Thailand. Monnik veroordeeld tot 114 jaar cel


Bert Vos, Thailand, Vonnis jetsetmonnik
Wirapol Sukpol op weg naar de rechtbank
Foto Khaosod

Een voormalige monnik is deze week in Thailand wegens oplichting veroordeeld tot meer dan een eeuw cel. De rechtbank vond Wirapol Sukphol, die voorheen bekend stond als Luang Puu Nen Kham, schuldig aan 42 gevallen. Fraude, witwassen en computercriminaliteit. Dat leverde hem meer dan 28 miljoen baht oftewel zeven miljoen euro op.

De voormalige jetset-monnik kreeg ook de opdracht al zijn slachtoffers terug te betalen. De rechtbank zal in oktober nog een uitspraak doen over andere zaken tegen hem. Dit in verband met een aanklacht van aanranding van een minderjarige. Volgens justitie gebruikte de 39-jarige Wirapol zijn bekendheid als monnik om mensen te misleiden. Hij liet ze geld doneren voor niet-bestaande bouwprojecten in ten minste vier provincies tussen 2009 en 2013. In die periode stond hij aan het hoofd van een klooster in de provincie Sisaket.

Oplichting jetset-monnik

Wirapol Sukphol aan boord privéjet

De monnik gebruikte de donaties voor een opvallende luxe leefstijl en voor een manier van leven die niet past bij een boeddhistische monnik. Hij bezat veel bezittingen, waaronder een huis en een Porsche en nog negen andere dure auto’s.

Wirapol’s roem als een magische monnik trok veel rijke discipelen. Zijn image kreeg een deuk toen in 2013 in de media een reeks foto’s en video’s van hem verschenen. Een daarvan met Louis Vutton tassen en kostbare spullen in een privévliegtuig slapend naast een vrouw.

Monniksorde

Hoewel zijn vonnissen bij elkaar oplopen tot 114 jaar, betekent het wettelijk dat hij maximaal twintig jaar moet uitzitten. Hij vluchtte na alle onthullingen naar de Verenigde Staten, nadat hij was verbannen uit de monniksorde. Maar de geestelijke jetsetter bleef zijn gewaden dragen en stichtte een klooster in Zuid-Californië. Hij werd echter door de VS uitgeleverd in juli 2017. Bij aankomst werd hij ontdaan van zijn gewaad. Zijn bezittingen en geld, veertig miljoen bath, zijn in beslag genomen.


Bert Vos
Over Bert Vos 192 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Maar…? Iemand die verdacht wordt van aanranding ga je toch niet ‘van zijn gewaad ontdoen…’?

    Grapje. Hoogmoed komt voor de val. Ben benieuwd of ze hem naar de gewone bajes sturen of naar de luxe cel voor ex-politieke ambtsdragers. Daar hebben ze nog wel een paar cellen vrij in afwachting van de familie S….. die nu ergens in weelde bivakkeert….

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.