Thailand. Militairen ingezet om bosbranden te bestrijden


Verschillende provincies in Noord-Thailand hebben aangekondigd hun Nationale Parken op slot te gooien voor een periode van minstens twee maanden. De maatregel kwam nadat er veel bosbranden waren geconstateerd. Die worden vaak moedwillig veroorzaakt door jagers, stropers en mensen die paddenstoelen verzamelen in de bossen. Die paddenstoelen schieten op in de overgebleven as.

Buiten dat worden ook de rijst- en maisvelden in deze periode van het jaar afgebrand. Dit is nu ten strengste verboden. Overtreders kunnen gevangenisstraffen verwachten van 4-20 jaar, gekoppeld aan geldboetes van 400.000 tot twee miljoen baht.

Om ervoor te zorgen dat deze maatregelen daadwerkelijk worden nageleefd zullen er in het Mae Ping Nationale Park en omgeving in de provincie Chiang Mai ook soldaten van het Thaise leger worden ingezet. Dit is een van de zwaarst getroffen gebieden. Het leger voert patrouilles uit en zal ook worden ingezet bij vuurbestrijding.

In dit gebied waren er ten tijde van publicatie meer dan tien z.g. ‘hot pots’ geconstateerd. Meer dan 20.000 hectaren zou inmiddels inmiddels afgebrand. Dat zorgt voor een enorme rookoverlast.

In stad Chiang Mai werd zondagochtend op bepaalde plaatsen een PM 2,5 gehalte gemeten van 308. Dit staat voor het aantal fijnstofdeeltjes per kubieke meter. Dat is meer dan zes keer hoger dan de veiligheidsnorm die in Thailand wordt aangehouden. Het zet Chiang Mai wat luchtvervuiling betreft op de topplaats van de wereldranglijst.

Ook in 2020 was het bar en boos in Chiang Mai toen er in dezelfde periode in totaal 802 hotspots gedetecteerd werden. Met de nieuwe maatregelen hopen de autoriteiten dit met minimaal 50 procent te kunnen terugdringen.


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 760 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*