Thailand. Mensensmokkel en corrupte ambtenaren


Volgens een rapport van de Verenigde Naties dat vorige week het licht zag, wordt tachtig procent van de illegale immigranten Thailand binnengebracht door mensensmokkelaars. Deze werken in vele gevallen nauw samen met corrupte ambtenaren in Thailand. Het gaat daarbij om mensen uit buurlanden Laos, Cambodja en Myanmar. Die vinden het kennelijk gemakkelijker en goedkoper mensensmokkelaars te betalen om het land binnen te komen dan de officiële weg te bewandelen, waar ook vaak steekpenningen betaald moeten worden.

Bovendien kunnen deze ‘agenten’ vaak zorgen voor werk en onderdak. Aan mensen uit Myanmar wordt voor deze diensten rond de 400 dollar berekend. Cambodjanen en Laotianen betalen rond de 150 dollar. Aan bepaalde grensovergangen worden groepen migranten door mensensmokkelaars onder het toeziend oog van de douane het land binnengebracht, aldus het rapport.

Enige tijd geleden kreeg een rondreizende journalist die een foto nam van de grensovergang tussen Thailand en Cambodja bij Phak Kaad, tot zijn verbazing van de dienstdoende grensbewaking te horen dat daar niet gefotografeerd mocht worden. De reden daartoe laat zich gemakkelijk raden, want dit zijn de plaatsen bij uitstek waar mensensmokkel plaatsvindt. Wat verderop trof hij een bord aan, waarop opgeroepen werd mensensmokkel een halt toe te roepen. Volgens de journalist stond het er alleen maar om te doen geloven dat de grensbewaking zich daar niet mee inliet.

Het rapport zegt verder dat het aantal niet-Thaise ingezetenen steeg van 3,7 miljoen in 2014 naar 4,9 miljoen in 2018. Daarvan komt 80 procent uit Cambodja, Laos, Myanmar en Vietnam, voor het overgrote deel arbeiders op zoek naar beter betaalde banen.

Vooral mensen van Laotiaanse afkomst komen vaak terecht in de seksindustrie of worden commercieel geëxploiteerd in textielfabrieken of visverwerkingsbedrijven of als huishoudelijk personeel, aldus het rapport.

Maar het zijn niet alleen mensen uit deze landen die te maken krijgen met mensensmokkelaars en corrupte ambtenaren. Enige tijd geleden vertelde een Sikh uit Rayong aan Trefpunt Azië, dat alle daar werkzame Sikhs maandelijks 3000 Baht moeten betalen aan de immigratiedienst om niet te worden opgepakt. Hij schatte dat het om een groep van 700 mensen ging.

 

Meer op Trefpunt over mensensmokkel: VN beschuldigd


Redactie
Over Redactie 661 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.