Thailand. Jeugdboksen: en de dood bokst mee


Thailand, Muay Thai, Erik Kuijpers

 

De ernstige risico’s van boksen voor kinderen.

Als de Nederlandse Vechtsport Autoriteit in 2017 nieuwe regels bekend maakt, onder meer voor jeugdigen, breekt paniek uit. ‘Ze maken onze sport kapot’ en meer wilde kreten. Ingaand 1-1-2020 mogen deelnemers onder de 18 jaar niet meer trappen en stoten naar het hoofd bij kickboksen, Muay Thai en MMA, Mixed Martial Arts, ook bekend als free fight en cage fight.

Thailand, Muay Thai, Erik Kuijpers

De Nederlandse Boks Bond, die het amateurboksen promoot, heeft daarnaast ook regels die deelnemers moeten beschermen: heren 19+ mogen boksen zonder bokskap (helm) maar jongere heren alsmede dames moeten die kap dragen. De jongste categorie mag alleen boksen in schoolverband; iedere bokser moet jaarlijks worden gekeurd en voor de wedstrijd nog eens. Raak je buiten westen door een stoot dan volgt een wedstrijdverbod van tenminste 90 dagen. En kick- en Muay Thaiboksers onder tien jaar mogen geen ringwedstrijden doen.

En in Thailand?

In dit artikel wordt Thailand onder de loep genomen maar is het in buurlanden niet net zo? Muay Lao in Laos en Pradal Serey (betekent free fighting) in Cambodja zijn daar net zo populair als in Thailand. De Thaise regels luiden dat boksers van 15 jaar en ouder hun wedstrijden moeten aanvragen en registreren maar bij jongere deelnemers zijn de regels onduidelijk en in de praktijk is toestemming van de ouders voldoende.

Het blijkt een schimmig circuit waar grof gokken het lijkt te winnen van de veiligheid en de gezondheid van de deelnemers. Registratie van wedstrijden vindt niet plaats; het lijkt op kermisvertier.

Thailand, Muay Thai, Erik Kuijpers
CT-scan van de hersens

Er moet er eerst een sterven!

Het verhaal van het kalf en de put. Als dit jaar in Thailand de 13-jarige Anucha Tasako in een Muay Thai wedstrijd in Samut Prakan zoveel klappen tegen zijn hoofd krijgt dat hij twee dagen later overlijdt komt de roep om maatregelen op gang. Hij heeft vanaf zijn achtste 174 wedstrijden gebokst, dat is twee per maand.

‘Dit is kindermisbruik en kinderarbeid’ is de mening van neuroloog/radioloog Dr Jiraporn Laothamatas MD die de roep om maatregelen tegen jeugdboksen aanvoert. Zij heeft zeven jaar onderzoek gedaan naar de effecten van Muay Thai op de hersens van kinderen met als resultaat een gestage afname van het IQ en van de hersenfunctie bij kinderen die boksen. ‘En dat voor geld. Ze onderhouden hun families en hun promotors maar feitelijk maken wij die kinderen kapot.’

Thailand, Muay Thai, Erik Kuijpers

Uiteraard is er ook een ander geluid. Dr Sudhichai Chokekijchai MD is arts voor boksers en een liefhebber van de sport. Hij is van mening dat je in casu aan preventie moet doen en niet aan verbieden. ‘Deze kinderen boksen voor hun leven. Dit plan maakt de sport kapot!’

Een extra inkomen voor de ouders

Dat is helaas maar al te waar. In That Phanom, een district in de provincie Nakhon Phanom, tegen de Mekong en de grens met Laos aan, dragen kinderen als de 12-jarige Supattra Inthirat bij aan het gezinsinkomen. Haar vader, zelf bokser geweest, traint haar in een eigen ‘gym’ met tweedehands handschoenen en bokszakken. Ze zal straks een wedstrijd boksen in haar omgeving, met 400 toeschouwers, en als ze wint wacht er 2.000 baht en dat is een heel bedrag voor haar ouders die, zoals vaak voorkomt in Thailand, met rijstbouw nog niet het minimumloon verdienen.

Bij de line-up worden de boksers voorgesteld aan het publiek; namen als Pancake, Super Small, Mint, Diamond Lighting, Diamond Cactus en Sidewalk Flower passeren de revue. Kinderen nog.

Thailand, Muay Thai, Erik Kuijpers
Rajadamnern stadion, Bangkok

Het grote geld lonkt

Het uiteindelijke doel, de droom van iedere bokser, is een optreden in het grote Bangkok stadion Rajadamnern waar wekelijks wedstrijden worden gehouden. Volgepakt met Thaise volwassenen en met toeristen die in het halfduister bier drinken en met hun vingers ingewikkelde signalen uitwisselen; goksignalen waarbij de inzet tot in de tienduizenden baht kan oplopen.

Voor Supattra, Pancake is haar boksnaam, begint het pas. Meisjes en vrouwen zijn niet alom tegenwoordig in Muay Thai maar hun aandeel groeit. Pancake heeft 12 van de laatste 14 wedstrijden gewonnen. Maar vandaag, na vijf ronden met wild bewegende armen en benen, oordeelt de jury unaniem dat Pancake niet heeft gewonnen. ‘Ze moet maar wat harder trainen’ zegt haar pa.

 

Bron: Bangkok Post 1599970. Oorsprong: N.Y. Times. Vertaald en bewerkt door Erik Kuijpers.

Weblinks

Thaiboksen; https://nl.wikipedia.org/wiki/Thaiboksen

NBB reglement; http://boksen.nl/wp-content/uploads/2014/09/Boksbond-Wedstrijdreglementen-2017.pdf

Foto’s en prenten

De rituele dans bij het boksen; wikimedia, 530680.

Kinderhelm Joya Junior; foto in dank top-sport.be.

CT-scan van de hersens; wikimedia, 5056582.

Actie; wikimedia, 70729077

Sanaam Muay Rajadamnern, het stadion, สนามมวยราชดำเนิน, wikimedia, 8036301.


Redactie
Over Redactie 595 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.