken als hij aandrang krijgt? Ook veel Thaise mannen blijken zich schuldig te maken aan aanranding. En hetzelfde probleem ondervinden Thaise heren zoals blijkt uit plannen van het kabinet daar iets aan te gaan doen.

Aanranding is een ontuchtige handeling en een misdrijf. Onder meer Wikipedia zegt ervan: ‘Vaak komt het neer op het ongewenst aanraken of laten aanraken van geslachtsdelen, billen of borsten. Penetratie is een ander misdrijf: verkrachting, en dat volgt helaas vaak na aanranding.’

Ook mannen kunnen worden aangerand/lastig gevallen door vrouwen, al komt dat minder snel naar buiten. ‘Wees een vent’ is dan de norm. Maar de Thammasat Universiteit te Bangkok heeft er toch een seminar aan gewijd: Harassment: Re-understanding the Silent Suffering of Men in the Media.

Thailand, aanranding, Erik Kuijpers
Ernstig genoeg voor een seminar in Bangkok…

Harassment betekent kwellen, pesterij; sexual harassment omvat ook ongewenste aanraking op delicate maar ook minder delicate plaatsen. ‘Je handen thuishouden’ is aan de orde, ook jegens collega’s.

Meer en betere actie bij aanranding

Efforts to tackle sexual harassment‘ is het doel en na aanranding moeten de slachtoffers beter beschermd en begeleid worden als ze aangifte hebben gedaan. En dit ‘harassment’ wordt ervaren door een op vijf Thais. De rapporten geven aan dat aanranding regelmatig plaatsvindt op de werkplek en het kabinet wil maatregelen dat na melding de mensen niet worden ontslagen of geen promotie meer kunnen krijgen.

Aangenomen wordt dat, zeker in Thailand, 90 procent van gevallen van aanranding en verkrachting niet wordt gemeld. Daar heeft in Thailand de #MeToo beweging weinig aan veranderd.

Thailand, aanranding, Erik Kuijpers
Ja, YouToo?

De hoop leeft dat de maatregelen van het kabinet tenminste de bereidheid aangifte te doen zal vergroten. De Foundation for Women: ‘Maar slachtoffers zijn bang, want de pestkoppen zijn gewoonlijk hun meerderen. Er moeten garanties komen dat ze niet de zak krijgen na de melding van aanranding of erger.’

Thailand heeft een belangrijk internationaal verdrag tot bescherming van mensen niet ondertekend: het verdrag ter zake van de International Labour Organisation (ILO). Daardoor is in Thailand de bescherming van ‘domestic workers’ niet wettelijk geregeld. Onder ‘domestic worker’ wordt huispersoneel verstaan dat in de woning van de werkgever werkt en misdrijven binnenshuis worden helaas zelden gemeld.

Thailand, aanranding, Erik Kuijpers
Parijse metro. ‘Je bent een ezel als je je handen niet kan thuishouden…’

Bangkok en gevaar voor aanranding

Onder meer de organisatie ‘Safe Cities for Women‘ heeft meegewerkt aan de ‘risk map’ voor Bangkok. Daarop blijken meer dan 600 plekken te staan waar vrouwen gevaar lopen of al regelmatig lastig gevallen worden. Van de 611 risicovolle plaatsen liggen er maar liefst 288 in de nabijheid van de Thammasat Universiteit Rangsit in Pathum Thani en de universiteit heeft maatregelen genomen door betere verlichting en camera’s te monteren.

Andere heikele plekken zijn Lumpini en Phaya Thai. Via het medium ‘Line’ is een alarmlijn geopend die meldingen doorgeeft aan de autoriteiten en de politie nabij Lumpini heeft de controle verscherpt.

Myanmar: geen haar beter

Aanranding is een plaag in Myanmar. Een klein, particulier onderzoek onder vrouwen in een dorp geeft aan dat 80 procent van de vrouwen last heeft ondervonden. Positief nieuws is dat ook in Myanmar vrouwen meer en meer de mond open trekken en de internetmedia inseinen, doch helaas maar weinig aangifte doen bij de politie. Maar ondanks de strenge wetgeving is handhaving door de politie een lachertje en heeft een rechter het gepresteerd een man wegens aanranding te veroordelen tot een boete van 50 Kyat! En bedenk, het minimum dagloon voor 8 uur werk is daar 4.800 Kyat (3 euro)….

Als dit misdrijf al door rechters niet serieus wordt genomen, dan is te begrijpen dat vrouwen zelden aangifte doen.

Bron

Bangkok Post

Meer lezen?

Wat is aanranding?

Foto’s en prenten

Aanranding. Gravure van Martin van Maele, 1905. La grande danse macabre des vifs; wikimedia, 3170951.
Seminar; foto Thammasat Universiteit. Beeld; wikimedia, 84680487.
Poster in de Parijse metro tegen aanranding en lastig vallen, 2017; de tekst vrij vertaald: ‘Je bent een ezel als je je handen niet kan thuishouden…’. Wikimedia, 73084021.

Over Erik Kuijpers 862 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland