Thailand. Muurschilderingen in een tempel in Phetchaburi

Schat aan muurschilderingen in Wat Koh Kaew Suthatham

Wat Koh Kaew Suthatham is een oude tempel die gebouwd is in de late Ayutthaya-periode. Een muurschildering geeft het jaartal 2277 ( BE) aan, wat in de regeerperiode van koning Boromakot valt (1733-1758 CE). De tempel ligt in een lus van de rivier Mae Nam Phetchaburi. Vroeger was de lus aan de achterkant gesloten door een aantal kleine kanaaltjes, waardoor de tempel op een eiland lag. Vandaar het “Koh” ( eiland ) in de naam.

De buitenkant van de tempel is niet echt bijzonder, maar de binnenkant bevat een schat aan muurschilderingen.

Bijzonder opvallend in deze tempel is dat de muurschilderingen op de muur tegenover de Boeddha die normaal de strijd tussen de Boeddha en de demon Mara uitbeeld, hier het universum uitbeelden. De strijd tussen Mara en de Boeddha is op de wand achter de Boeddha geschilderd.

Lode Engelen, Wat Koh Kaew Sutharam

Lode Engelen, Wat Koh Kaew Sutharam

De muurschilderingen zijn met poederverven aangebracht. Het patroon, de kleureigenschappen en technieken tonen duidelijk het karakter van het schilderen in de Ayutthaya-periode aan. Onder andere het gebruik van weinig en lichte kleuren namelijk, rood, zwart, wit en geel. De kleuring wordt gedaan met een lichte kleurstof met water als vulmiddel.

De onderkant van de muurschilderingen is vrijwel volledig vernield door overstromingen. Maar de rest is opmerkelijk goed bewaard gebleven. Waarschijnlijk komt dit doordat er geen ramen in de muren zijn, en de deuren altijd gesloten blijven.

Lode Engelen, Wat Koh Kaew Suthatham

Het universum

Het universum op de oostelijke wand is getekend volgens het geloof in het boeddhisme van de Sumeru Boeddha. De berg Meru is de heilige berg met vijf pieken van hindoeïstische, jaïnistische en de boeddhistische kosmologie. Hij wordt beschouwd als het centrum van alle fysieke, metafysische en spirituele universums.

Op de top van de berg Phra Sumen staat het kasteel van Indra, de hemel van de hemel genoemd. Daaronder zit Boeddha tussen Indra en Brahma. Aan de rechterkant staat de Chulamanee pagode afgebeeld.

Lode Engelen, Wat Koh Kaew Sutharam

Muurschilderingen van de strijd tussen Mara en de Boeddha

Op het moment in zijn leven dat Boeddha de verlichting gaat bereiken komt Mara te voorschijn. Mara probeert met alle mogelijk middelen te verhinderen dat Boeddha deze belangrijke stap in zijn leven kan zetten. Met de demonische krachten van een gigantische leeuw, een zeemeermin, een slang en als demon afgebeelde buitenlanders probeert Mara de strijd te beslechten.

Mae Phra Thoranee Beep Muai Phom, oftewel moeder aarde die centraal in de tekening staat, komt Boeddha te hulp door haar haar uit te wringen en met het water de demonen weg te spoelen.

Bijzonder detail in deze afbeelding is de staande positie van Moeder Aarde. Over het algemeen word ze zittend en licht voorover gebogen afgebeeld. De staande positie ziet er hier echter heel natuurlijk uit, en moeder aarde straalt hierdoor een zekere kracht uit. Lode Engelen, Wat Koh Kaew Sutharam

Omdat buitenlanders een andere geloofsovertuiging hadden dan het Boeddhisme werden ze ook als duivels beschouwd. In deze schildering zijn ze ook afgebeeld als duivels tussen de andere demonen.

Lode Engelen, Wat Koh Kaew Sutharam
Foto Patchaneeboon

Detail van het strijdtoneel, waar Boeddha boven moeder aarde afgebeeld is. Dit symboliseert dat Boeddha boven de aarde staat.

Lode Engelen, Wat Koh Kaew Sutharam

Op de muurschilderingen zijn veel buitenlanders afgebeeld. Phetchaburi was in de Ayuthaya periode een belangrijke hub voor de handel tussen het westen, het oosten en Ayuthaya. Op deze tekening staat de Franse ambassadeur, die madeleine koekjes komt aanbieden aan de Boeddha.

Lode Engelen, Wat Koh Kaew Sutharam

De zijwanden van Wat Koh Kaew Suthatham

De zijmuur aan de noordkant toont de belangrijke plaatsen waar Boeddha kwam na zijn verlichting. Op de zuidelijke muur zijn de acht belangrijke gebeurtenissen in het leven van Boeddha afgebeeld.

Lode Engelen, Wat Koh Kaew Sutharam

Lode Engelen, Wat Koh Kaew Sutharam

Lode Engelen, Wat Koh Kaew Sutharam, Muurschilderingen

Lode Engelen, Wat Koh Kaew Sutharam, Muurschilderingen

De Pagode, waar de as van Boeddha in bewaard wordt, aan de oostkant van de tempel is in 1925 gebouwd door monnik Phra Kru Thep Roppakhun. De oorspronkelijke pagode was veel kleiner.

© Lode Engelen. Foto’s gemaakt in Petchaburi op 24.09.2019

Lode Engelen
Over Lode Engelen 255 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

1 Comment

  1. Niet alleen mooie foto’s, maar ook mooie uitleg! Heb me vaker afgevraagd waar moeder aarde in het verhaal past.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.