Columnist Pravit: Onmiskenbare boodschap voor Thailand duikt op in Mekong-rivier

Laos, Thailand, moorden, Erik Kuijpers
vlnr: Surachai Danwattananusorn, ook bekend als Surachai Sae Dan (76), Chatchan ‘Phoo Chana’ Boonphawai (56) en Kraidet ‘Kasalong’ Luelert (47). Het drietal is vermist in Laos sinds december. Chatchan en Kraidet zijn geïdentificeerd als de lijken die aanspoelden in de Mekong rivier enkele dagen voor nieuwjaar.

De politie heeft na een DNA-onderzoek bevestigd, dat tenminste twee Thais vermoord en afschuwelijk verminkt zijn en ik vraag me af wat voor haat, wreedheid of gevoelloosheid hiervoor verantwoordelijk kan zijn.

Deze twee, die na de coup in 2014 naar Laos vluchtten, waren vastgebonden; hun ingewanden waren verwijderd en de buik was opgevuld met beton. De lichamen waren in rijstzakken gerold en verpakt in  groen visnet in de Mekong gegooid. Tenminste twee zijn aan de oppervlakte gekomen en geïdentificeerd als Chatchan en Kraidet. De politie ontkent dat er een derde lijk is aangespoeld.

De twee verdwenen begin december in Laos samen met de republikein Surachai, een 76 jaar oude maar springlevende voormalige communistische rebel die ‘roodhemd’ werd en tegen het leger en de monarchie is.

Is dit vanwege je reinste haat en wraakgevoelens? Of waren de beulen alleen maar professionals die een operatie uitvoerden? Is het feit dat tenminste twee, zo niet drie lijken aanspoelden aan de Thaise kant van de rivier in de provincie Nakhon Phanom een onbedoeld toeval? Of is het een waarschuwing aan de rest van de anti-monarchisten die hun mond durven open te doen?

Ik ben niet de enige die denkt dat deze moorden, die het aantal gelijkaardige verdwijningen sinds de coup op vijf brengt, zijn gedaan ‘om een voorbeeld te stellen’. De militaire regering daarentegen houdt na het bekend maken van de DNA-resultaten vol niets met die zaak van doen te hebben.

Toen ik afgelopen maandag de zoon van Phoo Chana sprak durfde hij niet in te gaan op mijn vraag over wie opdracht tot de moorden had gegeven noch durfde hij zijn of zijn vaders volledige naam te geven. Pas op donderdag werd hun identiteit duidelijk.

De overgebleven gevluchte anti-monarchisten in Laos, hun aantal wordt geschat op twaalf, leven nu niet alleen in angst maar ook in levensgevaar. In de afgelopen vier jaar hebben velen van hen geprobeerd asiel te krijgen in het westen maar dat lukte niet. Nu zijn ze een weerloos doelwit en afhankelijk van Laotiaanse veiligheidsmensen die ze in de gaten houden.

Nithiwat Wannasuri/Wannasiri, een twintiger, is een van hen die asiel zochten en niet kregen. Hij is lid van een gezelschap dat muziek maakt met teksten tegen de monarchie en de junta en denkt dat hij de volgende kan zijn; hij is verbitterd over de moorden en wat nu gebeurt maar weigert zijn mond te houden. Hij verhuist iedere vier dagen en plaatst nijdige commentaren op sociale media over zijn situatie en die in Thailand.

Op Facebook worden de slachtoffers als martelaars geprezen en ook Surachai van wie zijn vrouw, Pranee, zegt dat hij wel dood zal zijn. ‘Surachai, de wereld roept jouw naam…’ en ze schrijft op Facebook dat 13 internationale nieuwsagentschappen over de drie mannen hebben geschreven.

Voor ultra-royalisten was het tijd om te vieren en voor leedvermaak. Facebookgebruiker Sarawut Niamloi waarschuwde nadat de DNA testen bekend werden ‘Aan de volgende in de rij: jouw beurt komt ook’.

Column Pravit Rojanaphruk, ©©Khaosod English. Vertaling Erik Kuijpers

Uit andere bronnen: Al Jazeera, het lot van Thaise dissidenten in het buitenland
Meer Pravit op Trefpunt: Op maat gesneden repressie
Pravit Rojanaphruk
Over Pravit Rojanaphruk 22 Artikelen
Pravit Rojanaphruk was vele jaren in dienst van het Engelstalige dagblad The Nation en een gezien columnist. Direct na de staatsgreep in mei 2014 demonstreerde tegen de nieuwe machthebbers. Hij werd opgepakt voor ‘attitude adjustment’ (oftewel heropvoeding). Direct na zin vrijlating in september 2014 nam hij ontslag bij The Nation om, zoals hij zei, ”mijn krant verdere druk van buitenaf te besparen”. Pravit werkt thans voor het nieuwsagentschap Khaosod.

2 Comments

  1. Een asielverzoek zou, in het licht van bovenstaande feiten, in Nederland en Belgie toch grote kans op inwilliging moeten maken.

  2. Vreselijk. Wat moet ik meer zeggen? De boodschap ik duidelijk.
    Ik luisterde af en toe naar de praatjes van Surachai op YouTube. Ja, hij was tegen het leger en de monarchie, maar op een heel rustige, vrolijke, niet-gewelddadige manier.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.