Thailand. In militaire stijl lessen in uitdragen spontane liefde voor vorst


Redactie, vorst, kroning, cursus
Kroning nieuwe vorst
Foto uitgegeven door Royal Household Bureau

Kennelijk omdat liefde voor het koningshuis de burger niet komt aanwaaien, worden in Thailand duizenden ambtenaren, politiemensen en leraren naar een militair kamp gestuurd voor intensieve training in gemeenschapsdienst en loyaliteit aan de vorst. Dat blijkt uit een verklaring namens  het Koninklijk Paleis en interviews met organisatoren en cursisten. Het vorig jaar gestarte programma toont volgens royaltywatchers aan, dat de in 2017 aangetreden koning Maha Vajiralongkorn (67) zijn stempel op de Thaise regering en maatschappij wil drukken. Meer dan zijn voorgangers sinds het afschaffen van de absolute monarchie in 1932, stellen door het internationale persbureau Reuters geraadpleegde experts.

Zeven afgestudeerden van het programma die deelnamen aan de “Volunteer Spirit 904” -opleiding vertelden Reuters dat ze in het kamp om 5 uur ’s ochtends werden gewekt voor lichte ochtendgymnastiek en vervolgens in de rij stonden om saluut in militaire stijl te oefenen vóór de lessen over de geschiedenis van Thaise koningen en trainingen voor gemeenschapsdienst. Aan het einde van het trainingsprogramma, dat 15 dagen tot zes weken duurt, worden de cursisten uitgeroepen tot ‘Karatchakan Suan Pra-ong’ of ‘Beambten ten dienste van Zijne Majesteit’ en belast met het bevorderen van de monarchie. Hun inspanningen worden digitaal gevolgd via berichtenapps, vertelden de afgestudeerden. De 904-cursussen worden gecoördineerd door de permanente secretaris van het kantoor van de premier, Theerapat Prayurasiddhi. Het getal 904 is het door de veiligheidsdiensten gebruikte codewoord voor de koning.

Het Koninklijk Paleis stuurde alle vragen van Reuters naar het het bureau van Theerapat. ‘Het is de koninklijke politiek van de vorst om eenheid onder het volk te scheppen,’ zei Theerapat.’ Volgens hem hebben sinds maart 2018 ongeveer drieduizend mensen in groepen van vijfhonderd de cursussen gevolgd. Hij beschreef het programma als “strikt vrijwillig”. Het doel van het 904-programma is een ​​groep invloedrijke mensen te creëren om ‘het land te ontwikkelen en te verdedigen en mensen te vormen die loyaal zijn aan de monarchie,’ meldt de website van het paleis.

Discipline nodig

Er zijn weinig details vrijgegeven over het programma, dat gekoppeld is aan het door het paleis gesponsorde “gemeenschapswerk” van bijna zes miljoen vrijwilligers. De cursussen worden gegeven door ambtenaren verbonden aan het paleis en militaire officieren, volgens de door Reuters geinterviewde zeven afgestudeerden, een docent en een organisator. Plaats van handeling is het hoofdstedelijk hoofdkwartier van het Eerste Infanterie Regiment, dat onlangs onder het persoonlijke bevel van de vorst werd gesteld.

‘Er moet discipline zijn en er moeten regels zijn’, meent de tachtigjarige Sumet Tantivejkul, docent voor cursussen over koning Bhumibol Adulyadej, de alom gerespecteerde vader van de vorst. ‘Deelnemers wonen samen, eten samen, slapen samen … Oude mensen samen met jongeren, zodat ze van elkaar kunnen leren’, zegt Sumet.

Ex-cursisten vertellen dat, naast training voor gemeenschapsdienst, een van de belangrijkste aandachtspunten het beeld is van de monarchie als ultieme oplossing voor de problemen van het land in een tijd van politieke verdeeldheid. Al decennia staan militair-royalistische conservatieven tegenover aanhangers van populistische partijen. De afgelopen vijftien jaar volgden na straatprotesten onder leiding van conservatieven verwijdering van vier populistische premiers door militaire actie of gerechtelijke uitspraken.

Een assertieve vorst

Eerbied voor de monarchie is reeds lang onderdeel van de traditionele Thaise cultuur, maar koning Vajiralongkorn, zelf een militair officier, formaliseert en organiseert openbare toewijding op een manier die sinds het einde van de absolute monarchie niet meer voorkwam, zegt Joshua Kurlantzick van de Amerikaanse Council for Foreign Relations. ‘Het is onder deze koning veel gerichter en assertiever.’

Sinchai Chaojaroenrat, een onafhankelijke wetenschapper met boeken over de Thaise cultuur en religies op zijn naam, beschrijft het 904-programma als onderdeel van een ‘strategie om de monarchie te integreren met elke overheidsinstantie.’

