Thailand. Militaire junta: ‘Democratie? Nee, dank u’


Nu de datum voor de verkiezingen rap dichterbij komt, vond de militaire junta het kennelijk nodig de bevolking te laten weten dat Thailand niets te danken heeft aan democratische principes.

Het regime, dat sinds 2014 het land per zelf gegeven volmacht bestiert, plaatste een boodschap op sociale media, die de politieke ideeën van de juntatop  in enkele regels  samenvat.

‘Tot op de dag van vandaag heeft Thailand haar onafhankelijkheid en soevereiniteit weten te behouden niet dankzij democratie, maar door de inzet van haar voormalige koningen, onze Thaise voorvaders en alle Thais, die land en natie liefhebben,’ stelde  het bericht.

Redactie, Poster, Sociale media, Democratie nee, Junta
Gezien op Khaosod English

De posting ging vergezeld van een foto, waarop Thaise koningen en legendarische krijgslieden te zien zijn. Internetgebruikers waren er niet blij mee, er kwam een storm van kritische commentaar op.

‘Het is niet door toedoen van de NCPO (de militaire junta) dat Thailand haar onafhankelijkheid heeft weten te bewaren’, schreef Yingcheep Atchanont, directeur van I-law, een groep juristen die zich kant tegen machtsmisbruik door het bewind.

‘Ïn een maatschappij waar de conservatieven gespeend zijn van elk eergevoel en geen enkele prestatie geleverd hebben, kunnen ze om de dankbaarheid van het volk te verkrijgen, alleen maar wijzen naar het verleden waaraan zij geen deel hadden. De mensen die hun bloed lieten voor de natie, waren allemaal arme boeren, ondergeschikte soldaten en kinderen van het gewone volk. Ze stierven voor de glorie van mensen op olifanten en paarden’, luidde een ander commentaar.

‘Dit is het walgelijkste dat ik tot nu toe van hen (de junta) heb gehoord. Steun de absolute monarchie, het militaire dictatoriale bewind en ga volkomen voorbij aan de wensen van het volk’, aldus een bericht op Twitter.

‘Hoe durven jullie te zeggen, dat als we van democratie houden, we niet van de natie en de monarchie houden’, schreef een ander.

Na deze heftige kritiek besloot de militaire junta het bericht weer weg te halen, maar niet voordat het 1200 keer was gedeeld. Met de verkiezingen nog vijf weken weg heeft het er veel van weg dat de militaire club de ene stuntelige wanhoopspoging op de andere stapelt om de verkiezingen en de gunst van het volk te winnen. Daartoe moeten ook gerekend worden het ontbinden van een politieke partij gelieerd aan de voormalige premier Thaksin en het sluiten van een kritisch TV station.

Bron: Khaosod English

 


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 787 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

2 Comments

  1. Naar mijn bescheiden mening is Thailand niet klaar voor democratie en blijft de waakzaamheid van het leger een must.Trouwens, men kan van geen echte democratie spreken met niet verkozen leden in het Thais parlement.
    Alles hangt er natuurlijk van af wat men verstaat of wil verstaan onder democratie.

    • Je hebt gelijk, suiker! Het leger is inderdaad zeer waakzaam en houdt iedereen in de gaten. Bij elk vonkje vrijheid en verzet treden zij keihard op. Wat zou Thailand zijn als het leger de bevolking niet in bedwang hield? Ik moet er niet aan denken.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.