Thailand. Aan die mooie blauwe Mekong


Redactie, Mekong, Brug

Esthetisch gesproken heeft het wel wat, al zal er niet meteen een zwierige wals op gecomponeerd worden. Normaliter hult de Mekong rivier, die Thailand een tijdlang vergezelt op weg naar haar delta in Vietnam, zich in een bruine monnikspij. Maar op de gezegende dagen dat de hemel zich een strakblauw kleed aanmeet, doet de Mekong dat nu ook en krijgt door het geflecteerde licht plots iets Mediterraans. Een apart verschijnsel, dat de afgelopen dagen waargenomen werd in noordoost Thailand in de buurt van Nakhom Phanom. Maar die mooie blauwe Mekong heeft alles te maken met menselijk ingrijpen.

Grote gevolgen voor de Mekong Delta

De Mekong rivier sleept enorme hoeveelheden slip met zich mee, waardoor ze haar kleibruine kleur krijgt. Maar met alle dammen die de afgelopen jaren in haar loop en in haar zijrivieren gebouwd zijn en het water maar mondjesmaat afgeven  is dat beduidend minder geworden. De laagste waterstand van  de rivier sinds mensen heugenis en haar blauwe kleur zijn de eerste zichtbare tekenen, dat hier iets onherroepelijks gebeurt dat niet meer terug te draaien is.

Redactie, Mooie blauwe Mekojg

Mooie blauwe Mekong? Er liggen in rivier- en zijtakken nu  56 dammen en 40 zijn er nog in aanbouw om energiehongerige landen waaronder China en Thailand van elektriciteit te voorzien. Door milieuactivisten en wetenschappers is al jaren betoogd dat deze dammen grote gevolgen zullen hebben voor de visstand en de landbouwgronden langs de Mekong, in het bijzonder voor de vruchtbaarheid van de Mekong delta in Zuid-Vietnam.

Geschat wordt dat zeker 60 miljoen mensen, afhankelijk van visvangst en landbouw, de economische gevolgen van deze projecten aan den lijve zullen ondervinden. Ook zal het transport over de rivier steeds moeilijker worden. Door de mensgemaakte lage waterstanden, werden de riviercruises van Chiang Kong in Thailand naar Luang Prabang in Laos al verschillende malen stilgelegd. Het is niet ondenkbaar dat deze in de nabije toekomst alleen nog maar tijdens het korte regenseizoen kunnen worden uitgevoerd. In Nederland werd onlangs een nieuw woord uitgevonden dat wil beschrijven wat het effect van dit soort ontwikkelingen kan zijn. Ecodepressief kun je ervan worden. Te verwachten is dat de  kwaal ook naar Thailand zal overslaan.

 

Ook op Trefpunt: jezelf koesteren aan de Mekong

Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 722 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.