Redactie, Vorst, Cursussen
Huwelijk met thans koningin Suthida, kort voor kroning in mei 2019
Foto gezien op People.com, afkomstig van Royal Household Bureau

Na het zeven decennium bewind van zijn vader, heeft Vajiralongkorn zijn persoonlijke autoriteit op verschillende manieren bevestigd, volgens analisten die zijn openbare optredens observeren. In oktober nam de koning het directe bevel over van twee in Bangkok gevestigde legereenheden, onder verwijzing naar noodvoorzieningen van de grondwet.  In juli 2017 heeft de door het leger benoemde wetgevende vergadering (het vorige zgn. junta-parlement; red.) een wet uit 1936 gewijzigd, om de vorst volledige controle te geven over de Kroondomeinen, waarvan bedrijven en bezittingen naar schatting meer dan $30 miljard waard zijn. Eerder werden de Koninklijke Domeinen beheerd door het ministerie van Financiën.

Dergelijke veranderingen hebben weinig openlijke kritiek gekregen in een land waar het beledigen van de koning tot 15 jaar gevangenisstraf kan leiden. Wat de Thaise bevolking officieel aan nieuws over de koning mag weten, komt uit de Koninklijke Gazette. Thailand is sinds een staatsgreep in 1932 een constitutionele monarchie, maar de koning is nooit een boegbeeld geweest. Voor sommige Thais is hij een onfeilbare halfgod.

Tot tranen geroerd persoonlijke zaak

Sinds de oprichting zijn de 904-cursussen uitgebreid met universitaire docenten en studenten. Onder degenen die er trots op zijn deel uit te maken van het programma is de 38-jarige Phunyawee Suwanleela. Recentelijk hielp zij koninklijke vrijwilligers bij het opruimen van de iconische Tempel van Dawn in Bangkok – na eerst een portret van de koning te hebben gebracht. ‘We hebben geleerd het woord te verspreiden, om anderen bewuster te maken, zodat zij net zo van ons land zullen houden zoals wij,’ zegt Phunyawee, die bij de Thaise versie van de FBI werkt.

‘De afgestudeerden zijn verdeeld in eenheden van dertig. Ze gebruiken chatgroepen om de voortgangsresultaten van hun werk te delen’, zegt de 34-jarige ambtenaar Nattaporn Rathasilapin. ‘Onze groep kreeg als doel het bereiken van 8.900 mensen in meerdere maanden.’

Maar een van de  ‘Beambten ten dienste van Zijne Majesteit’  zei – uit angst voor repercussies op voorwaarde van anonimiteit – dat hij, hoewel overtuigd royalist, bepaalde aspecten van het programma te manipulatief vond. In het bijzonder klaagde deze man van in de veertig, dat er nu van hem werd verwacht dat hij de boodschap zou verspreiden onder schoolkinderen en bewijzen dat zij erdoor waren geraakt.  ‘Op zijn minst met enkele foto’s van uit dankbaarheid tot tranen geroerde mensen. We moeten iemand vinden die huilt,’

Theerapat bevestigt dat de afgestudeerden van het 904-programma worden aangemoedigd openbare lezingen te houden om hun kennis te delen. ‘Elke groep moet daarvan foto’s maken om te laten zien wat zij hebben gedaan’, zegt hij. ‘Maar het is geen specifiek doel mensen te laten huilen. Als er mensen zijn die tot tranen geroerd raken, is dat aan hen.’

 

Meer koninklijke zaken op Trefpunt: De macht is verdeeld en Meer vrouwen aan het Hof


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 706 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

5 Comments

 1. Ik krijg meteen de neiging om mijn gele shirtje weer uit de kast te halen en mijn saluut te oefenen.

 2. Misschien is het nuttig bij dit verhaal ook de tekst van de Koninklijke Lofzang te plaatsen (Royal Anthem) gespeeld voor iedere bioscoop voorstelling, het uitgaan van de school en bij koninklijke ceremoniën, als hier genoemd. ทรงพระเจริญ !

  We, servants of His great Majesty,
  prostrate our heart and head,
  to pay respect to the ruler, whose merits are boundless,
  our glorious sovereign,
  the greatest of Siam,
  with great and lasting honor,
  (We are) secure and peaceful because of your royal rule,
  the result of royal protection
  (are) people in happiness and in peace,
  May it be that
  whatever you will,
  be done
  according to the hopes of your great heart
  as we wish (you) victory, hurrah!

 3. Dat spreekt me wel aan, die ‘duizenden ambtenaren, politiemensen en leraren voor intensieve training in gemeenschapsdienst’. Zoiets zou niet nodig moeten zijn bij hun functie maar klaarblijkelijk is dat hard nodig. Ik hoop dat de cursus ‘vlijtig met naald en draad’ daar ook in zit; dan kunnen ze die immer vragende kontzakken (die de burger van zijn armoeloontje moet vullen) eens goed dichtnaaien…..

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.